АКТУЕЛНО

„Телеграфи“ објавио наводни нацрт заједничке изјаве у Берлину


Главна тема приштинских медија је данашњи мини самит лидера земаља Западног Балкана и Приштине са различитим проценама исхода овог скупа, а приштински Телеграфи објавио је, како тврди, нацрт заједничке изјаве којом су се Београд и Приштина обавезали да убрзају напоре за имплементацију постојећих споразума.

Нацртом поменуте изјаве, чији факсимил је објављен на овом порталу, договорено је наводно да се Београд и Приштина поново конструктивно укључе у дијалог, уз посредовање Европске уније а с циљем постизања свеобухватног и коначног споразума.

(РТВ)

фото: telegrafi.com

У наставку доносимо заједнички нацрт изјаве, који се може променити након састанка, који су обезбедили Telegrafi и RTV Dukagjini:

„Данас су се лидери држава и влада Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Немачке, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Словеније и високог представника Европске уније за спољну политику Федерике Могерини окупили у Берлину.

С обзиром на заједничку европску будућност западног Балкана, они су похвалили успешан споразум између Грчке и Северне Македоније о имену, као пример за решавање сукоба.

Они су нагласили значај споразума за пуну нормализацију односа између Косова и Србије за стабилност у региону и за европску перспективу Србије и Косова.
Сложили су се да сваки споразум треба да буде инклузиван, политички одржив и да допринесе регионалној стабилности.

Србија и Косово су договорени да убрзају напоре за имплементацију постојећих споразума и да се поново конструктивно укључе у дијалог уз подсрество ЕУ са циљем постизања свеобухватног и коначног споразума.

Учесници су нагласили значај процеса укључивања и транспарентности у преговорима, који би требао бити праћен напорима за изградњу повјерења.

Учесници су се сложили да појачају напоре на успостављању регионалне економске зоне.

Сви учесници су потврдили своју посвећеност сарадњи у структури такозваног Берлинског процеса. Везе, економија, слободна трговина, сарадња у питањима безбедности, размене младих и друга питања су стубови тог процеса. Они су потврдили подршку Канцеларији за регионалну сарадњу за младе (РИЦО). Они поздрављају наредни самит у Познању, Пољска.

Учесници су се сложили да повећају сарадњу у спречавању радикализма и борби против тероризма и незаконите трговине малим и лаким оружјем, као и илегалне миграције.

Учесници су нагласили непоколебљиву посвећеност демократији, владавини права и добром управљању, борби против корупције и организованог криминала, те оснаживању улоге цивилног друштва и независних медија.

Сложили су се да су одрживе реформе кључне за европску перспективу региона и оснаживање друштвених вештина против изазова времена, како унутрашњих тако и спољних.

Они су потврдили своју преданост стабилности у региону.“

ИЗВОР: telegrafi.com / превод помоћу гугл-преводиоца са албанског на српски

———-

29.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић