АКТУЕЛНО

Oткривен споменик жртвама Јадовна и Пага у Меморијалном центру Холокауста у Бруклину (Њујорк)


У недељу, 19. маја 2019. у подне, у Бруклину (Њујорк, САД) у Меморијалном парку посвећеном жртвама Холокауста, откривен споменик у сјећање на Покољ, на жртве комплекса логора смрти Госпић – Јадовно – Паг из 1941. године. Споменик за 40.000 жртава Јадовна и Пага, у Бруклину заједно су открили Данијел Симић, Дани Новак и Бари Литучи.

Бруклин, САД, 22. април 2013.

Не тако давне 2013. године, на позив господина Барија Литучија, директора THE JASENOVAC RESEARCH INSTITUTE из Њујорка,  Душан Басташић и Данијел Симић су отворили изложбу „Моје Јадовно“ и присуствовали у Бруклину комеморативном скупу у Меморијалном парку посвећеном жртвама Холокауста.

Бруклин, САД, 22. април 2013.

У том Меморијалном парку, захваљујући господину Барију Литучију (Barry Lituchy) стоји и спомен плоча посвећена жртвама Јасеновца. Поред скромног споменика у Бањалуци и оног на подручју меморијалног центра у Хрватској, то је трећи и једини споменик јасеновачким жртвама ван граница некадашње државе СФРЈ.

Тада се родила идеја да се на истом мјесту подигне и споменик жртвама комплекса логора смрти Госпић – Јадовно – Паг из 1941. године.

Господа и пријатељи удружења Јадовно 1941, Бари Литучи и Дани Новак, чије су бака и тетка убијене на острву Пагу, са пуним разумјевањем су прихватили иницијативу. Вриједно су радили и резултат није изостао. Споменик је откривен у недељу 19. маја 2019.

„Спомен-плоча жртвама комплекса логора смрти Јадовно-Госпић-Паг, откривена данас у Бруклину од стране Берија Литучија из Истраживачког центра Јасеновац и пријатеља, Данијела Симића, члана нашег удружења ЈАДОВНО`41“ – објавио је вест на свом фејсбук профилу Душан Ј. Басташић.

Спомен камен у Бруклину, САД. ФОТО: Данијел Симић

Систем усташких логора смрти Јадовно – Госпић – Паг функционисао је од априла до августа 1941. године, када су га због масовног оружаног устанка Срба, расформирале војне трупе фашистичке Италије. Према истраживањима историчара др Ђуре Затезала, у овом логору смрти страдало је преко 40.000 људи, а око 2.000 преживјелих постали су први затвореници Јасеновца.

Споменик је постављен као плод сарадње Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и УГ Јадовно 1941. из Бање Луке.

Идеја да се на сјеверноамеричком континенту постави обиљежје за страдале, родила се још 2013. године, када су представници УГ Јадовно 1941. из Бање Луке боравили у Њујорку, гдје је том приликом отворена изложба „Моје Јадовно“.

– Имали смо великих проблема, јер је амбасада Хрватске чинила све да то спријечи. Због тих притисака, одустали смо од навођења тачног броја жртава. Формулација „више хиљада“ је свакако истина, али од тога свакако је битније да смо након шест година ипак успјели да добијемо све дозволе и споменик је данас пред нама. Овом приликом износим приједлог да сљедећи спомен-камен у овом парку, понесе име логора Земун, односно Старог сајмишта, рекао је на отварању Бари Литучи, директор Истраживачког института Јасеновац.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Пагу, вицеконзул Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

– Овај споменик је још једна спона између српског и јеврејског народа, који је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом. Нама који на очувању сјећања на логор смрти Јадовно радимо на терену, у данашњој Хрватској, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг, обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Она је након тога још два пута уништавана, а да нико није ухапшен. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих, овај споменик бити сигуран, те ће овај примјер из Њујорка слиједити и српске државне творевине, нагласио је Данијел Симић, представник УГ Јадовно 1941.

ИЗВОР: ЈАДОВНО

———–

20.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. Једино је у Србији забрањено постављање споменика србским жртвама, које страдаше у ватиканским геноцидима од стране такозваних клеро-кро-еуро фашиста и нациста.
    О изградњи обједињеног меморијалног центра / комплекса, као спомена на свеукупно страдање Срба током 20. века, да и не говорим.
    За сада је то немогућа мисија јер они који одлучују и решавају ова питања у Србији, све од Цркве преко институција и државног врха, сви су редом – папини папци.

    Свиђа ми се