Анализа

Петар ИСКЕНДЕРОВ: ПОДЕЛА КОСОВА У КОНТЕКСТУ “РЕАЛПОЛИТИКЕ”


Изјава Премијера и Министра унутрашњих послова Републике Србије Ивице Дачића о подели Косова као једино могућем реалном решењу косовског проблема, може да узајамне односе у троуглу Београд, Приштина, Брисел покрене у новом правцу.1

27.09.2012. Фонд стратешке културе, пише: Петар Искендеров

Као што је познато, ту идеју је лидер социјалиста први пут обзнанио још 2011. године, на дужности потпредседника владе у кабинету Мирка Цветковића. Од стране ЕУ није било спољних реакција, а тадашње власти Србије су дату иницијативу оквалификовале као лично мишљење самог Дачића. Међутим, данас се ситуација у кризом захваћеној ЕУ развија на тај начин, да предлог о “преформатирању” Косова може да добије подршку реда европских држава.

Идеја о подели Косова спада у домен “Реалполитике”, која своје историјске корене вуче још у XIX век и Берлински конгрес из 1878. године. Управо тада су велике државе биле први пут у позадини војно-политичких догађаја који су се одиграли у региону – устанака и ратова. Као резултат тога унесене су суштинске корекције у претходни принцип очувања статус-кво и уведен је у дејство систем “уздржаности и равнотеже”, који је између осталог садржао у себи и територијалне компензације и административно-политичку поделу територије, која је раније сматрана јединственом целином (у првом реду Бугарске). Као резултат тога, у Балканској регији је све до 1912. године, очувана одређена стабилност, а становници Балкана су имали миран предах који су искористили како би се учврстили како у економском, тако и у војно-државном смислу.

Ханс Моргентау, један од водећих спољнополитичких аналитичара у САД, оснивач школе прагматизма и политичког реализма, једном приликом је приметио да процес национално-државног опредељења може да има бесконачан карактер, пошто “угњетачи” и угњетавани” периодично мењају своја места. Отуда потичу и стварни и имагинарни појмови о “историјском реваншизму” и “успостављању историјске праведности” – који постоје код свих народа увучених у међуетничке сукобе. Због тога је једина могућност да се заустави рушилачки процес бар у догледној будућности и тако се стабилизује ситуација, спољно мешање и стварање тог самог система “уздржаности и равнотеже” на коме је саграђена “Реалполитика”. “Процес националног ослобођења мора да се у неком моменту заустави и тај моменат се одређује не логиком национализма, већ конфигурацијом интереса и сила између владара и његових поданика, а такође и међу супарничким нацијама” – указао је Моргентау.2

Ако размотримо данашњи међународно-правни ћорсокак око Косова управо у горе указаном контексту “Реалполитике”, тада треба признати да код ЕУ и других светских играча постоји неколико модела којима се обезбеђује то исто “дугорочно решења” косовског проблема, за које ратује српски премијер.

Овде се може говорити о минимум два сценарија. Први претпоставља поделу Косова де факто, са успостављањем у северним рејонима пуноправне српске администрације и ликвидацију контролно-пропусних пунктова на административној граници са остатком Србије. При том и данашње власти у Приштини и српски органи самоуправе, строго делују у складу са одлукама СБ УН и у оквирима програма убрзања интеграција Србије и Косова у ЕУ. Ова интеграција треба да се одиграва истовремено. Тада финансијске и правно-економске норме треба да буду раширене по целој територији Србије и покрајине Косово и Метохија, укључујући и северни рејон. То ће омогућити да све стране које су увучене у конфликт приступају нормализацији узајамних односа али сад већ у оквиру ЕУ, уз руководећу улогу УН у регулисању косовског проблема. Реализација сличног модела у пракси, може се показати ефикаснија чак и од пријема Републике Кипар у ЕУ 2004. године, која не контролише северне рејоне острва.

Друга варијанта поделе Косова – више не de facto, него de jure – подразумева реализацију свеобухватнијег модела регулисања који у себе укључује и национално-државно преформатирање не само Косова него и других региона Балканског полуострва у којима живе Срби и Албанци, укључујући уз одређене услове и Босну и Херцеговину. Сличан сценарио може добити спољну подршку како руководства Републике Српске, тако и албанских лидера. Један од лидера Албанаца у Прешеву и председник Демократске партије Албанаца у Србији Рагми Мустафа, већ раније се изјашњавао у корист “размене територија” између Београда и Приштине. Он сматра да се три јужносрпске општине у којима живи већинско албанско становништво, “требају присајединити Косову”, док се истовремено “север Косова мора присајединити Србији”.3

Ипак, реализација овог споразума подразумева изградњу нових међународно-правних норми на Балкану, на нивоу ОУН, као и на основу одржавања међународног форума по обрасцу Берлинском конгресу из 1878. године. Овде се између осталог ради и о одустајању међународних институција од реализације политике, која предвиђа решења политичких и социјално-економских проблема сваке од балканских држава појединачно, неповезаних једних са другима. Професор грађанског права на Универзитету у Приштини Енвер Хасани, једном приликом је сличну политику назвао “фокусираном на државе” а не на територије.4

Једнострано проглашена независност Косова из 2008. године, унела је у ову концепцију одредбе о “уникалности косовског случаја”, што у пракси није ништа друго него “двојни стандарди”. А још средином 1990-те године, председник турске агенције за Међународну сарадњу у Анкари Умут Арик, исправно је упозоравао да се не може говорити о стварању безбедносног система на Балкану све до тренутка када се “решења која се тичу националних држава могу прихватати и разматрати само у једностраном поретку”.5

Узимајући у обзир кризу у ЕУ, ћорсокак око ситуације са косовским Србима и јачање албанског национализма, међународни посредници балканског регулисања могу бити принуђени да пређу на политику “фокусирану на територије”, која регион не посматра као свеукупност држава у њему, него као систем територија који се налази у динамичком кретању и који је због тога способан за преформатирање.

Сличан развој догађаја између осталих прогнозира и Национални обавештајни савет САД који Балкан сматра важним саставним делом “дуге нестабилности” који обједињују земље “најизложеније конфликтима”.6 Задатак Србије је да оперативно прорачуна опције попут поновног преформатирања Балкана и да између њих одабере оне које у највећем степену одговарају њеним национално-државним интересима.

 

1 DPA 212023 GMT Sep 12 22.09.2012 00:25

2 Morgenthau H. Paradoxes Of  Nationalism // Yale Review, 1957, June. P.485

3 Epoka e Re, 03.05.2011.

4 Hasani E. The Solution of the Albanian Question as a Precondition for Fruitful Cooperation in the Balkans // Connections.Vol. II. No 2. June 2003. С.47.

5 Arik U. Turkey and the International Security System in the 21st Century // Eurasian Studies. Winter 1995/96. № 4. С.5.

6 Свет после кризе. Глобалне тенденције – 2025: свет који се мењаРеферат националног обавештајног савета САД. М., 2009. С.127-128.

2 replies »

  1. Као што је јуда издао Христа за пар сребрењака, мислећи да ће се то другачије решити, (ХРИСТОС ЋЕ СЕ ОСЛОБОДИТИ А ЈУДИ ОСТАЈЕ НОВАЦ), тако је и Иринеј Гавриловић отерао Владику Артемија, ангажујући шиптарску полицију, вероватно мислећи да ће то олако да се заврши.

    Да је СрБства и Јуначког срца Давно би се истина рекла, да је део СрБије окупиран. У ОВОМ случају би тиме сами себе прозвали. ЗАТО СЕ ПОДМУКЛО ЋУТИ И СЛУША газда који мало баци соли да се овце окупе и тако хвата коју жели и коље , друге овце осољене боље једу, мислећи да неће доћи на ред…

    Свиђа ми се

  2. Да, сада ћемо поделити Косово! Метохију смо заборавили?
    Добићемо део северно од моста на Ибру.За 10-15 година нова подела, граница на Јарињу, а за 30 година граница у Краљеву!?Наставите са поклањањем Србске земље!!Протераше наш народ, искасапише, продадоше њихове органе а ми им и земљу и куће поклањамо!!?Зашто то не би поново радили?Прогласите ОКУПАЦИЈУ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ!!Окупирани јесмо!
    Престаните са поделама!!

    Свиђа ми се