Јужна Африка

Драгана Трифковић: Избори у Јужнофричкој Републици


Избори су протекли у мирној атмосфери и били су спроведени у складу са постојећим законима Јужноафричке Републике. Ускоро се очекује објављивање званичних резултата од стране Независне изборне комисије (IEC) којима ће бити окончан изборни процес

Драгана Трифковић у Јужноафричкој Републици (Фото: Приватна архива)

У Јужноафричкој Републици (ЈАР) су 8. маја одржани општи избори на којима је према првим информацијама, гласало око две трећине бирачког тела. Према подацима Независне изборне комисије за изборе се раније регистровало нешто мање од 26 милиона 730 хиљада  гласача. На изборима је укупно 48 партија регистровало своје кандидате за Народну скупштину.

Ово су шести избори по реду од краја „апартхејда“ 1994. године. Јужна Африка има парламентарни систем власти. Народна скупштина се састоји од 400 чланова изабраних пропорционалном заступљеношћу затворене листе. Две стотине чланова се бира са националних страначких листи, а осталих 200 се бира са покрајинских листи у свакој од девет провинција. Председника Јужне Африке бира Народна скупштина након конституисања. Мандат народних посланика траје пет година, колико и председнички мандат који је ограничен на два узастопна мандата.

Фото: Приватна архива

Садашњи председник ЈАР Кирил Рамафоса је у фебруару 2018. заменио Јакоба Зуму, који је дао оставку. Рамафоса руководи владајућом партијом Афрички национални конгрес (АНК) /African National Congress (ANC) која је на власти од укидања „апартхејда“ и избора Нелсона Менделе 1994. године. АНК је основана 1912. године као Јужноафрички национални родни конгрес /South African Native National Congress (SANNC).  Основна идеја ове странке је била окупљање свих Африканаца око одбране права и слободе. Залагали су се за давање права гласа свим црним Јужноафриканцима као и онима који имају различито односно мешовито порекло. Од 1948. године се ова партија залагала за укидање политике „апартхејда“ коју је спроводила Национална партија изабрана само гласовима белих. Након 1960. године када је полиција убила 69 Африканаца и ранила стотине њих током мирног протеста, забрањен је рад АНК што је довело до формирања герилског покрета Копље нације /Umkhonto we Sizwe (Spear of the Nation).Циљ овог покрета био је борба против „апартхејда“ свим могућим средствима. Борба је трајала до 1990. године када је Нелсон Мандела пуштен из затвора и када је укинута забрана АНК. Након тога су гласачи 1992. године одбацили „апартхејд“ на референдуму, а 1994. године је АНК победио на изборима.

Фото: Приватна архива

Међу опозиционим партијама постоји неколико њих које се боре за власт и чији утицај јача, али још увек ни једна од њих не угрожава владајућу странку.

Демократска Алијанса (ДА) коју води Муси Маимане, бивши градоначелник Кејп Тауна се залаже за већу интеграцију друштва. Они тврде да је политика владајуће АНК довела до „затвореног друштва за неке“ и сматрају да Јужноафричка Република треба да се фокусира на међуетничку сарадњу у друштву. У претходном мандату је ДА имала 89 места у Скупштини.

Фото: Приватна архива

Економски борци за слободу (ЕФФ) је странка која је формирана у јулу 2013. године од стране протераног вође омладинске лиге АНК-а, Јулиуса Малеме. Она заузима снажну анти-АНК позицију у својој крајње левој економској платформи, као што је позивање на експропријацију земљишта без компензације и национализацију рудника Јужне Африке и Јужноафричке банке резерви. Ова странка је у претходном сазову Парламента имала 25 места.

Фото: Приватна архива

Насупрот ЕФФ у идеолошком смислу налази се Фронт слободе плус / Freedom Front Plus, конзервативна партија белих сепаратисте коју предводи Питер Гроенвалд. Према манифесту странке који је објављен у марту 2019. године „Фронт слободе Плус је неопозиво посвећен остваривању заједница, посебно Африканаца у смислу  међународно признатог права на самоопредељење, као и унапређењу њихових права и интереса. Ова странка је освојила 4 мандата у претходном сазиву.

Фото: Приватна архива

Изборе који су одржани 8. маја 2019. надгледало је неколико организација, између осталих, друга по броју међународних посматрача, била је „АФРИК“ организација.

Она окупља међународне посматраче из европских, азијских и афричких земаља као што су:  Монголија, Србија, Немачка, Индија, Русија, Мозамбик, Бенин, Камерун, Јужноафричка Република, Обала Слоноваче. Зимбабве и др.

Фото: Приватна архива

У претходној години сам имала могућност да надгледам изборе у Зимбабвеу и Демократској Републици Конго као сарадник ове организације и једини представник из Србије.

Међународни посматрачи „АФРИК“ су надгледали изборе у свих 9 провинција ЈАР, а моја посматрачка мисија је била у провинцији North West. На дан избора сам присуствовала отварању бирачког места у граду Клеркдорп, затим сам обишла 6 бирачких места у неколико различитих градова, а на крају сам надгледала бројање гласова.

Избори су протекли у мирној атмосфери и били су спроведени у складу са постојећим законима ЈАР. На бирачким местима које сам обишла са колегом Ришабом Сетијем из Индије, нису забележене никакве примедбе. На свим бирачким местима које смо обишли, разговарали смо са партијским агентима који су пратили изборе. Нико од страначких агената који су били присутни током целог дана на бирачким местима (како из владајуће партије тако и из опозиције), није изнео било какве примедбе на изборни процес.

Ускоро се очекује објављивање званичних резултата од стране Независне изборне комисије (IEC) којима ће бити окончан изборни процес.

Фото: Приватна архива

На претходним изборима 2014 . године, владајућа партија АНК је освојила 62% гласова бирача односно 249 места у Парламенту ЈАР. Сада се нада да на овим изборима неће доћи до значајног пада рејтинга странке. На основу пребројаних гласова у 23% бирачких  јединица АНК је према објављеним резултатима освојио 55% гласова.

Нова власт ће морати да се суочи са многобројним проблемима као што су незапосленост, криминал и корупција и да понуди својим грађанима нове перспективе.

 

Драгана Трифковићдиректор Центра за геостратешке студије у сарадњи са AFRIC

ИЗВОР: Стање ствари

——–

13.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић