АКТУЕЛНО

Украјина: Зеленски инаугурисан за председника, па распустио Раду и заказао ванредне изборе


Новоизабрани председник Украјине Владимир Зеленски је на свечаном заседању положио заклетву украјинском народу, након чега је председник Уставног суда прогласио његово ступање на дужност шефа државе.

Владимир Зеленски

Зеленски је положио заклетву ставивши руку на Устав Украјине и Пересопницко јеванђеље. После тога он је добио званичне симболе власти шефа државе – знак председника у облику ланца, печат и жезло.

Зеленски је у свом обраћању рекао да „нема правих или погрешних“ Украјинаца и позвао на јединство у земљи.

– Ми смо сви Украјинци. Не постоје већи или мањи, прави или погрешни, сви су Украјинци. Од Ужгорода до Луганска, од Чернигова до Симферопоља, у Лавову, у Харкову, у Доњецку, у Дњепру, у Одеси – сви смо Украјинци и треба да будемо уједињени, јер само тада јаки – истакао је Зеленски, говорећи у Ради.

Он је додао да „европска земља почиње са свима. Да, ми смо изабрали пут ка Европи, али Европа није негде тамо, Европа је овде. А када Европа буде овде (у глави), она ће бити у Украјини“.

Према његовим речима, од данас је сваки Украјинац одговоран за Украјину.

Зеленски је после инаугурације објавио да распушта скупштину и расписује ванредне парламентарне изборе. Он је такође позвао скупштину да укине посланички имунитет и усвоји нови изборни закон.

Украјински председник такође је током инаугурације рекао да не жели да у канцеларијама званичника стоје портрети са његовим ликом.

– Заиста желим да у вашим кабинетима не стоје моје фотографије, да не буде мојих портрета, јер председник није икона. Председник није портрет. Обесите тамо фотографије своје деце и пре сваке одлуке их погледајте у очи – навео је Зеленски.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

20.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »