Ћирилица

Округли сто у ЋИРИЛИЦИ: „Прошлост, садашњост и будућност ћирилице као дела српске баштине“


У среду 8. маја је одржан је Округли сто на тему „Прошлост, садашњост и будућност ћирилице као дела српске баштине“. Простор Србског културног центра „Ћирилица“ Београд у Скерлићевој 12 био је попуњен до последњег места.

Говорници су били познати делатници у својим областима: Драгослав Бокан, редитељ и оснивач Института за националну стратегију, проф. Драгољуб Збиљић, оснивач првог удружења „Ћирилица“ из Новог Сада, проф. др Радомир Батуран, писац и издавач двојезичног часописа „Људи говоре“ из Канаде, Верољуб Вукашиновић, песник и директор Народне библиотеке Јефимија из Трстеника, проф. др филозофије и писац Милан Младеновић и Мирко Марковић, оснивач „Интернет клуба“ из Љига и суоснивач Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС).

Скуп је почео „Завештањем књиге и писма“ из збирке Милета Медића „Завештања великог жупана српског Стефана Немање своме сину светом Сави“ које је говорио првак Народног позоришта из Београда, глумац Лепомир Ивковић.

Србски културни центар „Ћирилица“ Београд ће током маја приредити и издати ванредно издање свог билтена посвећено овом скупу у коме ћете моћи да прочитате шта је све речено овом приликом. Билтен ће бити у продаји од јуна у нашем простору у Скерлићевој 12.

Снимак Округлог стола можете погледати овде:

Весна Арсић
главни уредник Билтена
Србског културног центра „Ћирилица“ Београд

ИЗВОР: СРБСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

——–

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. Шекулару је важно само како се звало или како се данас зове српско писмо. А то, наравно, нимало није важно. Важно је само да ли данас Срби пишу својим постојећим писмом, ма како се оно зове. Ваљда је требало да Вам је важно, Шекуларе, што се неко друштво сетило да на свој тррошак позове стручњаке да се размотри ова горућа српска тема: хоћемо ли саачувати своје писмо и убудуће писати тим својим писмом. А како ћемо га звати, зар је саамо тто толико важно?
  Треба захвалити Српском културном центру „Ћирилица“ у Београаду за одлично организовање овог округлог стола.

  Свиђа ми се

 2. ПРВО СРБСКО ПИСМО СЕ ЗВАЛО СРБИЦА УЗ ПУНО ПОШТОВАЊЕ ПРЕМА СВЕТИМ НЕМАЊИЋИМА. ватикан И бечка нордијска тзв школа НАМЕРНО КОРИСТИ ДА ЈЕ СРБЕ НАВОДНО ОПИСМЕНИЈО ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ ШТО ЈЕ ИЗМИШЉОТИНА СРБЕ ЈЕ ОПИСМЕНИЈО СВЕТИ ПЕТАР И ПАВЛЕ ЛЕПО ЈЕ НАПИСАО НАШ БРАТ ЈОВАН ДЕРЕТИЋ ПАВЛОВА ПЕЋИНА БЈЕШЕ У ДАНАШЊОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ СССС

  Свиђа ми се

 3. Благодарим свима, који су ову трибину учинили богатијом својим искуством и поделили са нама. То је прави пут за подизање нивоа свести на по особ, само тако наставите да допре до младих је нужно. Такође је нужно да се употребљава ћирилица у интернет медијима, уствари писати свим начинима, где год треба да се напише слово… милина вас је слушати пуна подршка…у истини Бог вам дао здравља до вечности! Живела Србија!

  Свиђа ми се