АКТУЕЛНО

Хан: ЕУ неће примити „проблематичне“ земље


Европски комесар за проширење и политику суседства Јоханес Хан поновио је данас у Бечу да без решења билатералних проблема нема чланства у ЕУ.

Јоханес Хан, европски комесар за проширење

Уједно је нагласио и да је Северна Македонија позитиван пример у региону да се проблеми могу решити, а северно-македонски премијер Зоран Заев истакао је да би решење које су Скопље и Атина пронашли за дугогодишњи спор могло бити охрабрење Београду и Приштини да наставе дијалог.

Хан је, говорећи на скупу „Нове перспективе Северне Македоније“ у организацији Бечког економског форума (VEF), казао да је тренутно Северна Македонија једина земља на Западном Балкану која нема спорове са суседима и да је тиме стабилнија од осталих делова региона.

– Стално ме питају ко ће први приступити ЕУ, а мој одговор је увек исти – ради се о процесу заснованом на заслугама, о регата принципу и брзина приступа зависи од тога ко најбрже напредује на том путу – истакао је Хан.

– Почели смо преговоре са Србијом и Црном Гором и тренутно су те земље формално најнапредније на овом путу, али то не искључује могућност да ће Северна Македонија успети да надокнади заостатак који има, јер је једина земља која нема ниједан билатерални спор са суседима. У стратегији Европске комисије за Западни Балкан смо јасно рекли да прихватамо нове чланице само ако немају билатералне конфликте – поручио је он.

Хан је истакао да је највећи изазов у региону одлив мозгова и да то треба спречити кроз снажење економије, креирање радних места и већом перспективом. Такође је указао да, иако сви говоре о Кини и Русији у региону, највећи инвеститор је, по броју фирми, ипак ЕУ, а и Аустрија.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———

20.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Европу не чини, политична организација ЕУ, Европа постоји од вајкада, њен правни члан смо сви, а не они који се самоизабирају на политичне фнкције, и машу са микрофонима, у мејстрим медијима.

    Свиђа ми се