КОСМЕТ: КРВОПРОЛИЋЕ НА РУДАРИМА- 1ЈУН2012- ХРОНОЛОГИЈА


02.06.2012

ЈУЧЕРАШЊА АКЦИЈА КФОР-а ЈЕ БИЛА ВЕОМА ДОБРО ИСПЛАНИРАНА!

Кименовине,  блог који прати догађаје на Косову и Метохији, (често преноси вести и са лица места) – објављује у чему се састојала стратегија јучерашње акције КФОР-а на разбијању барикада. Кименовине пишу да је реч о добро планираној акцији и наводе њен план реализације:

28.05.2012 – јединице за разбијање барикаде обилазиле су подручје и снимале терен

29.05.2012 – КФОР изводи лажну акцију рушења барикаде како би се тестирали грађани и одакле ће долазити помоћ

30. и 31. 05. 2012.– припрема за праву акцију

01.06.2012 – акција КФОР-а креће из базе „Nothing Hill“ која се налази у близини Лепосавића

  • Једна група Мароканаца остаје на локацији Балабан – код Бањске са циљем да заустави помоћ која би кренула из правца Лепосавића.
  • Главнина снага – Американци и Немци иду на Рударе
  • На самој раскрсници у Рудару део  Немаца пребацује се на железнички мост ка Звечану са циљем затварања моста и преграђивања помоћи у људству која би, након оглашавања сирена, дошла из правца Митровице и Звечана
  • Други део Америчког контигента и део Немаца  иде ка Дудином Кршу  и то тако да прави тампон зону где преграђује људе који су на самој барикади.
  • Стиже и ваздушна помоћ са четири хeликоптера из којих се додатни  војници КФОР-а искрцавају на саму барикаду при чему Срби који се налазе у тампон зони остају опкољени
  • КФОР такође блокира пут из правца Јагњеница – Звечан како би се и та помоћ зауставила
  • Резервне снаге КФОР-а са јужне стране јужно биле су у приправности ако би дошло до озбиљнијег отпора Срба!

На основу свега наведеног закључују кименовине – јучерашња акција КФОРа је два месеца уназад најављивана и озбиљно реализована.  Са друге стране имамо цивилно становништво које страда због неартикулисаних и непланских одговора на њихове акције. Неопходан је озбиљан приступ у таквим ситуацијама како би се сачувало становништво.

КФОР – је повредио пар људи како би јасно нагласио своју одлучност и решеност. Очевидци тврде да је војник КФОРА бацио пушку са гуменим мецима и извадио пиштољ како би осакатио једног цивила пуцајући му у ноге.

Текст приредила редакција ФБРепортера.
Извор: Кименовине

НАТО ОКУПАТОРИ СУ ПРОТИВ СРПСКИХ ЦИВИЛА НА РУДАРИМА КОРИСТИЛИ ДУМ ДУМ МУНИЦИЈУ!

***

ПОВРЕЂЕНИ СРБИ СЕ ОПОРАВЉАЈУ

02.06.2012. Двојица Срба који су теже повређени у сукобу грађана и војника Кфора, у селу Рударе, у близини Звечана на северу Косова, успешно се данас опорављају у болници у северном делу Косовске Митровице, док је трећи повређени пуштен на кућно лечење.

Дежурни хирург Мирослав Данчетовић изјавио је Танјугу да је стање тројице Срба који су јуче повређени стабилно и да је један од њих пуштен на кућно лечење док су остала двојица задржани на лечењу. „Један од двојице задржаних је оперисан док се стање другог пацијента прати. Њихово стање је данас стабилно и њихов опоравак иде уобичајеним током, за сада без компликација“, рекао је Данчетовић. Најтеже повређени Александар Радовановић, коме је повређена нога, изјавио је Танјугу да је јуче изашао са посла из Трепче када је чуо сирене за узбуну и да је отишао на мост у Рударе код Звечана који је био блокиран.

„Кфор је већ тада прскао са неким сузавцем жене које су биле на мосту, а касније су почели да пуцају на момке који су сишли са моста… Ми смо се прилично приближили њима, али нисмо пуцали на њих, можда је нека каменица полетела од младих момака који су били ту“, рекао је он. Радовановић истиче да је тог тренутка осетио само ударац и да је угледао избушен лим који се налазио поред пешачке стазе на мосту. „Прво сам помислио да је гумени метак, али није. Истекло је толико крви да сам једва остао жив“, тврди Радовановић, који је испричао да му се одмах помутило у глави и да су му ногу стегли каишом како не би искрварио. У сукобима Срба и војника Кфора код Звечана, који су избили када је Кфор почео да уклања барикаде у селу Рударе, јуче је повређено четворо Срба од којих је у први мах на лечењу у митровичкој болници задржано њих троје. Из Кфора су потврдили да су током нереда код Звечана, за време уклањања барикада, повређена два немачка војника. Извор Танјуг.

***

Данас – преглед јучерашњих дешавања и реаговања званичника на КиМ

02.06.2012. У оружаној акцији америчких и немачких снага Кфора, у којој су јуче уклоњене све српске барикаде између Звечана и јужног дела Косовске Митровице, повређено је више Срба и два припадника међународних војних снага. Милан Ивановић, председник СНВ северног КиМ, каже за Данас да је Кфор ухапсио више Срба, које је спровео у јужни, албански део Митровице, а агенције јављају да ће они бити предати Еулексу. – У Здравственом центру у северној Митровици задржано је четворо Срба, од којих је један теже повређен, али се после вишесатне операције налази ван животне опасности. Осталима је помоћ указана на лицу места – изјавио је за Данас директор ове болнице Милан Јаковљевић. Иако дипломатски извори незванично тврде да је НАТО решен да на северу КиМ „омогући слободу кретања“, Срби најављују подизање нових барикада и оптужују Кфор да спроводи одлуке Приштине. Влада Косова најавила је да ће од 1. јуна почети да примењује споразум с Београдом о слободи кретања, који се односи и на регистарске таблице. Коришћење српских таблица, за градове на КиМ (ознаке ПР, КМ, УР, ГЛ, ПЗ) јуче је било проблематично и на северу Покрајине, тврде извори Данаса.

У Београду је због јучерашњег насиља на северу КиМ заседао Савет за националну безбедност који, према сазнањима Данаса, није донео никакве конкретне одлуке. Званични Београд је позвао на смирење ситуације, али се, како је речено нашем листу, неће обраћати НАТО-у, што се у државном врху оправдава „техничким мандатом“ владе. Седници су присуствовали председник Србије Томислав Николић, премијер Мирко Цветковић и министри за КиМ, одбрану и правду Горан Богдановић, Драган Шутановац и Снежана Маловић. После неуспелог покушаја америчког Кфора да у уторак уклони барикаду код Дудиног крша, између Звечана и Митровице, прекјуче је у бази у Новом Селу одржан састанак америчких и немачких представника међународних војних снага на којем је, према сазнањима Данаса, донета одлука о новој акцији у месту Рударе код Звечана.

Кфор је јуче ујутру најпре блокирао путне правце у Рудару и на мосту преко Ибра. Прво је „пала“ барикада у Малом Рудару, а до инцидента је дошло кад је Кфор покушао да уклони већу барикаду. Барикаде су уклоњене, како јављају агенције, уз помоћ тешке механизације Кфора, а грађанима није било дозвољено никакво кретање. У време закључења овог издања нашег листа на терену је било мирно и напето, а подручје Звечана непрекидно су надлетали хеликоптери Кфора, који је током поподнева повукао транспортер с моста, крај кога су остали војници и Срби.

– Сви смо у шоку. Крајње је неизвесно шта ће бити с нама. Кфор је пуцао на народ из бојеве муниције и користио сузавац. Људе су тукли и хапсили, упадали им у куће – каже за Данас Драгиша Миловић, председник општине Звечан. Према речима Милана Јаковљевића, „медицинске екипе нису могле да пруже лекарску помоћ свим повређенима, јер се пуцало на све стране, па и на лекаре“.

Милан Ивановић тврди да су немачки војници малтретирали и 80-годишњу мајку једног од ухапшених Срба, чију су кафану најпре демолирали. – Акција Кфора је директан изазов новом председнику Србије Томиславу Николићу. Овако брутално насиље досад није виђено, мада се сумња да је све договорено с неким круговима у Београду. Кфор и Еулекс су заборавили на Резолуцију 1244 СБ УН и статусну неутралност.

Важно је да нико није погинуо и да народ остане миран – каже за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице општина АП КиМ и функционер ДСС. Министар Горан Богдановић позвао је јуче Кфор да се уздржи од примене силе и да се стриктно придржава свог мандата, а Србе да остану мирни и да не наседају на провокације. Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ, оценио је да „Приштина и Кфор користе институционални вакуум у Србији да би променили стање на терену“. Извор Данас.

******

01.06.2012

01.06.2012 Представници Двери на месту злочина КФОР-а у селу Рударе!
Звучни запис:  Горан Миленковић, повереник Двери за Лепосавић

20:25 РТС – Пуштена су из притвора тројица Срба која су данас приведена током сукоба са снагама Кфора у селу Рударе, јавља агенција Бета.

__________________

КиМ: Срби хоће код председника

јун 1, 2012, Beta

Рањени Србин од стране НАТО окупатора у санитетском возилу

Рањени Србин од стране НАТО окупатора у санитетском возилу

Председник општине Звечан Драгиша Миловић каже да након инцидената, представници Срба са севера КИМ хоће да разговорају са председником Томиславом Николићем.

Миловић, који је у Звечану на блокираном мосту ка селу Рударе где је била барикада коју је Кфор јутрос уклонио, рекао је агенцији Бета да су људи огорчени акцијом Кфора и употребом силе у тој акцији.

Време је да се народу каже истина, да нас прими председник Србије Томислав Николић и да се народу каже истина, шта је преговарано у Бриселу, да се народ не држи у гету, жици, изолацији“, рекао је Миловић.

Не можемо све да их држимо под контролом. Увек имате појединце који не могу све то да издрже, па се плашимо да не додје до нових инцидената“, казао је он.

Миловић је додао да је разговарао са представницима Кфора задуженим за данашње уклањање барикада и да им је рекао да је проблем требало да буде решен разговорима.

Спремни смо на нове разговоре. Рекао сам им да је било боље да смо разговарали и данима него што су акцијом урушили тешко стечено поверење“, казао је он.

Миловић је навео да је представницима Кфора рекао да ниједна барикада није вредна губитка било ког живота, као и да акције које спроводе војници те мисије урушавају поверење грађана према мисији.

На северу Косова од јутрос је напето и дошло је до инцидената када је Кфор дошао да уклонио барикаде у селу Рударе у општини Звечан. Локални Срби су се сукобили са Кфором и том приликом су повређена најмање тројица Срба.

*************

*************

Грађани су се самоорганизовали: Поново барикаде за Кфор у Косовској Митровици

ВестиОнлајн, 01.06.2012
У северној Косовској Митровици од данас ће поново бити блокирано кретање Кфора и свих међународних мисија, одлучили су одборници скупштине општине који су се са групом грађана самоиницијативно окупили и од руководства затражили да утврде даље акције пошто је Кфор уклонио барикаде у Звечану.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је окупљеним грађанима да је одлучено да се поново поставе барикаде, јер грађани нису безбедни.

“Међународне снаге су почеле да се обрачунавају са Србима и у циљу наше заштите морамо се бранити барикадама”, рекао је Пантић.

Он је додао да су грађани Косовске Митровице акцијом Кфора данас потпуно блокирани, да не могу даље од Звечана, као и да је прекинута свака комуникација између централне Србије и Косова. Према његовим речима, док се то не промени грађани неће дозволити Кфору и Еулексу да се слободно крећу.

“Овакву одлуку очекујемо и од остале три општине (на северу Косова), рекао је Пантић и поновио да Срби не желе сукобе већ да све проблеме настоје да реше мирним путем.

“Очигледно је да део међународне заједнице који подржава Албанце жели да изазове сукобе и испровоцира Србе како би добили алиби за оно што раде”, рекао је он.

Пантић је додао да је о ситуацији у Звечану обавестио председника Србије Томислава Николића и кабинет министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

“Нисам добио никакве информације и не знам шта Влада предузима, али оно што је важно је да су се грађани самоорганизовали, смирени су и док не стигне одговор од државе неће предузимати ништа што би угрозило мир и стабилност”, додао је он.

“Грађани ће бити позвани да на сваки звук сирене затворе продавнице како би помогли одбрану града, биће препоручено родитељима да у случају инцидената децу не шаљу у школе”, рекао је Пантић.

Кфор је данас уклонио барикаде у општини Звечан, а у селу Рударе дошло је до сукоба у ком су повређена најмање тројица Срба и један војник Кфора.

****

Код Звечана на мети и деца – Отац са децом побегао из куће пред кишом метака

Политика, 16:49, 01.06.2012, Курир
Аутор: Зоран Шапоњић, Фото: Зоран Шапоњић

Бојан Славковић се евакуисао из дома, који минут пре него што је кућа засута рафалном паљбом
Бојан Славковић показује рупе од метака

ЗВЕЧАН – Тек када су се војници Кфора повукли са моста код Звечана новинарима је дозвољено да приђу кући Бојана Славковића која је јутрос буквално изрешетана када су војници Кфора блокирали мост

– Био сам у кући са двоје деце од четири и шест година, када су се први меци зарили у кућу. Када је наступило мало затишје кренули смо да се евакуишемо из куће, а уопште нисмо знали хоћемо ли се живи извући. Таман што смо се пребацили иза зида суседне куће, по кући у којој смо били пет минута раније почели су да праште рафали, испричао нам је видно узнемирени Бојан Славковић.

У његовој кући изрешетани су прозори и врата, намештај, зидови… Мецима су избушена и два аутомобила у дворишту. Мештани су јуче на мосту где су стајала борна кола скупили пуне прегршти чаура бојеве муниције разних калибара.

______________

19:16 СРБИ НА ОКУП Најновије вести: Управо је кроз Косовску Митровицу прошло 20 шлепера са таблицама NP и RO! Извор: НП Отаџбина

18:36 Витезови Отаџбине: ДАНАС ЈЕ У КМ ЈЕДНА ГРУПА ГРАЂАНА ИМАЛА БЛИСКИ СУСРЕТ ТРЕЋЕ ВРСТЕ СА КАРАБИЊЕРИМА У БЛИЗИНИ СУДА А ДРУГА ГРУПА СА АУСТРИЈСКОМ ВОЈНОМ ПОЛИЦИЈОМ КОД ХОТЕЛА БИШЕВАЦ, ОКУПАТОР ЈЕ ПОБЕГАО…
НЕМАЧКА ВОЈНА ПОЛИЦИЈА ЈЕ КАСНИЈЕ ДОБИЛА МАЛО БАТИНА

17:52СрбелНет: За време напада у Рудару, српска полиција изводила свечани дефиле у Кнез Михајловој

17:07 РТС – Кфор саопштио да су двојица војника рањена хицима из ватреног наоружања, јер је „насилна маса напала припаднике Кфора“.

16:44  СРБИ НА ОКУП ДОПУНА ИНФОРМАЦИЈЕ О ДАНАШЊИМ ДЕШАВАЊИМА НА МОСТУ У ЗВЕЧАНУ: Група српских младића је данас када је КФОР ставио бодљикаву жицу на мост на Ибру, а у намери да се супростави КФОР-у хтела да пређе реку. Сишли су на обалу јер су хтели да препливају на другу страну. У том тренутку је из хеликоптера на њих отворена рафална паљба. Они су скочили у реку и сакрили се испод моста. Младић који је у томе учествовао и сам каже да их је само Бог сачувао, ни један није ни окрзнут метком. Све су добро, јавили су се чим су се окупатори склонили а они изашли из воде. Слава Богу!

Глас Косова и Метохије: Бојева муниција која је данас коришћена као инструмент којим се поред гомиле оклопњака и хеликоптера демонстрирала сила КФОР-а.

16:35 НА ГРУПИ СРБИ НА ОКУП демантована је вест о уклањању барикаде код техничке школе. – Витезови Отаџбине: „Неко пише, а не познаје ситуацију. После судара групе грађана и аустријске војне полиције код хотела Бишевац, ови Немци су побегли поред те препреке код тех. школе у Бошњачку, а Срби су мало ојачали барикаду, која је одавно запуштена“.

15.43 КосметПодршка@KosmetPodrska Кфор се повукао са моста код Рудара, у правцу Лепосавића. Саобраћај на мосту неометано се одвија. Ситуација је и даље озбиљна!

16:17 Група подршке браћи на Космету: НАЈНОВИЈА ИНФОРМАЦИЈА ОД ПРИЈАЈТЕЉА МАРКА ЈАКШИЋА!!!

Неко се неукусно шали. На КиМ није објављена општа мобилизација. Стање је редовно осим догађаја на барикади. То нам се стално дешава и не треба подлећи паници. Малопре сам разговарао са Марком Јакшићем и од њега добио поуздане информације

***

http://www.novimagazin.rs: Србин рањен код села Рударе где је Кфор уклонио барикаду није животно угрожен, али постоји могућност да изгуби ногу у коју ју погођен, рекао је данас начелник хирургије у косовскомитровачкој болници Радомир Јанковић. „Пацијент је доведен са тешком повредом нанетом ватреним оружјем велике разорне моћи, у тешком стању хеморагичног шока и искрварења. Ради се о тешкој телесној повреди надколене регије десне ноге са потпуно прекинутом бутном артеријом, бутном веном и преломом надколенице“, рекао је Јанковић новинарима. Према његовим речима, крварење је заустављено после вишечасовне операције.“

16:11 Предраг Поповић Почело је окупљање испред руске амбасасде. Молим све који су у могућности да  дођу што пре! Хвала свима који се одазову.

16:10 Stefan Živković@stefanzivkovic Kfor se povukao sa mosta u Rudaru. #kosovo

Владимир Мишковић@VladMiskovic  #NATO troops have withdrawn from #Rudare bridge. Serbs are now controlling most of Rudare and #Zvecan. #Kosovo #Serbia

————–

Угрожена безбедност грађана

БЕОГРАД, 1. јуна 2012. (Бета) – Савет за националну безбедност Србије констатовао је у петак на ванредној седници поводом инцидената на северу Косова и Метохије да је озбиљно угрожена безбедност грађана Покрајине.

Савет за националну безбедност је позвао међународне мисије УНМИК, КФОР и Еулекс да у оквиру свог мандата, спрече све покушаје привремених власти у Приштини усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом и уздрже се од примене силе према незаштићеним грађанима Покрајине, истиче се у саопштењу са састанка.

Како се наводи, Савет за националну безбедност је апеловао на грађане да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и тиме допринесу смиривању ситуације.

На Косову и Метохији сви проблеми се морају решавати дијалогом, без насиља и то је једини пут ка стабилности читавог региона, оценио је Савет за националну безбедност Србије.

Савету за националну безбедност председавао је председник Србије Томислав Николић, а састанку су присуствовали председник Владе Србије Мирко Цветковић, министри одбране, унутрашњих послова, правде, начелник Генералштаба Војске Србије, директор Безбедносно информативне агенције и шефови Војно-безбедносне агенције и Војне обавештајне агенције.

——————–

ВЕСТИ СА КИМ РАДИЈА:
15:50 – Председница Косова Атифете Јахјага осудила је насиље против мировних снага НАТО од стране групе грађана српске заједнице, као и повређивање војника и грађана на северу Косова, саопштено је из њене канцеларије.

15:39 – КФОР је отворио за саобраћај магистрални пут који са севера Косова води ка Приштини, јавља новинар КИМ радија са лица места. Војници КФОР-а поставили су контролни пункт на скретању ка манастиру Соколици. Пункт тренутно обезбеђује десетак војника, а у његовој близини су и три возила КФОР-а.

15:29 – Повлачење јединица КФОР-а одвија се етапно. Код Дудиног крша још увек ради тешка механизација.

15:23 – КФОР се повлачи из Рудара, јавља новинар КИМ радија са лица места. Све барикаде су уклоњене, осим крста који се налази на средини пута. Евакуација јединица у току.

15:22 – Пошто се ситуација на северу Косова смирила, представници локалних Срба на састанку у Звечану оценили су да грађани нису безбедни и да је неопходно да се барикаде поново поставе. Војници КФОР-а склањају жицу са моста, али Срби постављају нове барикаде.

15:19 – У сукобима грађана и КФОР-а повређен још један Србин, јавља дописник КИМ радија са терена. Раније су повређена тројица, тако да је број повређених Срба сада четири.

15:12 – Због блокаде моста на Ибру који повезује Звечан са насељем Рударе и околним селима многи од мештана не могу отићи по своју децу у вртић, а није могуће превести до болнице ни пацијенте којима је потребна дијализа.

14:28 – Рањени Србин из Звечана оперисан је у Здравственом центру у Косовској Митровици и налази се ван животне опасности, потврдио је за КИМ радио начелник ове здравствене установе, др Милан Јаковљевић. „Он је успешно оперисан и ван животне опасности је. Смрскана му је кост надколенице и покидане су му биле артерије и вене“. Према речима доктора, у питању је прострелна рана од метка.

——-

15:59 Stefan Živković@stefanzivkovic Da se ne lažemo, kfor, eulex i ostale međunarodne institucije ne rade ništa drugo do sprovođenja u delo odluka Prištine. #kosovo

_________________

Рањено најмање шесторо Срба, КФОР се повлачи

ЗВЕЧАН 01. 06. 2012 Прессонлине -Аг.
Припадници КФОР започели су јутрос уклањање барикада код места Рударе и Дудин крш. КФОР је том приликом ранио најмање шесторо Срба, од којих је један због тежине повреда хитно оперисан у Косовској Митровици.
Косово

15:39 – КФОР је отворио за саобраћај магистрални пут који са севера Косова води ка Приштини, јавља новинар КИМ радија са лица места. Војници КФОР-а поставили су контролни пункт на скретању ка манастиру Соколици. Пункт тренутно обезбеђује десетак војника, а у његовој близини су и три возила КФОР-а.

15:29 – Повлачење јединица КФОР-а одвија се етапно. Код Дудиног крша још увек ради тешка механизација.

15:23 – КФОР се повлачи из Рудара, јавља новинар КИМ радија са лица места. Све барикаде су уклоњене, осим крста који се налази на средини пута. Евакуација јединица у току.

15:22 – Представници локалних Срба на састанку у Звечану оценили су да грађани нису безбедни и да је неопходно да се барикаде поново поставе. Војници КФОР-а склањају жицу са моста, али Срби постављају нове барикаде.

15:06 – Савет за националну безбедност: Угрожена безбедност
Савет за националну безбедност Србије констатовао је на данашњој ванредној седници поводом јутрошњих инцидената на северу Косова и Метохије да је озбиљно угрожена безбедност грађана Покрајине. Савет за националну безбедност је позвао међународне мисије УНМИК, КФОР и Еулекс да у оквиру свог мандата, спрече све покушаје привремених власти у Приштини усмерене ка изазивању нестабилности и страха међу српским становништвом и уздрже се од примене силе према незаштићеним грађанима Покрајине, истиче се у саопштењу са састанка. Савет за националну безбедност је апеловао на грађане да се уздрже од сукоба са припадницима међународних мисија и тиме допринесу смиривању ситуације.

14:43 – СРС: Послати војску на КиМ
Српска радикална странка (СРС) позвала је данас председника Србије Томислава Николића да, у складу са својим уставним овлашћењима врховног команданта оружаних снага, изда наређење војсци да заштити Србе на Косову од напада НАТО и ЕУ.

14:31 – ДС апеловала на смиривање ситуације на северу Косова
Демократска странка изразила је данас велику забринутост због инцидената на Косову и Метохији и апеловала на све да хитно утичу на смиривање ситуације. ДС је у саопштењу истакла да је изузетно важно да се насиље и сукоби што пре прекину, да се ситуација нормализује и успостави мир, како би се кроз дијалог решили проблеми.

14:28 – Рањени Србин из Звечана оперисан је у Здравственом центру у Косовској Митровици и налази се ван животне опасности, потврдио је за КИМ радио начелник ове здравствене установе, др Милан Јаковљевић. „Он је успешно оперисан и ван животне опасности је. Смрскана му је кост надколенице и покидане су му биле артерије и вене“. Према речима доктора, у питању је прострелна рана од метка.

14:23 – Кфор уклонио и барикаду коју су Срби данас поставили
Кфор је око 14 сати уз помоћ багера уклонио шљунак који су Срби нешто раније данас поставили у Рудару у општини Звечан на магистралном путу који води према јужном делу Косовске Митровице. Срби који су били окупљени у непосредној близини нису пружали отпор адок је барикада уклањана са магистралног пута.

__________________________

СРС: Послати војску на КиМ Српска радикална странка (СРС) позвала је данас председника Србије Томислава Николића да, у складу са својим уставним овлашћењима врховног команданта оружаних снага, изда наређење војсци да заштити Србе на Косову од напада НАТО и ЕУ.

Предраг Поповић: У 15:00 НИ ЈЕДНА ТВ СТАНИЦА НИЈЕ ЕМИТОВАЛА ВЕСТИ!

15:41 Balkan news@NewsBalkan  Photo of #KFOR soldier aiming at Serbian photographer while holding a cigarette in his mouth today #Kosovo pic.twitter.com/5FODHrRE

15:40 Глас Косова и Метохије >КОСОВО И МЕТОХИЈА< Снаге КФОР-а непрестано долазе! Куће су претресане у Звечану (Неке чак и полупане)! Сваког тренутка стижу мештани Косовске Митровице и Звечана. Све ово из ваздухa прате 4 хиликоптера ЕУЛЕКС-а и КФОР-а!

Блокиран је пут Косовска Митровица – Лепосавић тако да може се слободно рећи да су овога пута сви путеви на северу КиМ блокирани! Село Зупче општина Зубин Поток такође је нападнуто.. окупљају се људи! Када сазнамо нешто више бићете обавештени!

15: 37 Владимир Мишковић@VladMiskovic  BREAKING: 6 Serbs seriously wounded by live ammo and transported to #Mitrovica hospital!One shot in the head and in grave condition! #Kosovo

15:36 ФБ група Рударе пре 7 секунди преко мобилног:  Кфор се повукао са моста Рударе-Звечан саобраћај поново функционише 🙂 Косово је Србија !!

15:06 Владимир Мишковић@VladMiskovic  Serbs in North #Kosovo are mobilizing to resist #NATO attacks. NATO entering houses in #Rudare and attacking civilians. #Kosovo #Serbia

(Срби на северу Косова се мобилишу ради отпора НААТО нападима. НАТО улази у куће у Рудару и напада цивиле)

14:53 Stefan Živković@stefanzivkovicUklonjena srpska barikada u Rudaru,koja je malo pre postavljena! #kosovo

14:50 Владимир Мишковић@VladMiskovic  Most part of #Rudare and #Zvecan is blocked by #NATO troops. Thousands of Serbian civilians on streets. #Kosovo #Serbia

( Већи део  Рудара и Звечана је блокиран од стране НАТО трупа. Хиљаде Срба на улицама)

14:48 Stefan Živković@stefanzivkovic Ne znam da li mogu da napišem da je mirno. Pucnji se ne čuju, ali dobar deo Zvečana, tj ključni je blokiran. #kosovo

****

Рударе, данас:

—————-

Саопштење Српског националног већа северног Косова и Метохије

01. 06. 2012 14:30 | Председник СНВ северног КиМ др Милан Ивановић

snv Саопштење Српског националног већа северног Косова и Метохије

Милан Ивановић

Данашњом оружаном акцијом против Срба у Рудару код Звечана, који барикадама и својим телима бране север Косова од утапања у албански, антисрпски, сепаратистички и парадржавни систем, америчка и немачка војска настоје да доврше прогон српских православаца с Косова и Метохије, који је 1941. започео Адолф Хитлер, а 1999. још безобзирније поновио Бил Клинтон у садејству с европским и другим чланицама НАТО савеза.

Једнако као далеке 1941. и пре 13 година, немачки и амерички војници и данас бесомучно пуцају на Србе ради задовољeња великоалбанских апетита шиптарских сепаратиста, који су баш данас почели да спроводе забрану кретања возила са српским регистарским таблицама на територији Косова и Метохије.

У име спровођења те забране и интеграције севера Косова у албански парадржавни систем, америчка и немачка војска су тенковима и хеликоптерима кренуле у хајку на овдашњи православни живаљ, не либећи се да чак и српску децу, њихове сестре и мајке тешко повређују-бојевом муницијом. Грубо газећи сва војничка правила, моралне и друге норме које поштују све цивилизоване државе и народи, амерички и немачки официри уперили су тенковске цеви и митраљезе и на санитетска возила, не дозвољавајући лекарским екипама да притекну у помоћ тешко рањеним Србима.

Срби су огорчени због бруталног оружаног напада припадника америчког и немачког КФОР-а на ненаоружане српске цивиле, али су још озлојеђенији због млаког и чисто протоколарног ,,реаговања” шефа београдског преговарачког тима Борислава Стефановића. Потписивањем бројних антисрпски конципираних споразума током преговора с Приштином, Стефановић је директно узроковао данашњу и многе раније оружане акције албанске параполиције, ЕУЛЕКС-а и КФОР-а против Срба, који се супротстављају спровођењу тих споразума, чији је једини циљ гашење свега што је српско. Стефановић је само директни егзекутор српских институција на северу Косова и другим деловима јужне покрајине, а главни кривци су његови налогодавци и слепи послушници Брисела и Вашингтона – досадашња Влада Србије и досадашњи председник Србије Борис Тадић.

Косовска Митровица,

01. 06. 2012.

———————–

14:32 Владимир Мишковић@VladMiskovic  #NATO troops attacking new gravel barricade in #Rudare. Serbs will build three by nightfall. #Kosovo #Serbia

(НАТО трупе су напале нове подигнуте барикаде у месту Рударе – Срби ће изградити 3 током ноћи!)

14:28 Miroslav Svircevic Радио Фокус јавља да постоји опасност да фашистички окупатор припрема напад на барикаду на мосту у Митровици.

14:27 Глас Косова и Метохије посредством групе Не Кради Отаџбину:  Нек да Бог да се призовемо памети и ујединимо. Нека буде и овако, са мученицима нашим. Само нека буде.

14:22 Бета У северној Косовској Митровици од данас ће поново бити блокирано кретање Кфора и свих међународних мисија, одлучили одборници Скупштине општине.

14:10 Српски Народни Покрет 1389 – Srpski Narodni Pokret 1389
Срби направили нову барикаду од шљунка испред војника КФОРа у Рудару, на магистралном путу Лепосавић – Митровица. КФОР напао зграду СУПа и затовра, али неуспешно.
У К.Митровици демолирана 2 џипа Карабињера, запаљено 1 возило ЕУлекса. А по свему судећи има и киднапованих окупатора. Борба се настава, град неће пасти!

14.05 Aleksandar Neon Nenkovic – Кфор уклања нову барикаду коју су Срби поставили код Рудара. Место обезбеђују немачки припадници Кфора.

_______________________________________________________________

ПРОГЛАС ГРАЂАНА СРБИЈЕ

МИ, ГРАЂАНИ СРБИЈЕ, ПОЗИВАМО ВРХОВНОГ КОМАНДАНТА И ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ДА ЗАШТИТИ СРБСКИ НАРОД НА КИМ КАО ШТО ЈЕ И ОБЕЋАО И ТАКОЂЕ ДА СЕ АКТИВНИЈЕ ПОЗАБАВИ УСПОСТАВЉАЊЕМ УСТАВОМ ГАРАНТОВАНИХ ПРАВА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ ПА И ЗА ОНЕ КОЈИ БОРАВЕ НА ОКУПИРАНИМ ТЕРИТОРИЈАМА!

ТАКОЂЕ ЗАХТЕВАМО ДА СЕ ТЕРИТОРИЈА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ПРОГЛАСИ ПРИВРЕМЕНО ОКУПИРАНИМ ТЕРИТОРИЈАМА, ДА СЕ У Р. СРБИЈИ ПРОГЛАСИ ВАНРЕДНО СТАЊЕ И СПРОВЕДЕ ОПШТА МОБИЛИЗАЦИЈА РЕЗЕРВНОГ САСТАВА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ!

ПРЕДСЕДНИЧЕ, КАКО ТИ ЧИНИО, ТАКО ТИ БОГ ПОМОГАО!

Извор: ФБ

_______________________________________________________________

А РТС јавља о повријеђеним војницима КФОР-а… Срби, бацајте ТВ уређаје кроз прозор, на улицу!

14.08 РТС – Троје Срба приведено након инцидената на северу Космета. 

13.54 РТС Током инцидената на северу Косова повређена два војника Кфора, саопштио Кфор. 

13.13 РТС Срби направили нову барикаду од шљунка испред војника Кфора у Рудару, на магистралном путу Лепосавић – Митровица, преноси Танјуг.

13.00 РТС Поводом инцидената на Косову и Метохији, одржан састанак Савета за националну безбедност, сазнаје Интернет портал РТС-а. Састанку председавао председник Томислав Николић.

14:08 Stefan Živković@stefanzivkovic Sada ovde stižu svakakve informacije. Ono što ja budem napisao,to će biti isključivo ono što sam ispitao. da ne bude zabune.

13.54 –  Не Кради Отаџбину – Током инцидената на северу Косова повређена два војника Кфора, саопштио Кфор

13:56 Глас Косова и Метохије АПЕЛ!!! МОЛЕ СЕ СВИ СА ЦЕЛОГ СЕВЕРА ДА ОДУ И ДАЈУ КРВ У МИТРОВАЧКУ БОЛНИЦУ ИЛИ НАЈБЛИЖИ ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР, РАЊЕНИХ ЈЕ ДОСТА!!!

***

Срби на окуп – Немачки и амерички војници КФОР-а напали су данас Србе у селу Рударе (видео)

петак, 01 јун 2012 11:31
 

DSC 0276Немачки и амерички војници КФОР-а напали су данас Србе у селу Рударе општина Звечан. Барикада која је била постављена у селу Рударе, на главном магистралном путу Косовска Митровица-Лепосавић, данас је разрушена од стране немачког и америчког КФОР-а. За рушење барикаде коришћена су возила за разбијање барикада ткзв. јазавци.

На овакву насилну акцију немачког и америчког КФОР-а Срби су одговорили мирним протестом, али ни то није било довоњно да убеди војнике КФОР-а да су Срби добронамерни, већ су они пуцали и малтретирали Србе са севера Косова и Метохије. У току ове акцију рањено је неколико Срба, а једно дете и двоје старијих људи брутално је претучено.

Срби су подигли нову барикаду у Рудару иза КФОР-ове блокаде коју су немачки војници покушали да разруше. Присутни народ је сео на пут и показао одлучност у одбрани својих огњишта. Војници немачког КФОР-а су зауставили возило за разбијање барикада ткзв. јазавац, а народ и даље стоји и чува барикаду.

У наставку погледајте кратак видео запис из Рудара

Уредништво „Срби На Окуп“

***

13.13 Не Кради Отаџбину – Срби направили нову барикаду од шљунка испред војника Кфора у Рудару, на магистралном путу Лепосавић – Митровица

Како јавља сајт Двери: Током дешавања у Рудару, немачке јединице КФОР-а пресреле су редован путнички аутобус на релацији Лепосавић – Косовска Митровица, зауставиле га и све путнике закључали у једну кућу поред пута, не дозвољавајући им да изађу. После вишесатног мучења, путници су пуштени.

ИЗРЕШЕТАНА КУЋА У МЕСТУ РУДАРЕ! ФАШИСТИ НИСУ ШТЕДЕЛИ МУНИЦИЈУ!

13:38 Глас Косова и Метохије Сирене хитне помоћи кроз центар КМ

13:32 СРБИ НА ОКУП Небојша Б. Потпуковник Кфора, амерички официр Џозеф Линч, рекао је у петак око 10 сати да ће војници пуцати у окупљене Србе уколико они камењем гађају припаднике Кфора

****

ДВЕРИ СРПСКЕ: КФОР ПОНОВО ПУЦАО НА СРБЕ!

Тројица Срба рањена су из ватреног оружја приликом покушаја да не дозволе КФОР-у да уклони барикаду у месту Рударе!!!

Зубин Поток, 01.06.2012

Јутрос, мало пре 9 часова, припадници немачког и америчког контингента КФОР-а кренули са да уклањају барикаде у местима Рударе и Дудин Крш. У Рудару су амерички војници блокирали мост преко Ибра да не би дозволили Србима да се ефикасније одупру њиховим покупајима. У селу се појавила тешка оклопна механизација.

Народ се врло брзо окупио после оглашавања сирена, и сео на пут, не дозволивши КФОР-у да напредује. Представници српских органа власти из Звечана дошли су на лице места, у жељи да прегварају, међутим, КФОР није желео да одустане и запретио је употребом ватреног оружја.

У току дана дошло је до кошкања између локалних Срба и КФОР-а. Војници КФОР-а употребили су бојеву муницију, како им је било одређено, тако да је једна особа тешко рањена (у току је операција) док се друге две налазе изван животне опасности.

Истовремено, немачке јединице КФОР-а пресреле су редован путнички аутобус на релацији Лепосавић – Косовска Митровица, зауставиле га и све путнике закључали у једну кућу поред пута, не дозвољавајући им да изађу. После вишесатног мучења, путници су пуштени.

Поставља се питање, ако КФОР уклања барикаде зарад тзв. слободе кретања, ко му даје овлашћење да пуца на Србе и тиме их доводи у животну опасност, истовремено насумично заустављајући редовне аутобуске линије и хапсећи људе без икаквог налога.

Међународне снаге и даље настављају да примењују бруталну силу према Србима на Косову, док наше власти ћуте…

На тзв. „административним прелазима“ Брњак и Јариње припадници полиције ЕУЛЕКС почели су усмено да обавештавају косовске Србе да више неће моћи да уђу на тероторију јужне српске покрајине са српским регистарцима таблицама. Тренутно усмено, а очекују да ће се појавити и писмено наређење.

Подсећамо, и ово је последица договора власти и Приштинских терористичких институција. Пратите сајт Двери, биће још информација.

****

Тероризам кфор зликоваца. Мост у Звечану 1.6. 2012.

13:32 Глас Косова и Метохије Митровачки клинички центар још једном апеловао на све добровољне даваоце да дају крв и спасу животе повређених сада и, не дао Бог, у будућности

13:14 (радио КИМ)  У Звечану завршен састанак начелника Косовског округа Раденка Недељковића и председника општине Косовска Митровица Крстимира Пантића са грађанима. Након састанка Пантић је за КИМ радио казао да нема контакта са представницима КФОР-а иако се интензивно ради на томе.

Донета је одлука о поновном подизању барикада и препоручено припадницима ЕУЛЕКС-а и КФОР-а да се не крећу кроз северни део Косовске Митровице. Он је додао да је са дешавањима на северу упознао кабинете председника Николића и министра Дачића, али да, за сада, нема никаквог званичног одговора из Београда.

13:27 СРБИ НА ОКУП А док нам се све ово дешава, у Љермонтовој (СУП БЕОГРАД) гомила шиптара чека у ред за српски пасош. Пасош која тзв. република Косово не признаје… Најтужније од свега што се униформисано лице које тамо ради дрско и безобразно понашло према Србину који је целу ноћ путовао из Косовске Митровице док се шиптару најљубазније захваљује на уредно предатим папирима… Јадни ми у својој земљи где су шиптари далеко више уваженији од самих Срба…

13:10 ФБР Предраг Поповић: Добијамо информације о вандалском и окупаторском понашању КФОР-а! Када су кренули у разбијање масе пуцали су људима у потиљак са гуменим мецима а на поједине бојевом муницијом! Исто тако демонстрирали су силу на појединим српским објектима!

Дакле, поломили су и заузели кафану на раскрсници у Рудару при томе ухапсили троје људи и претукли радницу локала! Тренутно врше претресе кућа у околини Рудара у блокираној зони где су Срби одсечени! Укапшено 10 – 20 Срба!

Огромна концентрација војне силе пошла је у разбијање Српског отпора са Косова и Метохије против ширења шиптарских институција које је благословио и одобрио Борко Стефановић и Борис Тадић са својом тајном преговарачком политиком!

Они су покушали да се извуку из овог глумачког вртлога политике намерно губећи на изборима па да се појаве касније у неком другом филму али ево њихових поражавајућих резултата над остављеним голоруким Српским народом на КиМ!!! Ето бележимо за историју њихов учинак па нека се преноси даље и памти какви нас издајници издадоше и ништа не учинише са свим њиховим сателитима!!!

Запад сачекао као наручено изјаве Томислава Николића да доврши посао. Новинари направили смишљени напад на Српски народ постављајући питања о КиМ. Очигледно сваки будући председник мора делима да показује а не речима које ветар носи и провоцирају непријатеље!

13:11 Глас Косова и Метохије М. Sh. Дамјановић Phone lines are blocked, roads are blocked, all shops are closed… (Teлефони су блокирани, путеви су блокирани, све радње су затворене)

13:08 Глас Косова и Метохије Држ се Звечан… ајмо Север помоћ браћи! Са свих страна их опколимо и разбијмо!

13:00 Глас Косова и Метохије 3 возила са ознакама Карабињери прошли кроз Бошњачку махалу…

12.42 РТС  Операција теже повређеног Србина још увек траје, каже за Радио КИМ начелник болнице Милан Јаковљевић.

СРБИ НА ОКУП: Крв на асфалту – Рударе!

Кфор пробио барикаду у Малом Рудару, најмање троје рањених

петак, 01. јун 2012.

Звечан – Барикаде које воде ка Звечану, укључујући и велику бетонску барикаду у Дудином кршу, Кфор је уклонио данас после сукоба са Србима. Кфор тврди да има петоро рањених Срба и припадника Кфора.

Према информацијама људи окупљених у Дудином кршу, Кфор је при уклањању барикаде користито тешку механизацију, јавља агенција Бета.

У Звечану је ситуација и даље веома напета, велики број грађана је на мосту који води ка барикади у месту Рударе. Кфор је на другој страни моста поставио бодљикаву жицу и транспортер и не дозвољава грађанима прилаз барикади.

Цело село Рударе је блокирано, грађани су у својим кућама, а хеликоптери непрекидно надлећу подручје и избацују инфрацрвене мамце чиме се спречавају могући напади ракетама са земље.

У болници у Косовској Митровици за агенцију Бета је речено да је повређено троје грађана од којих један има прострелну рану на бутини. Други је повређен од гуменог метка, а трећем је повређена глава.

Срби: троје повређених – Кфор: Петоро

Три особе су повређене у сукобу грађана са Кфором у Рудару, од којих једна теже, потврдио је Танјугу директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић.

Јаковљевић је додао да има још повређених, али да због блокаде путева, амбулантна кола не могу да их довезу до болнице.

Најмање петоро Срба и Војника Кфор рањено је у данашњим сукобима на барикадама на северу Косова.

Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је да је један рањени војник Кфор евакуисан и да је његово здравствено стање стабилно.

Новицки је рекао да ће војници пуцати у самоодбрани уколико процене да је то неопходно.

Сведоци са лица места наводе да је Кфор пробио барикаду у Малом Рудару и наставио напредовање према барикади Крст у Великом Рудару. Са великим бројем окупљених грађана су предстаивици локалне смоуправе Косовске Митровице и Звечана, Крстимир Пантић и Драгиша Миловић.

Пантић је за Радио Б92 рекао да забрињава да војници Кфора користе бојеву муницију и да има пуно повређених Срба.

„Тројицу младића смо успели да санитетом пребацимо до здравственог центра у Косовској Митровци, међутим тројица младића који су повређени, остали су иза линије Кфора, који не дозвољава Хитној помоћи да дође до лица места и пружи помоћ повређенима“, каже Пантић.

Према његовим речима војници Кфора су без икаквог упозорења и без икаквог разлога почели да пуцају на народ, већини је помоћ указана на лицу места.

Пантић каже и да је сада тешко проценити колико се људи окупило око Кфорове барикаде. Према његовој пропцени има их око 1.000, али се они налазе иза заклона јер Кфор непрестано пуца кад год примети да се неко приближава барикади. „Чак су остали неми и на упозорење припадника Унмика који су дошли на лице места и који су замолили да дозволе прилаз Хитној помоћи који су дошли да помогну“, рекао је Пантић.

Долазак Кфора пратиле сирене за узбуну

Велики број грађана окупио се јутрос нешто пре девет сати у Рудару, где су претходно стигли војници Кфора са својом механизацијом. То подручје је блокирано, саобраћај обустављен.

Војници Кфора су развукли бодљикаву жицу на раскрсници у Рудару, како би осигурали пут који води према барикадама које су постављене у овом месту на неколико локација.

Извори са севера Косова наводе да Кфор стално хеликоптерима довози појачања и да из хеликоптера испаљују сигналне ракете.

У Звечану и Косовској Митровици чуле су се сирене за узбуну, што је био знак да велики број грађана крене у Рударе. Грађани истичу да је највероватнија намера Кфора да уклони барикаде које су постављене у Рудару и у месту Дудин Крш, на путу Звечан Косовска Митровица.

У Рудару, на раскрсници се могу видети три транспортера Кфора и немачки војници који су поставили бодљикаву жицу.

Репортер агенције Бета јавља да су војници пустили екипу хитне помоћи да прође.

Кфор је бацио сузавац на Србе који покушавају да приђу барикади.

Иначе, за данас су приштинске власти најавиле су да ће одузимати возила која немају косовске таблице с ознаком РКС или КС са ознакама градова на Косову.

„Од 08.40 сати Кфор спроводи операцију уклањања барикаде у околини места Рударе. Ова активност има за циљ поспешивање слободе кретања не само за Кфор, већ и међународне организације и све грађане Косова“, наводи се у саопштењу Кфора.

Кфор је успоставио више контролних пунктова и сигурносних зона из безбедносних разлога, објашњава се даље, додајући да се ради о мерама везаних за уклањање барикаде и да ће оне бити привремене.

Након што барикада буде уклоњена контролни пунктови и сигурносне зоне ће бити уклоњене.

(Б92)

KИМ РАДИО:

Звечан: КФОР пуца на Србе (проверавајте наставак коментара испод слике, стално додајемо нове вести)

12.42 (радио КИМ)
Операција теже повређеног Србина још увек траје, каже за Радио КИМ начелник болнице Милан Јаковљевић.

Теже су повређена браћа Ацо (прострелна рана у нози) и Бојан (повреда главе). Поменимо их…

12.39 (Бета)
У Звечану је ситуација и даље веома напета, велики број грађана је на мосту који води ка барикади у месту Рударе. Кфор је на другој страни моста поставио бодљикаву жицу и транспортер и не дозвољава грађанима прилаз барикади.
Цело село Рударе је блокирано, грађани су у својим кућама, а хеликоптери непрекидно надлећу подручје и избацују инфрацрвене мамце чиме се спречавају могући напади ракетама са земље.
У болници у Косовској Митровици за агенцију Бета је речено да је повређено троје грађана од којих један има прострелну рану на бутини. Други је повређен од гуменог метка, атрећем је повређена глава.

12.29 (Танјуг)
На северу Косова ситуација се смирује, а након јутрошње пуцњаве и рањавања четири особе тензије попуштају, јавља Тањугов извештач.

Кфор и даље држи путне правце који од Лепосавића воде према Звечану и Косовској Митровици, а у току је уклањање барикада у Рудару и Дудином Кршу.

12.00 (Ројтерс)
Најмање пет косовских Срба и један војник НАТО-а повређени су у сукобу који је избио када су припадници Кфора почели уклањање барикада код Звечана.

12:56 СРБИ НА ОКУП  Милана Јовић: Молим Вас да објавите следеће: Београђани, Срби, и сви други који се противе сили васколикој, дођите код Руске амбасаде, Делиградска 32!

12:54 Глас Косова и Метохије  Поново хеликоптери… аутомобилске сирене по улицама КМ…

12:42 Глас Косова и Метохије  Милан Савановић Саван: Рањена жена и двоје деце. Пуцано на кућу једне старице и не зна се шта је са њом јер се не може доћи до њене куће. Са информацијама са којима располажем следеће на удару је мост на Ибру у Митровици.

12:42 КИМ радио: Оперативни захват повређеног Србина из Звечана још увек траје, каже за Радио КИМ начелник болнице у Косовској Митровици др Милан Јаковљевић. Након пружања помоћи један од повређених пуштен кући, трећи задржан у болници. Нема нових пријема, каже др Јаковљевић.

12:40 КИМ радио: Преговори америчких официра КФОР-а и председника општина Звечан и Зубин Поток још увек трају, сазнаје КИМ радио.

Слика профила12:39 Koсовска Митровица (страница од истоименог профила) ГЛАВНИ ФБ ПРОФИЛ „КОСОВСКА МИТРОВИЦА“ ЈЕ УГАШЕН ОД СТРАНЕ БЕОГРАДА) У Рударе је хаос. Једна жена је пребијена од стране кфороваца. Позивају се сви људи да дођу да покушамо заједно да одбранимо ако је икако могуће. Хвала Београду на гашењу профила Косовска Митровица

12:37 Срби на окуп:  „Кфор је на мост поставио бодљикаву жицу па ни аутомобили ни пешаци не могу да пређу мост, а место надлећу хеликоптери. Зато није могуће утврдити ко и одакле пуца.

У Звечану се и даље чују сирене које позивају грађане на барикаду. Грађани се окупљају у великом броју, али не могу да приђу барикади.  Кфор је бацио сузавац на Србе који покушавају да приђу барикади…“

ВестиНет.рс: Томиславу Николићу, изабраном председнику Србије, сугерисано је из Брисела и САД да се од њега очекује да покаже већу кооперативност у вези с Косовом. Бившем лидеру СНС поручено је да ће сарадња по овом питању бити и пресудна за промену имиџа који сада има.

12:08 Глас Косова и Метохије  и интернет конекција трокира… Стефану (твитерашу од кога добијамо много добрих инфо) је угашен профил, а и овај профил је од поуздане особе, а сви који хоће информације са профила Кос. Митровица, могу да лајкују страницу Кос. Митровица која је и даље у функцији…

12:26 BREAKING! #KFOR has now completely removed the barricade in Rudare, leaving only the cross that the people put up. #Kosovo @Nexi_Djukanovic
(KFOR је потпуно уклонио барикаду код Рудара, оставивши само крст кога су људи подигли)

****

Пантић: КФОР користи бојеву муницију

01. 06. 2012 12:17 | СМедиа

КРВ НА АСФАЛТУ! Војници КФОР-а користе искључиво бојеву муницију
(Фото: СМедиа)

Окупиране територије – КФОР брутално користи силу и пуца бојевом муницијом на Србе. КФОР не дозвољава хитној помоћи да збрине повређене – каже за С медиа портал Крстимир Пантић, председник општине Косовска Митровица.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже за С медиа портал да КФОР брутално примењује силу и бојевом муницијом пуца на Србе који мирно протестују.

– Повређено је више људи, троје је пребачено у здравствени центар у Косовској Митровици и налазе се у операционој сали. За тројицу младића који су повређени, а налазе се иза линије КФОР-а, немамо информације ни да ли су живи, јер војници КФОР-а не дозвољавају санитетском возилу да прође и укаже им помоћ – каже Пантић.

Он каже да је више десетина људи повређено од гумених метака, војници КФОР-а су без икаквог разлога почели да користе бојеву муницију.

– Командант КФОР-а потпуковник Линч је рекао председнику општине Звечан Драгиши Миловићу и мени да ће пуцати чим се неко од Срба приближи војницима КФОР-а – каже Пантић и додаје да војници КФОР-а користе искључиво бојеву муницију.

***

12:26 СРБИ НА ОКУП Гораждански аутобус враћен у КМ пун путника…

12:16 ФБ група: Памтићу вече 25.7.2011  Немачки контигент КФОРА упао у кафану у Рудару почео да бије све редом, брутално су претукли власкика и његову породицу, неколико их је похапшено. Претукли су старији брачни пар

12:16 Misa Vacic КФОР је одмах улетео у позадину положаја на Рударама, где је заузео мост рударачки код Звечена, и на средини поставио блокаду, и ту су добили добре батине од окупљеног народа.

Повукли се мало и онда кренули са гуменим мецима, сузавцем и бојевом муницијом. Том приликом је гуменим метком погођен у кук припадник СНП 1389 из Шабца, који је боравио у Косовској Митровици. Многи су повређени. Настао је хаос, дестине младих је скочило у реку са моста да би се спасило. И по њима се пуцало у води гуменим метцима. Док су по народу на копну запуцали бојевом. Из народа им је и одговорено истом мером. Потом се појављују хеликоптери из којих су окупатори такође пуцали по окупљеном народу, док су га надлетали, и тиме потисли потпуно.
НЕМА ПРЕДАЈЕ – НЕМА ПОВЛАЧЕЊА – КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

Нови врховни командант оружаних снага Републике Србије, пошто је положио заклетву да ће бранити Косово и Метохију у Србији, мора да реагује на ово!

12:12 На северу Косова тензије попуштају, Танјуг

ЗВЕЧАН – На северу Косова ситуација се смирује, а након јутрошње пуцњаве и рањавања четири особе тензије попуштају, јавља Тањугов извештач.

Кфор и даље држи путне правце који од Лепосавића воде према Звечану и Косовској Митровици, а у току је уклањање барикада у Рудару и Дудином Кршу.

„Нека уклоне блокаду, али не смемо дозволити да било ко страда“, поручио је председник општине Звечан Драгиша Миловић И апеловао на грађане да остану мирни, да не гађају припаднике Кфора, јер су, како је рекао, они спемни да пуцају, а представнике међународних снага оптужио је да желе да испровоцирају а потом за сукоб оптуже Србе.

Барикаде код Дудуниг Крша прошлог лета поставили су локални Срби на магистралном путу који од Звечана води према јужном делу Митровице. Како јавља КИМ радио у току су преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима Кфора.
Кфор је јутрос око 8 и 30 блокирао путне правце у месту Рударе у општини Звечан на мосту преко Ибра, где је и даље окупљен велики број грађана.

Грађани Звечана и северног дела Косовске МИтровица, због блокада Кфора, користе алтернативни путни правац преко Бањске и Зубиног Потока, према крајњем северу Косова.

Раније данас директор Здравственог цетра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић потврдио је Тањугу да су три особе повређене у сукобу грађана са Кфором у месту Рударе. Јаковљевић је додао да има још повређених, али да због блокаде путева, амбулантна кола не могу да их довезу до болнице.

Истовремено портпарол Кфора Уве Новицки потврдио је Тањугу да је током акције уклањања барикаде у околини Рудара повређен један војник Кфора, који је евакуисан а његово стање је стабилно. „Кфор најоштрије осуђује тај насилнички акт. Акције Кфора су увек вођене на основу што мање примене силе, али је јасно да ће Кфор у самоодбрани у складу са ситуацијом реаговати“, рекао је Новицки.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић позвао је данас Кфор да се уздржи од примене силе и да се стриктно придржава и креће у оквирима свог мандата, а Србе да остану мирни и да не наседају на провокације. Државни секретар у Министарству за КиМ Оливер Ивановић оценио је акцију Кфора као веома ризичну и додао да, према његовој оцени, Приштина и Кфор користе институционални вакум у Србији да би променили стање на терену.

Он је навео да је преко надлежних министарстава Србије упутила поруку Кфор-у да ситуација може да ескалира до краја дана, да штета може да буде велика и да односи између локалног српског становништва и Кфор-а због таквих потеза могу да захладне и да више не буде комуникације, што је, како је рекао, опасно.

На питање шта ће бити потез Београда, Ивановић је указао да је влада у техничком мандату, и да може вући „мање потезе“ до формирања нове владе. Кфор је пре три дана предложио уклањање барикаде код Дудиног Крша, као и да контролу саобраћаја на том делу преузме „заједнички тим Срба и Кфора“.

Миловић је тада подсетио да су летос барикаду поставили грађани Косовске Митровице и Звечана и да одлуку о њеном уклањању могу донети једино одборници из те две општине. На северу Косова од летос се налази још неколико барикада које су Срби поставили на друмовима, а барикада код Дудиног крша је једна од највећих која је бетонирана као и она постављена на главном мосту у Косовској Митровици.

****

12:15 ФБР С. Петковић: Једна особа има прострелну рану натколенице и прелом бутне кости бојевим метком. Још две особе су хоспитализоване, налазе се на хирусршком одељену и нису животно угрожене.  Др Цветковић каже да је примљена и једна особа која има нагњечење трбуха од гуменог метка.

12:08 Глас Косова и Метохије Телефонске линије су хаос…ако и добијете везу ,прекине се…смрдљиви КфоР!

На административном прелазу Јариње јутрос је могло да се прође са КМ таблицама, уз упозорење да се то више неће толерисати. Видећемо како ће се ситуација одвијати касније…

****

У Звечану тренутно мирно, Кфор уклања барикаде

01.06.2012 11:40, Танјуг

ЗВЕЧАН – Након јутрошње пуцњаве и рањавања три особе на подручју севера Косова ситуација је тренутно мирна и тензије попуштају, али Кфор и даље држи путне правце који од Лепосавића воде према Звечану и Косовској Митровици, јавио је Тањугов репортер.

Како јавља КИМ радио у току су преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима Кфора. Блокаде су постављене у месту Рударе у општини Звечан на мосту преко Ибра, где је и даље окупљен велики број грађана. На препречен траснпортер америчког Кфора, и преко моста развучена је бодљикава жица.

У блокади је правац који води према барикадама које су постављене прошлог лета у Дудином Кршу на магистралном путу који од Звечана води према јужном делу Митровице. Подручје Звечана, које је у блокади од јутрос у 8,30, интензивно надлећу хеликоптери Кфора.

Срби нису у могућности да приђу барикадама у Рудару и Дудином Кршу, а у току је акција Кфора на њиховом уклањању. Барикаде се, иначе, налазе на на магистралном путу Лепосавић – Косовска Митровица – Приштина.

Грађани Звечана и северног дела Косовске МИтровица, због блокада Кфора, користе алтернативни путни правац преко Бањске и Зубиног Потока, према крајњем северу Косова. Раније данас директор Здравственог цетра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић потврдио је Тањугу да су три особе повређене у месту Рудару, од којих је једна теже. Јаковљевић је додао да има још повређених, али да због блокаде путева, амбулантна кола не могу да их довезу до болнице.

*****

12:01 СВИ НА БАРИКАДЕ: Болници у Косовској Митровици треба хитно крв свих група. Даваоци да се јаве на трансфузију.

11:52 СРБИ НА ОКУП У току преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима Кфора. Велики број Срба и даље око барикада код Рудара и у Дудином Кршу

11:51 С медиа сазнаје: Повређени Србин на операцији
– Једна особа у Звечану теже је повређена бојевом муницијом и тренутно је на операцији – потврдила за С медиа портал управница Здравственог центра у Косовској Митровици др Милена Цветковић. Портпарол Кфора Уве Новицки изјавио је за С медиа портал да је један војник те мисије повређен и да ће се они бранити свим средствима.

10:49 КИМ РАДИО – Са америчким официром КФОР-а разговарали су председник општине Звечан Драгиша Миловић и Зубин Поток Славиша Ристић, као и директорка болнице Милена Цветковић. Након тог разговора председници општина апеловали су на грађане да не бацају камење јер ће у супротном КФОР употребити оружје. Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да не разуме шта је КФОР мотивисало на данашњу акцију. Према његовој оцени, Приштина и КФОР користе институционални вакум у Србији да би променили стање на терену, преноси Б92.

 11.40 – Уклоњене барикаде које воде ка Звечану, укључујући и велику бетонску барикаду у Дудином кршу, јавља Бета.

11:38 КИМ РАДИО– Портпарол КФОР-а Уве Новицки потврдио је Тањугу да је током акције уклањања барикаде у околини Рудара повређен један војник КФОР-а.

11:22 КИМ РАДИО – Ситуација у Звечану је тренутно мирна. У току су нови преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима КФОР-а. Велики број Срба и даље је окупљен око барикада у Рудару и Дудином Кршу.

11:19 Глас Косова и Метохије: МОГАО БИ ПРЕДСЕДНИК ДА СЕ ОГЛАСИ

11: 45 СРБИ НА ОКУП Американци настављају да претресају српске куће. Окупљени срби стоје и посматрају шта се дешава…

11: 43 СРБИ НА ОКУП Кфор прави контролни пункт у Рудару и Звечану. За сад нико не може да прође а биће тако, како кажу, док се не успостави слобода кретања за међународне мисије на Косову и Метохији а то значи и слободан пролаз еулексу који би најрадије да ухапси све Србе на северу Косова…

11:41 ФБР са терена: на прелазу Jариње упозоровају да са српским таблицама (косовских градова) више не може да се вози и да нико ко  нема косовску личну карту не може да уђе на Косово. У КМ ништа не ради нигде живе душe!

11:38 П. Поповић ‎“Evo sta se desava. Najpre je doslo nekoliko jedinica americkog kfora i helihopteri uz ogromnu buku. Ljudi koji zive u okolnim kucama su izasli da vide sta se desava. Americki vojnici su pripucali bez ikakvog objasnjenja ranivsi dve zene i dete. Zatim su se oglasile sirene i narod je poceo da se okuplja. Na scenu stupaju nemacki vojnici koji blokiraju most koji vodi ka Zvecanu. Nakon okupljanja velikog broja Srba zapocinju rafalnu paljbu uvis. Okupljena masa bezi ostavljajuci vozila kojima su dosli. Zatim nemacki vojnici pocinju 30-minutnu paljbu po vozilima i okolnim kucama.
Narod koji se razbezao sklonio se oko oklonih kuca, i ne sme da se pomeri. Prava je sreca da nema na destine mrtvih. Nas nekoliko se probili kroz sumu. Nosimo slike i snimke koji ce uskoro biti dostupni na youtube-u. Sramota je da nasi novinari o ovome izvestavaju kao o manjem incidentu. Zivoti ljudi su ugrozeni. Rec je o najmanje 500 ljudi. Medju njima ima puno dece iz okolnih kuca. U kuci koja je prva na liniji vatre zivi nepolkretna starica. Niko ne zna sta je bilo sa njom. Pomozite!!!!“

11: 23 СРБИ НА ОКУП Саопштење кфора за јутрошње терорисање срба у Звечану и Рудару:

„Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova“, navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor je uspostavio više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene. Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.“

11.22 РТС – У току преговори председника општина Звечан и Зубин Поток са официрима Кфора. Велики број Срба и даље око барикада у Рудару и Дудином Кршу, јавља Ким радио.

11:19 Глас Косова и Метохије: Igor Radenkovic
KFOR U RUDARU DRZI PUSKE NA GOTOVS TO ZNACI DA AKO IM SE PRIDJE PUCACE BEZ UPOZORENJA !!!MESTANI RUDARA NA OPREZU

11:19 СРБИ НА ОКУП Од три повређене особе, једна је, како се незванично сазнаје задобила прострелну рану у пределу потколенице. Још једна особа задржана у болници, а трећа особа је пуштена кући.

11:18 СРБИ НА ОКУП  Кфор је срушио крст који је био постављен у Рудару. Такође су и све барикаде на магистралном путу уклоњене. Срби који су пристигли из правца Лепосавића су их блокирали и не дозвољавају им да прођу. Молимо све Србе који могу да оду у Звечан и помогну браћи која се тамо налазе.

11:12 СРБИ НА ОКУП  Американцима који су распоређени у Рудару и Звечану стигло појачање… Кренули су да претресају куће које су близу њих.

11:07 СРБИ НА ОКУП Косовска Митровица: Из наших извора из северне Косовске Митровице добили смо информацију да након Рудара се планира рушење барикаде на главном мосту на Ибру у самом граду. Преносимо молбу Срба из Митровице да народ буде на опрезу и у близини моста.

11:04 СРБИ НА ОКУП Пуцано са КФОР-овог оклопног возила митраљезом великог калибра. Од силине испаљених метака кров на једној кући је у потпуности уништен

11:04 СРБИ НА ОКУП Aмерички фашисти су претукли и ухапсили десетак Срба који су се склонилу у оближњу кафану у рудару.

10:57 СРБИ НА ОКУП Veljko Đurić Nemacki kfor suzavcem i pendrecima isterao narod koji se sklonio u kafani u rudaru , ima povredjenih

10:57 СРБИ НА ОКУП U Rudare je haos.Jedna žena je prebijena od strane kforovaca.Pozivaju se svi ljudi da dođu da pokušamo zajedno da odbranimo ako je ikako moguće.

10:54 Stefan Živković @stefanzivkovic  Situaciju ne mogu da opisem recima. Momci sa svega 18 godina trce,ginu. Neki plivaju preko Ibra da dodju do druge strane.

10.27 – Кфор баца сузавац у месту Дудин Крш, преноси КИМ радио.

9:59 Стефан Стаменковски  Сви који могу нека се упуте на Рударе. Остали из Србије нека буду спремни за покрет. Доле се пуца има доста рањених, Американци затворили све путеве и још се шиптари окупљају, могуће и да ће и они кренути. Сузавци бацани из хелихоптера. Наши су успели да отму Немца и Американца, сви нека буду спремни за покрет.

******

КФОР поново пуца на Србе

Восток.Ру: 01.06.2012.

КФОР је предузео нови покушај демонтаже барикада на северу Косова у селу Рударе. Kako како саопштавају сропски медији на Косову, амерички контигент НАТО-а користи против цивила бојеву муницију. Саопштава се о два рањена Србина и случајевима хапшења. Изнад града Косовска Митровица и Звечан примећена су 4 хеликоптера КФОР-а.

****

РТС: петак, 01. јун 2012, 09:10 -> 10:48

Инциденти на северу Косова

 

Кфор уклања барикаде код места Рударе на северу Космета. Има повређених. Блокирани путеви који од Звечана воде ка Рудару и барикади у месту Дудин Крш. Кфор не дозвољава пролаз ни возилима ни пешацима. Цело подручје надлећу хеликоптери Кфора.

10.33 – Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић потврдио да је једна особа теже повређена. Остали су лакше повређени и збринути у митровачкој болници.

Припадници Кфора јутрос су започели операцију уклањања барикада у околини места Рударе. Дошло је до сукоба Срба и војника Кфора. Како Телевизија Мост незванично сазнаје, троје људи је повређено и налазе се и операционој сали. Реч је о повредама насталим од гумених метака.

Инциденти код Рудара (снимци Телевизије Мост)
Веома ризичан потез Кфора

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић оценио је да је Кфор повукао „веома ризичан потез“ настојањем да уклони барикаду у Рудару, код Звечана.

„Не знам који су мотиви за ово. Чини ми се да Приштина и Кфор користе институционални вакуум у Србији да промене стање на терену. Кфор је одмах почео да користи гумене метке и сузавац, па се плашим да ће ово бити дуг дан“, рекао је Ивановић за агенцију Бета.

Он је рекао да страхује да може да доћи до већих сукоба.

Ивановић је додао да Министарство за Косово и Метохију покушава да смири тензије и да је већ звало међународне мисије на Косову поводом тога.

Екипе хитне помоћи мештанима пружају и помоћ на лицу места, углавном због повреда насталих услед употребе сузавца. На лицу места се чује рафална паљба, а читаво подручје надлећу хеликоптери Кфора, јавља Телевизија Мост.

Сви путеви који од Звечана воде ка селу Рударе и бетонској барикади у месту Дудин Крш су блокирани. Војници Кфора су на мосту преко Ибра који води ка Рудару поставили бодљикаву жицу, па ни аутомобили ни пешаци не могу да пређу мост.

Оклопна механизација Кфора од јутрос да уклања бетонирану барикаду на мостићу у Рудару. Уклањању барикаде претходила је употреба сузавца. Коришћени су гумени меци и бојева муниција.

У Звечану и Косовској Митровици чуле су се сирене за узбуну, што је био знак да велики број грађана крене у Рударе. Према информацијама које стижу из места Дудин Крш и тамо је велики број војника Кфора и окупљених грађана.

На звечанској страни моста је велики број грађана са којима су представници локалне смоуправе Косовске Митровице и Звечана, Крстимир Пантић и Драгиша Миловић.

Миловић је апеловао на грађане да остану мирни, да не гађају припаднике Кфора јер су они спремни да пуцају.

Миловић је оптужио Кфор да жели да испровоцира и потом окриви Србе за индицент.

Кфор је саопштио да је уклањање барикаде код Рудара започео како би поспешио „слободу кретања“.

„Од 08.40 сати Кфор спроводи операцију уклањања барикаде у околини места Рударе. Ова активност има за циљ поспешивање слободе кретања не само за Кфор, већ и међународне организације и све грађане Косова“, наводи се у саопштењу Кфора.

Rudare.jpg

Кфор је, како је саопштено, успоставио више контролних пунктова и сигурносних зона из безбедносних разлога, додајући да се ради о мерама везаних за уклањање барикаде и да ће оне бити привремене.

Након што барикада буде уклоњена, контролни пунктови и сигурносне зоне ће бити уклоњене, прецизирао је Кфор.

Иначе, од јутрос се омета телефонски саобраћај српских оператора мобилне телефоније, па је отежано доћи до информација.

На територији општине Звечан, постоје две барикаде. Једна се налази у месту Рударе, а друга је на Дудином кршу.

*******

10:44 СРБИ НА ОКУП Ksenofont Decanac: „Јуче су Дечанци узели држављанство Републике Косово, ваљда дали благослов Америма и Шиптарима да јутрос крену на Србе, а ђаволу одријешене руке. Ништа није случајно! Држите се, браћо, не дајте барикаде. Поздрав и благослов са Брезовице, са српске Шар Планине!“

10:41 СРБИ НА ОКУП  GLAVNI PROFIL KOSOVSKA MITROVICA JE UGASEN OD STRANE BEOGRADA.

10:38 СРБИ НА ОКУП Срби направили нову баракаду у Рудару. Кфор кренуо урушење а окупљени срби су поседали испред и спречили окупатора да је уклони.

СРБИ НА ОКУП shared Sandra Dobric‘s објаву. Пре 13 мин. Igor Radenkovic Uklonjene barikade kod pekare u rudaru kfor sa teskom masineriom uklonio barikade

СРБИ НА ОКУП Пре 7 мин.

РУДАРЕ: Немачки војник је на лошем руском језику почео да прети Србима, Кфор се спрема да уклони новопостављену барикаду. Срби не дозвољавају.

10:32 Глас Косова и Метохије: Болници треба крв свих група. Даваоци да се јаве на трансфузију

СРБИ НА ОКУП Пре 18 мин. НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Док Амерички војници Кфор-а стоје на барикади у Рудару, Срби праве нову барикаду према мосту из Рудара ка Звечану. Док камион истовара шљунак и песак Амери рафално пуцају на њега…

10:31 Глас Косова и Метохије: Марко Кажић
На Косову се пуца а @RTS_Vesti кажу „мањи сукоб војника КФОРа и Срба“. Што нас лажете, ко је рекао да се ћути?

10:29 Глас Косова и Метохије: Порука за Фејсбук патриоте,Србе из свих делова ц.Србије који знају шта се овде збива…ако не долазите да помогнете ,јавите…да не рачунамо ко стока наивна на вас.У реду је нема љутње,само јавите…разумемо ми

10:26 Глас Косова и Метохије: Мост у Бањској је блокиран, не може се преко Јошевика и Жеровнице према Звечану…

10:23 Глас Косова и Метохије: Kritično stanje u Rudaru,pucnjava od strane okupatora.Sa lica mesta vas izveštavamo…

10:19 Глас Косова и Метохије: кфор омета мрежу…

10:17 Глас Косова и Метохије: Хеликоптери ниско ,толико ниско надлећу КМ да се чини да ће да ударе у солитере.

10:10 Глас Косова и Метохије: Склоните се,нек је сруше,сачувајмо животе,направићемо другу барикаду.

10:09 Глас Косова и Метохије:  Zeljko Vukosavljevic Most koji vodi ka Malom Rudaru gde je barikada blokiran je i tu su sukukobi. A barikadu, posto je narod odsecen polako uklanjaju

10:07 Глас Косова и Метохије: Ivana Vitas Kfor-u stalno stize pojacanje. Sve skupa više od 10 helikoptera u razmaku od 15-20 minuta.

10:04 Глас Косова и Метохије: Ivana Vitas Haos i dalje, puca se na sve strane. Raketa-mamac iz helikoptera nam udarila u krov od garaže, pfff, srećom nema neke veće štete

10:02 Глас Косова и Метохије: KFOR razvukao bodljikavu zicu do Cocove kafane. Sve blokirano…

10:01 Глас Косова и Метохије: Има 3 рањених један теже ,али има их можда још ,сачекаћемо да не спекулишемо.админ 12

10:00 Глас Косова и Метохије: Ima dvoje ranjenih iz vatrenog oružija bojeva municija jedan momak i stariji čovek koje su prebacili u bolnicu.

9:59 СРБИ НА ОКУП УЖАС… Опет су Амерички војници пуцали рафално према окупљеним Србима, хеликоптери надлећу, ситуација никада опаснијас, нема пролаза чак ни према кућама које су ту.

9:58 Витезови Отаџбине НИШТА нису предузели Миловић и Пантић да се ово макар покуша спречити!?НИШТА!? ИАКО ЈЕ БИЛО ОЧЕКИВАНО!

9:57 Iv Bataj Kossovo. L’Otan a ouvert le feu sur des civils à Zvecan. Il y aurait des blessés. Puca se u Zvecanu. Rafalna paljba, veoma napeto.
Ima povredjenih, hitna prolazi stalno. Kfor otvorio vatru na narod!

9:51 Stefan Živković Uhh ovo je pravi rat. Hitna juri na sve strane. Puca se. Ovde su junaci u prvim redovima.

9:51 Глас Косова и Метохије: Извор из болнице нам јавио да има заиста повређених јер је Амерички Кфор пуцао на окупљен народ.Имена још нису позната

9:38 Глас Косова и Метохије: Кроз центар Км пројурила кола хитне помоћи,према незваничним информацијама има рањених на Рудару

9:32 Stefan Živković Ima povredjenih,hitna prolazi stalno. Kfor otvorio vatru na narod!

9:16 Глас Косова и Метохије:  Puca se u Rudaru!

9:16 Глас Косова и Метохије: НАША СЕСТРА КОЈА ЈЕ ПРИСУТНА У РУДАРУ КОД ЗВЕЧАНА КАЖЕ ДА СУ СВИ ПРИЛАЗИ БЛОКИРАНИ И НЕ МОЖЕ СЕ ПРИЋИ МИТРОВИЦИ И ЗВЕЧАНУ НИ СА ЈЕДНЕ СТРАНЕ. КФОР КАКО НАРОД ПРИЧА У КОЛОНИ, ВЕРОВАТНО РУШИ БАРИКАДУ У ЗВЕЧАНУ, АЛИ ТО ЈЕ НЕПРОВЕРЕНА ИНФОРМАЦИЈА.

9:16 Глас Косова и Метохије: HITNO ! ! ! POMOC U LJUDSTVU U ZVECAN I RUDARE ! ! ! NEPRIJATELJSKE SNAGE POKUSAVAJU DA UKLONE BARIKADE.

9:15 Глас Косова и Метохије:Helikopteri nisko nadlecu KM

9:15 Глас Косова и Метохије: СВИ У РУДАРЕ

9:15 Глас Косова и Метохије: СИРЕНА У КМ! ОПЕТ РУДАРЕ! УЗБУНА У КМ и ЗВЕЧАНУ! ПОНОВО КФОР УПАО У РУДАРЕ!

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.