БАРИКАДЕ

ПРОГНАНИ јм Алексеј: „Оче, како сте служили до сад? – Све по старом, ништа по новом…“ (видео)


ПРОГНАНИ јм Алексеј: „Оче, како сте служили до сад? – Све по старом, ништа по новом…“

Верни народ се окупио, помоћ стигла, први пут после 1999. године, манастир Преображења Господњег у Будисавцима, Косово и Метохија… СВЕДОЧЕЊЕ…
О прогону смо већ писали: 17. МАРТ 2013.: ТЕОДОСИЈЕ ПРОГНАО ЈЕРОМОНАХА АЛЕКСЕЈА СТЕВИЋА (видео)

21.03.2013. извор ФБ Dunavski Vuk, за ФБР уредник Биљана Диковић

110214.p

Где год да је служио било је то по „старом“, као Свети Сава, Свети владика Николај, нигде „по новом“. И зато што се није повиновао да промени начин служења Свете литургије по новотарском, екуменистичком методу, добио је налог да у року од 24 часа напусти манастир у коме је живео.Народ је долазио, окупљао, молио се… помоћи није било, „владики“ су се жалили али „он није ништа усвојио“… Манастири у Будисавцима и Девичу били су изоловани и санкционисани од „званичне СПЦ“ јер су једина места на Косову и Метохији у којима се начин живота и канони нису мењали…
А зашто је Теодосију „сметало што је јм Алексеј служио по старом“:
„Зато што он има више љубави према католизму, папизму, екуменизму, него према брату једноме…“
Теодосије није рекао у који манастир треба да иде, само му је наредио да се спакује и да оде, значи да се сам сналази, без динара, без икакве помоћи – а као казну што није прихватио новотарије у СПЦ.

narod se oprasta
Верни народ је примио јм Алексеја и дали су му новац да отпутује… И нагласили су да ће се потрудити да на неки начин врате јм Алексеја у његов манастир, да буде међу својим духовним чедима. Њима је „савршено јасан овај сукоб старог и новог, православља и католицизма које би званична СПЦ да уведе у све цркве и манастире и призна врховни примат папе“…

„Ја сам 1995. године био код оца Пајсија (Светогорца) и он ми је рекао: доћи ће време дете моје кад ћеш ти од свих епископа бити прогнан, и то се догодило“- сведочи јм Алексеј.
„Икона (Мајке Божије) је проплакала на Светог Јована Златоустог, видите да сестре (из Пећке Патријаршије) не верују да се то десило, а испред те иконе се десило чуда: исцељење и крштење, једна девојка се излечила…“

Јеромонах Алексеј је рекао да „владика није долазио ниједном за четири године“ колико је он служио и живео у манастиру у Будисавцима, „само владика Јован је долазио, од њега је имао савет и подршку, а од Теодосија никако, ни од Дечанаца“, и „од њих је доста пропатио, намучио се“.

„Монаштво се сада дало на зло, које гледа само, да тако кажем – на пролазне ствари, за новац, да што више стекну за себе, а за друге не. Јер, као што јесте, манастир овај није био ни познат, ја сам се борио да овај манастир оживи, оживели су ови људи који живе у селу, мени ништа није потребно било. Мене су напали зашто сам то радио, зашто сам ја организовао људе да ми долазе у манастир, не дају, значи само да потонемо а други да имају свега и свашта, Патријаршија и Дечане као царске дворе су направљене, а видите Будисавце од чега и како живи. Јер ми по читаву годину дана ни по 1.000 динара немамо, ни од хране ништа. И сад кад им кажеш они се љуте, а истина све изађе на видело“ – рекао је јм Алексеј Стевић верном народу на дан његовог прогонства у порти манастира у селу Будисавце.

Као сваки правоверни монах о.Алексеј истиче да је „најважније послушање као што су старци рекли – али не послушање јеретицима, новотарцима, па ни по једној цени, па макар животом платили не смемо бити њима послушни никада“.

„Јер патријарха ми немамо, патријарха су поставили наши паписти и новотарци, тако, као што је рекао отац Јоил – благодат на њега није сишла. Јер кад су га устоличили све нације и вере су биле, па како Дух Свети на њега да сиђе, немогуће је“.

„Ја сам се доста и бунио, и мене су увек и критиковали, нису давали ето мира, увак сам имао нападе. Чак, да кажем право и бијен сам био, ту су ме тукли у цркви, један из Дечана, гурнуо ме јер нисам хтео да прихватим ново, кад су тражили да служим као свуда што се служи да служим и ја, ја нисам хтео тако да служим, добио сам шамар. А владика ништа, рекао ми: нису те убили, па новотарац човек.“

Јеромонах Алексеј Стевић, који је у манастиру као монах од своје једанаесте године, верује да ће дати Бог да се ово време које се догађа у нашој србској цркви промени, најважније је да сви останемо у правој вери, како Господ каже – бићете мучени, прогнани, и сви ће вас омрзнути због имена Мојега, јер све што је дешава у свету…

„Немојте да се разочарате, да клонете духом, будите јаки, будите истрајни у православљу, борите се, јер ви сви држите цркву, црква не може без народа, не гледајте ко је ко. Али наравно, будите мудри, значи где се служи по новом – који вас учи против цркве и против вере,  не причешћивајте се често, као и они, сваке недеље као и они у мрсу па се причесте, јер ту Дух Свети и благодат нећете имати, само уносимо проклетство. Значи, држимо се као Патријарх Павле што нам је реко: значи, ко хоће да се причести цео пост мора да држи, да се исповеда, да живимо хришћански. И тако можемо да опстанемо и као људи, и као нација и као вера. Јер ћете у свету имати велике тегобе, велика искушења, велики немири, имаћете велике проблеме, али немојте ничега да се плашите… Докле год имамо Христа нико нам ништа не може. А они који то раде они ће већ примити плату за то.“

verni narod 2

Прогнани јеромонах поручио је да морамо праштати и чисти ући у пост Васкршњи, и додао:
„Биће великих искушења, јер некоме не одговара истина, колико год да је болна – истина мора изаћи на видело.“

***

Синђел Алексеј Стевић стављен под забрану свештенодејства

Извор: Православие.ру

Одлуком Епархијског Архијереја синђел Алексеј Стевић, досадашњи сабрат манастира Св. Јована Крститеља у Великој Хочи, стављен је под забрану свештенодејства и причешћа због неканонског понашања и својевољног напуштања Епархије Рашко-призренске.

О. Алексеј већ дуже времена није у послушању свом надлежном Епископу и без благослова служи и борави ван Епархије, због чега му је Епископ Теодосије након више опомена наложио да се причисли манастиру Св. Архангела код Призрена и врати у послушање Цркви. О. Алексеј је одбио да прихвати одлуку Епископа, након чега је, у складу са канонским предањем и правилима Цркве, стављен под забрану свештенодејства и причешћа до покајања.

ПРИЛОЗИ:

1. Одлука Епископа о премештају с. Алексеја у манастир Св. Архангели код Призрена, 26. фебруар

2. Одлука Епископа о забрани свештенодејства с. Алексеју због неканонског понашања, 21. март

***

Пише Алексије Стевић:
07.04.2013 (у виду коментара)

Поводом одлуке епископа Теодосија и његове изјаве на сајту епархије Рашко-Призренске изјављујем:
да нисам самовољно напустио Манастир у Будисавцима, речено ми је од стране епископа Теодосија да напустим Манастир одмах. Рекао ми је приликом телефонског позива да немогу остати у Будисавцима јер како каже скупљам народ у Манастиру.
Епископ Теодосије ме је казнио и забранио ми свештенодејство и причешће због како каже непослушности коју сам одбио да идем у Свете Архангеле код Призрена. Тамо нисам могао да прихватим да идем из здравствених разлога и из страха што тамо нема болница у којој бих се могао лечити од болести коју имам а то је дијабетис тип 1.
По Светим канонима наше Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве нисам заслужио казну коју ми је одредио епископ Теодосије. Ако се они држе Светих канона онда треба да се примењују према свима исто, као према монасима тако и према епископима.
Епископ Григорије је себе назвао бискупом и тако саблазнио многе вернике и при томе није добио ни једну казну која би требала по Светим канонима да се одреди. Такође и многи други епископи који крше Свете каноне и саблажњавају вернике не бивају кажњавани иако су Свети канони изричити и јасни по одређеним питањима вере.
Нажалост наши епископи не желе да саслушају нас као монахе и свештенике већ више имају поверења у мирјане што до сада није био случај.
Моја велика жеља и љубав према овој великој Светињи у Будисавцима су ми дали снаге да кажем све што сам до сада рекао.
Многи верници са свих страна су изразили жељу да посете Манастир у Будисавцима и њихова жеља је била да овај Манастир заживи пошто у окружењу има довољно повратника који су долазили на службе и који би водили бригу о њему.
Верници долазе тамо где осећају Благодат Духа Светога и ми не смемо никоме бранити посете.
Од детињства сам у Манастиру служећи Богу и народу али нажалост владика ме је избацио из Манастира и забранио да идем код других епископа. Избацио ме је из Манастира без новца и знајући да сам болестан и да имам дијабетис тип 1. Верници су ме прихватили и помажу ми.
Пошто је епископ Теодосије изјавио на сајту епархије Рашко-Призренске да сам непослушан и да сам својевољно напустио Манастир у Будисавцима имао сам потребу да напишем ову изјаву и демантујем да сам непослушан нашој Цркви.
И даље сам остао у нашој Једној Светој Саборној и Апостолској Цркви, поштујући Црквене каноне и правила.

_________

04 / 04 / 2013

4 replies »

 1. i u SPC ima ubacenih sotona iz Vatikana,jos iz vremena komunizma….Ako bog da uskoro kad narod preuzme Srbiju,e onda preispitati ko se sve nalazi u SPC/u….

  Свиђа ми се

 2. Злим силама и њиховим слугама, смета православна молитва. Народ вјерни на Косову не би требао пустити монаха да оде са те територије. Јер у таквим условима довољна је и соба у приватној кући, коју мјештани могу уступити.Све је боље него одустати и отићи.

  Свиђа ми се

 3. Овај отац Алексеj био духовно дете Владики Артемија па и напустио старца. Жалосно све ово.. Ево Бог хоће да спаси монаха Алексија. А као пак људи? До Жеровнице далеко.

  Свиђа ми се

 4. Господе сачувај ово твоје стадо од нечастивих сила и подај им , Господе, снаге , разуме и и љубави да могу да издрже сва искушења и води их својом крепком руком путем истине и правде!

  Свиђа ми се