АКТУЕЛНО

ИТАЛИЈА: У Фиренци отворена изложба „Србија и Срби 1914–1918“


ФИРЕНЦА – После великог успеха у Риму и Вићенци, изложба Архива Србије „Србија и Срби 1914–1918″ аутора др Мирослава Перишића и Јелице Рељић отворена је јуче у Фиренци.

Архив Србије

На отварању изложбене поставке у здању Corridoio Brunelleschi e Chiostro di Levante – Biblioteca Umanistica говорили су: Њ. Е. Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Италији, Масимо Фратини, градски секретар за културу, др Марчело Гарзанити, редовни професор Универзитета у Фиренци, др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и Симоне Малаволти, историчар. Том приликом је директор Архива Србије српском почасном конзулу у Фиренци, Леандру Кјарелију, поклонио фотокопију документа о постављењу првог почасног конзула Краљевине Србије у Фиренци, Еуђенија Макантија, 1902. године.

Заинтересовани ће изложбу моћи да виде сваког радног дана од 16 до 19 сати, до 31. маја.

Изложба сведочи о историји Србије и судбини српског народа у Првом светском рату, а посебна тематска целина посвећена је српско-италијанским односима у периоду од 1914. до 1918. године. Посебна пажња посвећена је документима који сведоче о дипломатским, културним и војним везама двеју држава, као и успомени на гест италијанских војника у Валони 1916. године, који покопавају српске војнике и подижу им споменик.

Изложбену поставку прати богато илустровани, двојезични каталог на српском и италијанском језику, аутора др Мирослава Перишића и Јелице Рељић

ИЗВОР: РТВ

———-

21.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић