АКТУЕЛНО

Хиљаде младих Јевреја у маршу живих у Аушвицу


ВАРШАВА – Хиљаде младих Јевреја из целог света придружило се данас преживелима холокауста и политичарима у годишњем маршу сећања на холокауст на југу Пољске који се фокусира на борбу против антисемитизма и мржње.

(AP Photo/Czarek Sokolowski)

Око 10.000 људи који су носили заставе Израела и транспаренте на којима је писало „Реци НЕ антисемитизму“ учествовали су у годишњем Маршу живих, који прати трасу од три километра између два дела бившег логора смрти Аушвиц-Биркенау којим су управљали немачки нацисти, пренео је АП.

На некадашњем месту логора Биркенау, где су Јевреје из читаве Европе довозили возовима и убијали у гасним коморама од 1942. до 1945. године, учесници марша су постављали дрвене знакове са именима рођака који су убијени у холокаусту на преосталим пругама.

Марш се одржава сваке године на Израелски дан сећања на Холокауст.

Почео је 1988. године као део образовног програма за младе Јевреје.

Међу међународним представницима који су учествовали у маршу било је шест америчких амбасадора међу којима амерички амбасадор у Израелу Дејвид Фридман и америчка амбасадорка у Пољској Џорџета Мосбахер.

У маршу су учествовали и румунска премијерка Виорика Данчила и пољски министар пољопривреде Јан Криштов Ардановски.

Процењује се да је 1,1 милиона људи убијено у концентрационом логору Аушвиц-Биркенау током нацистичке окупације Пољске у Другом светском рату, од којих су већина били европски Јевреји, али и припадници пољског отпора, Роми и руски ратни заробљеници.

ИЗВОР: РТВ

***

*

*Главни истраживач Института за Холокауст: Историја је чињеница, Јасеновац – Аушвиц Балкана

*Историчар Гидео Граjф: Зашто је балкански Аушвиц страшнији од свих нацистичких логора

*ХРВАТСКА: Председник Израела Реувен Ривлин – Јасеновац је Аушвиц Балкана

*Менахем Розензафт: Кад је реч о геноциду почињеном у Другом светском рату, Хрватска је категорија за себе, чак су и Немци писали да су усташе скренуле с ума

*Логор Јасеновац: ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НЕ ПОНОВИ!

————-

2.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић