АКТУЕЛНО

Усвојен „Тијанин закон“, враћа се доживотна казна затвора за најтежа кривична дела


Посланици скупштине Србије усвојили су данас измене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела.

фото: РТВ

Доживотна казна је предвиђена за тешко убиство, силовање, обљубу над малолетном особом, трудницом и немоћним лицем, што је у складу с предлогом Фондације „Тијана Јурић“ који је подржало око 160.000 грађана.

Доживотна казна затвора проширена је и на сва друга кривична дела за која је према важећем закону предвиђена казна од 30 до 40 година.

Та дела су убиства представника највиших државних органа, тешка дела против уставног уређења и безбедности Србије, удруживање ради вршења кривичних дела, геноцид, злочин против човечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, тероризам…

Предвиђено је да осуђеник на доживотни затвор може условно да се отпусти након издржаних 27 година затвора.

У складу са иницијативом Фондације „Тијана Јурић“ предвиђено је, међутим, да суд не може отпустити осуђеног за кривична дела одређена том иницијативом – за оне који су осуђени због убиства деце, трудница и немоћних лица.

Предвиђене су и строже казне за повратнике учинилаца кривичних дела.

Пооштравају се казне за злостављање и мучење, насиље у породици, пореску утаја, убијање и злостављање животиња, спречавање службеног лица у вршењу службене радње, напад на службено лице у тренутку вршења службене радње, учествовање у групи која спречава службено лице у вршењу службене радње и насилничко понашање на спортским утакмицама.

Измене и допуне усклађене су с међународним телом које поставља глобалне стандарде у области борбе против прања новца и борбе против тероризма.

Уводи се и ново кривично дело – напад на адвокате, што је у складу са предлогом Адвокатске коморе Србије.

Гласању је присуствовао оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић.

Неколико опозиционих посланика гласало за „Тијанин закон“

За измене Кривичног законика и Закона о кривичном поступку којима су уводи доживотни затвор за најтежа кривична дела, поред посланика владајуће коалиције, гласало је и неколико посланика опозиције.

За „Тијанин закон“ гласао је посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић, затим самостални посланик Миладин Шеварлић, посланице Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Олена Папуга и Нада Лазић, као и присутни посланици Српске радикалне странке (СРС).

Иако је прво најавио подршку, посланик Демократске странке (ДС) Радослав Милојичић је променио мишљење и није гласао за измене Кривичног законика.

Део опозиције који бојкотује скупштину, окупљен углавном у Савезу за Србију, није ни данас био у сали.

ИЗВОР: РТВ

АКБ забринута због редуковања условне осуде изменама Кривичног законика

Адвокатска комора Београда (АКБ) изразила је данас забринутост поводом измена Кривичног законика (КЗ) којима се значајно сужава круг кривичних дела за која се може изрећи условна осуда, јер ће, како сматра, грађани изгубити шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор.

Фото Д. Миловановић

Комора сматра да је претежни део измена КЗ настао као реакција на тренутно расположење јавног мњења, као и да је у протеклом периоду јавност била фокусирана искључиво на увођење казне доживотног затвора и забрану условног отпуста.

Предложеним решењима аутори измена су предвидели да суд може условну осуду да изрекне учиниоцу када му утврди казну мању од две године затвора, као и за кривична дела за која се може изрећи казна до осам година затвора, уместо 10 година колико је предвиђено актуелним закоником.

Ово решење је предвиђено, како су образложили писци предлога, због високог процента условних осуда које изричу судови за лакша кривична дела.

Међутим, како подсећа АКБ, за разлику од доживотног затвора који се изриче у пар десетина случајева, условна осуда се изриче у 60 одсто случајева, и то најчешће грађанима који се први и једини пут нађу пред судом.

“Имајући у виду редуковање условне осуде и повећање запрећених казни затвора, сасвим је извесно да ће судови изрицати велики број краткотрајних казни затвора којима се не могу остварити ефекти у заштити друштва од криминалитета. Уколико се пооштрава казнена политика у односу на извршиоце тешких кривичних дела и оне који понављају кривична дела, нема никакве логике да се истовремено сужава поље примена условне осуде према онима који кривично дело изврше први и једини пут”, сматра београдска адвокатска комора.

Указује се да би грађани морали имати шансу да се у случају лакших кривичних дела ресоцијализују без одласка у затвор, али се предложеним изменама ова шанса у превеликој мери сужава.

Повећавање запрећених казни, проширивање случајева у којима је забрањено ублажавања и сужавање примене условне осуде резултираће повећањем броја затвореника у Србији, као и великим бројем младих људи који ће одласком у затвор неминовно постајати део криминалног миљеа, иако је била могућа њихова ресоцијализација условном осудом.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———-

21.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. За убиство политичара и органа власти, адвоката, банкара, ја бих увео казну од максимално 20 година робије,сем ако је убица странац. Мада за банкаре мислим да нема потребе за више од 3 године по комаду.

    За силовање деце, трудница, немоћних и старих и сличне случајеве, вратио бих Четри коња дебела међу судске извршитеље санкција. Па бих силеџијине ноге и руке везао тим коњима за репове и изударо их бичем да јурну у галоп.

    Није обавезно да се извршење врши на Дорћолу, може и на сред Теразија.
    И уопште ми није до хумора, нити до шале.

    Свиђа ми се