АКТУЕЛНО

Стигле прве цеви: „Турски ток“ иде испод српских река


„Србија је започела још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из „Турског тока“, што ће јој омогућити сигурно снадбевање гасом“, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Постављање цеви „Турског тока“ на Босфору

Антић је навео да је реч о једном од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије.

– Србија кроз овај пројекат добија сигурно снадбевање гасом и решава све оне ризике са којима смо се суочавали до сада. Постаје транзитна држава када је гас у питању и од тога ће остваривати приходе, али и отворити могућност за даљи развој гаса. Ово омогућава нову класификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализацију земље – истиче Антић.

Додаје да су радови подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велика Морава, Дунав, Тамиш и Тиса уклопити у трасу гасовода.

Министар наводи да су вец́ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта, односно на изградњи тог гасовода.

– Прве количине цеви су почеле да пристижу, оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домац́их компанија, реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима – објашњава Антић.

Ни са финансирањем не очекују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари „Гастранса“ – „Србијагас“ и „Гаспром“, остало је пројектно финасирање.

– Реч је о једном пројекту који је апсолутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из транзитних такси тај гасовод и читава та инвестиција отплати – рекао је Антић.

Говорећи о промени цене струје, министар наводи је да је то део озбиљне рачунице.

– За сада „Електропривреда Србије“ није поднела никакав захтев. Ми имамо са Светском банком аранжман. Имамо обавезу да разматрамо све те финансијске параметре који ће гарантовати финансијску одрживост ЕПС-а и њихове перформансе да могу да инвестирају, да одржавају систем и слично – објашњава Антић.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

21.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. Има ли овој Србији неко нормалан на власти?

  Ало бре, није Србија море па да се цеви полажу по њеном дну. Ваљда неко мора да дрпи велику лову па измишља овакве глупости.

  Када бих причао о житарицама испао бих смешан јер то нисам студирао. Али зато наш агроном Министар енергетике прича и ради глупости. Где ће да се прикључимо на Турски ток у Бугарској кад ни Бугарска нема појма куда ће и када ће да се гради гасовод?

  Од свега постоји само начелна сагласност. Пројекти за сада не постоје. Чак смо пре извесног времена у нашој штампи читали о новом Јужном току.

  Лудило, само лудило.

  Свиђа ми се