АКТУЕЛНО

Ништа им није било свето: Годишњица НАТО бомбардовања болнице „Драгиша Мишовић“


У нападу је погинуло 11 особа – седам војника, три пацијента и један радник

фото архива

Полагањем вијенаца и паљењем свијећа данас ће се обиљежити 20 година од злочиначког НАТО бомбардовања болнице „Драгиша Мишовић“.

Клинички центар ракетиран је 20. маја 1999. године, 50 минута послије поноћи, а у нападу је погинуло 11 особа – седам војника, три пацијента и један радник. У нападу је рањено више пацијената и војника.

Разорена је Неуролошка клиника, а од експлозије демолиране и зграде Центра за дјечје плућне болести и туберкулозу и Гинеколошко-акушерска клиника.

***

У бомбардовању Клиничко-болничког центра (КБЦ) „Драгиша Мишовић“ у Београду погинули су Зора Бркић (82), Бранка Бошковић (75) и Радослав Новаковић (47), саопштио је директор Неурологије КБЦ Дејан Сумрак.

Сумрак је на конференцији за новинаре рекао да су се Зора Бркић и Бранка Бошковић лечиле од последица можданог удара, док је Новаковић био на испитивању.

Од силовитих детонације оштећена је зграда „Дечије клинике“ и „Гинеколошко-акушерске клинике“, бараке ГП „Партизански пут“ и просторије правне службе болнице и рачуноводство. Из разорених објеката сви преживели су до раних јутарњих часова евакуисани и размештени по београдским болницама.

– Као обичан човек не могу да разумем напад на болницу. Само десет минута пре ракетирања обавили смо царски рез. Синоћ је било страшно, а ми нисмо ни замишљали да ће нам бомбе падати по дворишту. Овај напад се не може ничим оправдати – каже др Миодраг Лазић, уролог специјалиста са Неуролошког одељења „Др Драгиша Мишовић“.

Од бомбе која је пала само два метра од зграде клинике, која је недавно реновирана, настала је рупа ширине седам и дубине два метра. Од експлозије тотално је уништена приземна просторија у којој су били непокретни болесници. На све стране су разбацани кревети, душеци и гардероба. И две бараке „Партизан пута“ су сравњене са земљом, док је пола Управне зграде уништено. На „Дечијој клиници“ су полупани прозори, а врата су излетела из штокова. Гвоздена ограда је изваљена и искривљена, а двориште болнице је прекривено лишћем испод којег су шут, даске и гране са околног преполовљеног дрвећа у Улици Јована Мариновића.

(ВОСТОК)

***

ИЗВОР: ИН4С

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

——–

20.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић