Језик

Драгољуб Збиљић: О Матици српској и САНУ – сасвим кратко и тачно


Драгољуб Збиљић: О Матици српској и САНУ – сасвим кратко и тачно

Драгољуб Збиљић- нова

У Матици српској чак је забрањено да се о погубном Новосадском договору (1954) ишта каже поводом шест погубних деценија од тог договора који је унаказио српски језик, а српску азбуку довео до затирања.
А шта се прослаављало на „Свечаној“ седници Скупштине Матице српске 16. фебруара 2015?

То што се чланству Скупштине забранило „свечаним“ дневним редом да предлаже и расправља о злоупотреби челника Драгана Станића који не да ни да се предлаже ни да се гласа, стално кршећи Статут Матице, као да му је Матица српска бабовина у наслеђу. Њему стално Матица служи да се на критике његових искривљених погледа и поступака од чланова Матице српске брани краљевски „Матица српска, се муа“. И ко онда лако сме да „нападне“ Станићеву својевољу и кршење Статута ове славне институције Срба, јер га Станић одмах прогласи „нападачем на Матицу српску“?.

Тако Станић, заштићен Матичиним као мајчинским крилом не да и данас да се поништи погубан по српски језик и нарочито по српско писмо Новосадски договор (1954) који се и дан-данас примењује у раду српских лингвиста на српском језику и писму под кровом славне Матице српске. У Матици српској чак је забрањено да се о том погубном договору ишта каже поводом шест погубних деценија од тог договора који је унаказио српски језик, а српску азбуку довео до затирања.

Станић је, тако, у пракси, много пута доказивао да „Матица српска, то је он“, а чија је САНУ, Бог те пита!

3 replies »

  1. Шта након тога рећи? Ако је трдокорност ових институција толика да се не могу у догледно вријеме промјенити на боље је ли нам остало једино рјешење стратешки припремати нове (нажалост) упоредне заиста србске институције? Како приступити том покрету а да се политика не упетљава? Како пронаћи нови снажан интелектуални фронт за формирање нових институција? То није једноставно али формирањем Матице ћирилице то показује да има наде.

    Свиђа ми се

  2. Поштовани професор Д. Збиљић је потпуно у праву и ја му дајем пуну подршку. Он часно, поштено, научно ангажовано и неуморно већ дуже време буди Србље и Србију из мртвог сна у крватском културном обрасцу и апсолутном ниподашатавању Србског језика и Србице (Србске Ћирилице).

    САНУ (или АНУС – по њеној сопственој наопачке-логици) одавно није србска и нема ништа заједничко са науком, а постала је у ствари (не)чињењем антисрбска институција несрбских власти. Ипак да се поново подсетимо: АНУС је онемогућио (или није ништа урадио) на дистрибуцији капиталне књиге В. Новака „Магнум кримен“ која је капитални доказ о језивој стварности и непролазности грозе усрашког, ватиканског и германског геноцидног злочина над Србима.

    По мом дубоком уверење, а подстакнут примером часног човека и научника В. Крестића, срамота је за сваког правом Србина и научника да има било шта са овим АНУС-ом.

    Свиђа ми се

  3. САНУ је у већини тренутно удбашко-масонско-усташка организација. Част изузецима, као нпр. др. Крестић, др. Аврамов, др. Чавошки,…

    Свиђа ми се