АКТУЕЛНО

Изворна песма „Јечам жњела Косовка девојка“ некад се певала другачије него данас…


Јечам жњела Косовка девојка 

Јечам жњела Косовка девојка,
јечам жњела мајчице, Косовка девојка, јечму говорила. (2х)
Јечам жито, семе племенито,
јечам жито, мајчице, семе племенито, ја те жњела а ја те не јела. (2х).
Ја те жњела, а ја те не јела,
ја те жњела, мајчице, а ја те не јела, косовски те коњи позобали. (2х)
Косовски те, коњи позобали (2х)
косовски те, мајчице, коњи позобали, врани коњи славне српске војске. (2х)
Кад се војска, на Косово врати,
кад се војска, мајчице, на Косово врати, и напоји коње на Ситници. (2х)
На Ситници, или на Бистрици,
на Ситници, мајчице, или на Бистрици, и пројезди до Газиместана. (2х)
И пројезди до Газиместана,
и пројезди до Газиместана, мајчице, и дојезди до славних Дечана. (2х)
И дојезди, до славних Дечана,

и дојезди, мајчице, до славних Дечана, и до царске Лавре Грачанице. (2х)
И до царске Лавре Грачанице,
и до царске, мајчице, Лавре Грачанице, и призрена града царевога. (2х)
И Призрена, града царевога,

и Призрена, мајчице, града царевога, све у спомен рода Немањина. (2х)
Све у спомен рода Немањина, а у Славу, Бога Великога,
а у Славу, мајчице, Бога Великога. (2х)
***
„Прави текст песме који се у Србији певао све до краја Другог светског рата и доласка комуниста на власт. Исту песму је забранио да се пева један од највећих злотвора који су владали светом, најгори од најгорих Тито. Песма је била забрањена само због светих Немањића“ – коментар је аутора блога С нами Бог.
ИЗВОР: С нами Бог
***

НАПОМЕНА ПРИРЕЂИВАЧА:

Нисмо нашли још неку потврду ове верзије текста песме, али је занимљива и веома лепа, па смо желели да је поделимо са вама…

2 replies »

 1. Ове године је прослављен један од најзначајнијих јубилеја -100 година од ослобођења Србије и краја Првог светског рата.
  Поводом овог догађаја, објављени су многи чланци, који говоре више од било које речи, о стању у друштву у коме се налазимо, и коме је некадашња српска држава, у новијој нашој хисторији, поверила да доноси одлуке у њено име и да води, како српски народ , тако и све грађане Србије?

  (Копирала сам само неке наслове чланака, испод):

  „Радио-телевизија Србије премијерно је емитовала документарно-играни филм „Милунка Савић – хероина Великог рата“. Аутор филма је Слађана Зарић“;

  (Kurir); “SRPKINJA KOJOJ SE NIKADA NEĆEMO ODUŽITI DO KRAJA: Milunka Savić je najveća SRPSKA HEROINA Velikog rata“;

  (Kurir); Nikolić:Milunka Savić – heroina koja liči na svoju zemlju;

  Википедија: Милунка Савић–Глигоревић била је српска хероина Балканских ратова и Првог светског рата, наредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“, жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“;

  011/INFO: Milunka Savić: Velika heroina Velikog rata;

  И да не набрајам даље.

  Оно што је свим ауторима копираних наслова заједничко, јесте, да су жену народног хероја, која се борила за слободу своје државе, назвали ХЕРОИНОМ – ДРОГОМ а не народним херојем, као што су назвали Наду Димић и друге народне хероје , који су учествовали у партизанима, током Другог светског рата.
  Сви ови натписи нису случајност, него су тенденциозно одрађени, са одређеном намером, да се тачно стави до знања, да борба за слободу српског народа и свих грађана државе, за очување територијалног интегритета државе Србије, није циљ оних, који борце великог рата, тајно, сврставају у категорију дроге, већ се руководе неком другом идејом, коју нису представили целокупном српском народу државе и свим грађанима државе у свим својим варијантама.

  Војнике учеснике и српске добровољце –мушкарце у Великом рату, називају СРПСКИМ ЈУНАЦИМА, СРПСКИМ ВОЈВОДАМА и слично, иако су и мушкарци и жене били на истом задатку, носили исту униформу и борили се за исти циљ, за слободу и ослобођење Србије, за крај рата.

  Пошто су таквој хисторијској личности приписали епитет дроге, за коју данашња полиција изјављује сваким даном, да јој је приоритетан циљ, борба против дроге и уништавање дроге у термо електранама, чак су је класирали и према бојама, па се бојим, да се случајно у главама појединих „монструма“, не налазе скривене и политичке поруке, пошто се користе свиме и свачим, како да уништавају људе, само зато, што се изјашњавају да припадају одређеној нацији, одређеним народима и да верују у Бога.

  Исто тако, даје ми за право, да могу да сумњам, да се шаљу анонимне поруке, за оне грађане Србије, који желе да се поштује Устав државе, који представља вољу српског народа и свих грађана државе Србије, да у владајућим службама Србије, који још увек имају велики утицај на све што се догађа и што ће се догодити у држави, постоје људи, који интересе једне партије или једне странке или једне верске организације , желе да ставе изнад интереса целокупног српског народа и свих грађана државе Србије, користећи се разним методама прогона.

  Свиђа ми се

 2. ХВАЛА СЕСТРО БИЉАЊА МА СВЕ СРБСКЕ СТАРЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ СУ ИЗМЕНИЛИ ИМ ТЕКСТ ПОСЛЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА комунисти ЗВАНИ партизани СВАКОГ ДАНА ИХ ПРОКЛИЊЕМ ЗБОГ ТЕШКОГ ВРЕМЕНА ЈАДЕ БЕДЕ У КОЈИ СУ ОНИ ДОВЕЛИ МОЈ СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОД СССС

  Свиђа ми се