АКТУЕЛНО

Одржана јавна расправа о Нацрту закона о правима бораца у Крагујевцу (видео)


Крагујевац је, након Врања и Лесковца, трећи град у коме је одржана јавна расправа о Нацрту закона који регулише права бораца. Дебате су најављене у тринаест градова и општина, након чега ће Нацрт закона ући у скупштинску процедуру. 

Представник предлагача Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, каже да је „данашњи предлог Нацрта закона сублимација свих досадашњих закона, и савезних и садашњих републичких, покрајинских и осталих свих прописа који регулише ову материју“ и додао да постоји и „надоградња тих права које је Радна група одобрила и усвојила“ и сад „са грађанима разговарају на ту тему“ да би „видели да ли може и шта може боље када су у питању права бораца, инвалида и породица палих бораца“.

Из Министарства за рад, борачка и социјална питања позивају борце, војне инвалиде и цивилне инвалиде рата да изнесу своје предлоге и сугестије како би Народна скупштина усвојила закон којим ће бити унапређена права бораца.

Са друге стране борци кажу да се сусрећу са бројним проблемима и да овај Нацрт закона, као ни претходни не доприноси побољшању њиховог социјалног статуса.

„Овим предлогом, Нацртом закона, онолико колико смо ми до сада видели, нигде нема, нарочито за ратне ветеране, немају никакав статус, ни положај, зато што се цео статус заснива на статусу социјалног случаја, а не на основу рана и дела. Што се тиче ратних војних инвалида и породица, они имају загарантовани и до сада стечени статус и до сада, немају никаква побољшања Нацртом овог закона. Ми се, генерално, не слажемо са Нацртом закона, али даваћемо своје примедбе и предлоге у наредном периоду расправе“ – изнео је став ратних ветерана Ненад Станић, ветеран са Кошара.

Према најавама биће одржано још десет трибина на којима ће борци, војни инвалиди, цивилни инвалиди рата, али и чланови њихових породица моћи да изнесу своје предлоге и допринесу бољим остваривањем њихових права.

Из Министарства, али и борачких удружења, апелују на борце и војне инвалиде рата да се одазову позиву и у већем броју присуствују јавним дебатама.

Иначе, заинтересовани предлоге могу доставити и електронским путем на сајту Министарства за рад, борачка и социјална питања.

ИЗВОР: RTV Kragujevac

***

ПОВЕЗАНО:

*Ветерани воде најтежу битку: Држава држи КОМАД ХЛЕБА НАМА УСКРАЋЕН

*РАТНИ ВЕТЕРАНИ: Борићемо се за своја права!

*Ненад Станић: Људска права ратних ветерана и борачке популације, спадају у домен научне фантастике (видео)

———-

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић