АКТУЕЛНО

ГРЧКА: Лепо време и лажне информације о балканској рути повећали број миграната


Прилив миграната на Егејска острва из суседне Турске повећан је прошле недеље, што је резултат пре свега бољих временских услова, и то упркос чињеници да су прихватни центри за мигранте и избеглице у Грчкој пренатрпани, преноси грчки лист Катимерини.

EPA-EFE/SOTIRIS BARBAROUSI

Укупно 662 мигранта стигла су на грчка острва у источном Егеју прошле недеље, у поређењу са 444 у претходној недељи. Укупно 1.866 је стигло на острва Лезбос, Самос, Киос, Кос и Лерос прошлог месеца.

У истом периоду, 2. 648 миграната је пребачено у прихватне центре на копну након што је закључено да припадају угроженим групама. Трансфер одређеног броја миграната смањио је притисак на грчка острва у источном Егеју.

Планови за изградњу нових прихватних центара на грчком копну одложени су до окончања локалних и европских избора који ће бити одржани крајем овог месеца.

Пре неколико недеља мигранти који бораве у прихватним центрима у Грчкој, на основу лажне информације на друштвеној мрежи фејбук да је „балканска рута“ поново отворена, кренули су ка северу Грчке и граници са Северном Македонијом, те је део њих блокирао железеничке пруге у Атини и Солуну након сукоба са полицијом.

Собрање је прошлог месеца такође продужило мера ванредног стања на јужној граници са Грчком због опасности од повећаног прилива миграната.

ИЗВОР: РТВ

———

2.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић