ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ СА ОКУПИРАНОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ 16.06.2012.


16.06.2012.

22:57 СРБИ НА ОКУП Срби су вечерас поставили нове барикаде у Рудару – општина Звечан. После данашње тоталне блокаде Зубиног Потока и рањавања двојице Срба од стране припадника КФОР-а, Срби су вечерас поставили нове барикаде у Рудару код Звечана. Барикаде су постављене у цик-цак систем и састављене су од балвана, великих бетонских блокова и другог материјала. Ова барикада била је уклоњена пре 15 дана од стране припадника немачког и америчког КФОР-а, и том приликом било је теже и лакше рањено неколико Срба.

22:45 Глас Косова и Метохије: РУДАРЕ!!! Припадници кфора дошли до места где су постављене барикаде и вратили се!
НЕ ДАМО ТЕ ЗЕМЉО ДУШАНОВА !

21:57 Група подршке браћи на Космету,Глас Косова и Метохије:

Косовска Митровица: ХИТНО !!! У РУДАРУ СЕ СКУПИО ВЕЛИКИ БРОЈ МЕШТАНА И ПОСТАВЉАЈУ РУЧНО БАРИКАДУ. МОЛЕ СЕ СВИ КОЈИ ПРОЧИТАЈУ СТАТУС ДА ПРОШИРЕ ВЕСТ И ДА ИДУ У РУДАРЕ И ПОМОГНУ БРАЋИ.

РУДАРЕ!!!

*****

13:30 Глас Косова и Метохије

Добро је. Кфор је обећао да неће више да руши, пошто је успешно срушио пут. Наши управници му поверовали. Не би нас Кфор лагао.
*****

12:56 ИЗВОР: БЕТА, ФОТО:БЕТА
Челници Општине Зубин Поток: Наредба стигла из Брисела

Блокада алтернативних праваца код административног прелаза Брњак извршена је по наредби која је стигла из НАТО базе у Бриселу саопштио је председник Скупстине општине Зубин Поток Стеван Божовић.

Кфор неће дирати остале алтернативне путеве на северу Косова јер је из НАТО команде из Брисела стигло само наређење да се онеспособи пут у месту Бање код прелаза Брњак, изјавио је данас председник Скупстине општине Зубин Поток Стеван Божовић.

Божовић је то изјавио за агенцију Бета након састанка који је заједно са председником општине Славишом Ристићем водио са једним од команданата Кфора Дејвидом Конрадом.
Према Божовићевим речима, војници Кфора повлаче се пошто су прекопали пут који води поред прелаза Брњак, а исто ће учинити и Срби окупљени на више места у Колашину како не би били оптужени за евентуалне нереде.

Данашњом акцијом Кфора угрожена су села Брњак, Бање и остала места на том локалитету, рекао је Божовић и додао да ће Срби наставити да користе друге споредне путева до централне Србије и да неће пристати да их насилно интегришу у институције самопроглашене државе Косово.

Састанак Ристића, Божовића и Конрада био је уприличен у циљу решавања новонастале ситуације након јутрошње акције затварања путног правца у селу Бање који води ка Србији.

*****

12:10 СРБИ НА ОКУП
ВЕСТИ ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА: Председник општине је причао са окупљеним Србима код првог тунела на језеру Газиводе. Договор је да се народ разиђе, а убрзо се почиње са прављењем новог алтернативног пута.

*****

12:05 ЗУБИН ПОТОК, 16. ЈУНА /СРНА/РАЊЕНА ДВОЈИЦА СРБА

Двојица Срба рањена су гуменим мецима у мјесту Штуоце на магистралном путу Косовска Митровица – Рибариће након што је КФор јутрос блокирао путеве ка Зубином Потоку.

У Дому здравља у Зубином Потоку кажу да су двије особе, које су рањене гуменим мецима у мјесту Штуоце,довезене у ову здравствену установу гдје су им саниране лакше повреде, након чега су пуштене кућама.

У мјесту Штуоце, у близини бране Газиводе, окупио се већи број Срба након што су војници КФора под пуном опремом за разбијање демонстрација у том мјесту блокирали магистрални правац Косовска Митровица-Рибариће.
Италијански војници КФора су након рањавања Срба преко разгласа затражили од окупљених да не прилазе и да остану на растојању од око 70 метара од њих.
Припадници КФора јутрос су блокирали све путеве који воде ка Ибарском Колашину на сјеверу Косова и не дозвољавају пролаз возилима ни из правца Зубиног Потока, ни према административном прелазу Брњак.

*****

11:49 Глас Косова и Метохије Не знамо шта је било, мада је већ Ристић нешто рекао: Очигледно је, тврди Ристић, да Кфор то ради у интересу Приштине, али народ „треба да остане трезвен и да настави да се опире оваквим њиховим потезима“. „Ми ћемо користити остале алтернативне путеве, направићемо и нове, ово је наша земља, ово су наше куће, немамо други начин. Свакако, ако нема слободе кретања за нас, неће је бити ни за њих у пуном смислу те речи“, поручио је Ристић

*****

Две особе повређене. У КФОР-у кажу да није било инцидената

16.06.2012 | 10:54 Извор: КИМ, Танјуг

Две особе су погођене гуменим мецима у месту Штуоце код Зубиног Потока. Оне су потом довежене у Дом здравља у Зубином Потоку, где су им саниране повреда па су пуштене кућама, рекла је Тањугу докторка те здравствене установе Александра Стоименов.


Војници КФОР-а (Фото КИМ)

Иако су из италијанског КФОР-а саопштили да нема инцидената током затварања незваничних прелаза у општини Зубин Поток, Тањугов извештач са лица места је јавио да су две особе повређене, а да су италијански војници затрашили од окупљених да им не прилазе.

У Зубином Потоку су данас чуле сирене за узбуну.

Из КФОР-а јављају да ће незванични прелаз на кратко бити непроходан, како би војне снаге могле да поставе препреку. Кажу да је “акција је потпуно у складу са КФОР-овим задатком и да ће допринети мирном и сигурном окружењу, тако што ће се спречити незаконите преласке административне линије”.

Од 05:30 часова, КФОР је успоставио неколико контролних пунктова и неколико локација је обезбедио уз помоћ кордона. “Ова акција се изводи како би се физички затворио незваничног, прелаза. Након успешног окончања ове акције, контролни пунктови и кордони ће бити повучени”, саопштили суи з КФОР-а.

******

Ристић: КФОР на страни Приштине, Србе ставља у жице

Извор: Танјуг 16.06.2012 | 10:42

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић сматра да се јутрошњом акцијом онеспособљавања алтернативног пута који води изнад села Бање на северу Косова, КФОР „ставио на страну Приштине“ и да покушава да Србе „у потпуности затвори, блокира и стави у жице“.


Славиша Ристић (Фото КИМ)

Ова акција представља „наставак насиља“ и решеност да натерају становништво да пролази преко главног прелаза како би почели са применом уредбе о регистарским ознакама и личним документама, казао је Ристић за Танјуг.

Ристић, који је око 9.30 дошао у Штуоце, рекао је да је КФОР овом акцијом показао намеру да се „стави на страну Приштине“ и „решио да нас у потпуности затвори, блокира и стави у жице“.

Према његовим речима, алтернативним путем у селу Бање су практично пролазили обични грађани. „Ту уопште није пролазила комерцијална роба, уосталом, војници КФОР-а су били на том путу и контролисали су читав саобраћај и потпуно су свесни тога, али они једноставно желе да истрају у тој намери да натерају становништво да пролазе преко главног прелаза како би почели са применом уредбе о регистарским ознакама и личним документама“, истакао је Ристић.

Очигледно је, тврди Ристић, да КФОР то ради у интересу Приштине, али народ „треба да остане трезвен и да настави да се опире оваквим њиховим потезима“. „Ми ћемо користити остале алтернативне путеве, направићемо и нове, ово је наша земља, ово су наше куће, немамо други начин. Свакако, ако нема слободе кретања за нас, неће је бити ни за њих у пуном смислу те речи“, казао је Ристић.

Он је нагласио да је међународна мисија та која ограничава слободу кретања и да сви покушаји договора о мирном решењу „буду веома брзо изиграни са њихове стране“.

*****

Почело окупљање мештана Ибарског Колашина

16.06.2012 | 10:22 Извор: Бета

Мештани Ибарског Колашина од јутрос се окупљају на више локација у општини Зубин Поток, где су војници КФОР-а блокирали путеве.
Војска је на више места прекопала путеве у месту Бања, па су мештани више села сада одсечени од читавог севера Косова, преноси Бета. Председник СО Зубин Поток Стеван Божовић рекао је „да је ово што КФОР ради окупација и насиље које се врши над Србима на Косову и Метохији“.

„Слободу кретања спречавају припадници КФОР-а, а не Срби, како нас они оптужују, рекао је Божовић и додао да ово што се дешава грађанима на северу покрајине није забележено нигде у свету. „Као стоку нас терају да пролазимо кроз жицу , и само на једном месту кроз прелаз на административној линије, рекао је Божовић и додао „ако им је нешто сумњиво нека контролишу и грађане и возила али не да нас затварају у обруч као да је север Косова концентрациони логор“.

У местима Јагњеница и Газиводе војници КФОР-а развукли су бодљикаву жицу због чега грађани негодују јер пролаз никоме није дозвољен. Разлог за овак потез КФОР-а је, према тумачењу грађана, њихова намера да се возачи натерају на прелаз Брњак где ће им се одузимате регистарске таблице и документа које издаје МУП србије.

********

КФОР блокирао све путеве ка Зубином Потоку и Брњаку

16.06.2012 | 09:22 Извор: Танјуг

Од јутрос су војници КФОР-а блокирали све путне правце који воде према Зубином потоку и административном прелазу Брњак на северу Косова.


КФОР блокирао путеве ка Брњаку (Фото КИМ)

Како сазнаје Тањуг, у току је акција онеспособљавања алтернативног путног правца преко села Бање који су Срби из Ибарског колашина користили од избијања кризе прошлог лета како би долазили или одлазили на север Косова.

Алтернативни путни правац преко овог села био је дугачак око три километра и заобилазио је један од два званична прелаза на северу покрајине, Брњак. Магистрални путни правац Косовска Митровица-Рибариће у месту Зупче од 8 сати је блокиран, а италијински војници КФОР-а не дозвољавају чак ни новинарима да прођу.

КФОР је блокирао и путни правац Звечан-Зубин поток на пункту у Јагњеница, а на обе локације војници су развукли бодљикаву жицу и препречили оклопна возила.

************

11:17 СРБИ НА ОКУП Ана Стајић: „У ЦЕНТРУ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ГРАЂАНИ АУТОМОБИЛИМА КРУЖЕ И ЗВУЦИМА СИРЕНЕ ПОЗИВАЈУ НА ОТПОР КФОРУ ЗБОГ НАЈНОВИЈИХ ИНЦИДЕНАТА“. ШИРИ ДАЉЕ! Пре 17 мин.

10:45 СРБИ НА ОКУП НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: Управо на Јагњеници почињу преговори између председника општине Зубин Поток и пуковника италијанских снага КФОР-а!

09:40 Глас Косова и Метохије 

Буди се Север!!! Сви у помоћ браћи у Зубином Потоку

УБИЈТЕ НАС ФАШИСТИ ИЗ КФОРА, САМО ТО И ЗНАТЕ! АЛИ МИ ОПЕТ НЕЋЕМО ШИПТАРСКУ ТЗВ ДРЖАВУ НА НАШОЈ СВЕТОЈ ЗЕМЉИ, НЕЋЕМО ЊИХОВЕ ТЕЛЕФОНСКЕ БРОЈЕВЕ, ЊИХОВЕ ТАБЛИЦЕ, ЛИЧНЕ КАТРИЦЕ, ПАСОШЕ НИТИ ДРЖАВЉАНСТВА!!! НЕЋЕМО НИ ЊИХ НИ ВАС .. МАРШ КУЋИ БАГРО! СРБИЈА БРЕ!

09:35 СРБИ НА ОКУП  ВЕСТИ: Код ПРВОГ ТУНЕЛА КОД ЈЕЗЕРА ГАЗИВОДА ДОШЛО ЈЕ ДО ИНЦИДЕНТА, ОКУПАТОРИ СУ ПУЦАЛИ СА ГУМЕНИМ МЕЦИМА, ДВА СРБИНА су повређена гуменим метцима, један је погођен у руку, а један у ногу…!

ОКУПАТОР СРБЕ ОГРАЂУЈЕ БОДЉИКАВОМ ЖИЦОМ, НАРОД СЕ ОКУПИО АЛИ ЈЕ НЕМОЋАН, ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНЕ ЗУБИН ПОТОК, БЛОКИРАНИ СВИ ПУТЕВИ, БЛОКИРАНА ЈАГЊЕНИЦА И ЗУПЧЕ!

09:20 СРБИ НА ОКУП Зубин Поток, ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ: Пре 20 минута су се огласиле сирене за узбуну у Зубином Потоку. Једна група Срба је блокирана код првог тунела на језеру где има преко 50 војника КФОР-а и око 10 оклопних транспортера и не дозвољава пролаз ка пункту Брњак. Зубин Поток је потпуно отсечен, сви путеви су бклокирани, блокирана је и Јагњеница и Зупче.

08:00 СРБИ НА ОКУП:
КиМ, Брњак: Један Србин је ноћас покушао својим возилом да изађе са КиМ-а, али код првог тунела код језера Газиводе војиници КФОР-а га нису пустили даље. Значи може се ићи према Зубином Потоку али према пункту не. Народ се са правом пита шта ће их сачекати када буду морали да иду на пункт. Јутрос је аутобус, редовна линија који иде у 4 сата враћен у Зубин Поток.

08:00 СРБИ НА ОКУП:
ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ, ОПШТИНА ЗУБИН ПОТОК: Окупатор је прекопао пут на два места, поставио бољикаву жицу и на тај начин затворио једини преостали алтернативни пут преко Брњака. Један хеликоптер надлеће и прати дешавања. У осам сати је заказан састанак кризног штаба општине Зубин Поток да би се одлучило шта им је даље чинити.

07:04 СРБИ НА ОКУП:
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ СА ОКУПИРАНОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Рано јутрос, између 3 и 4 сата окупаторске снаге КФОР-а (Италијани) су заузели алтернативни пут према Брњаку, преко Бања, довезли тешку механизацију и прекопавају пут. Народ се окупио али је потпуно немоћан. Жандармерија из централне Србије у договору са окупатором усмерава возила преко Брњака, не дозвољава пролаз према алтернативном путу. Значи затвара се и овај пут… ИЗДАЈА СЕ НАСТАВЉА!

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.