АКТУЕЛНО

Цене ниже од тржишних најава приватизације ЕПС-а? – Економиста Радовић каже – ОВО ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋА ВЕСТ


Тврдње компаније Енергија да Електропривреда Србије у борби са конкуренцијом формира дампиншке цене струје, у ЕПС-у категорично демантују и наглашавају да није тачно да су њихове цене ниже од тржишних.

фото: Pixabay/Geralt

На недавно одржаној конференцији за новинаре италијанско-српске компаније Енергија, која заузима пет одсто тржишта у продаји електричне енергије комерцијалним купцима, директор Велимир Гавриловић, изјавио је да у циљу доминације ЕПС фирмама нуди струју по ценама које иду испод трошкова производње. Према његовим речима постоје процене да због тога то јавно предузеће губи од 60 до 90 милиона евра годишње.

– У овом тренутку ми струју, коју купујемо на регионалном тржишту, плаћамо 60 евра по мегават сату. Пре извесног времена били смо у преговорима са једном фирмом, коју иначе снабдева ЕПС, о томе да постану наши клијенти. Њихови представници су нас информисали да им ЕПС своју струју нуди по цени од 52 евра за мегават сат. Јасно се види да је та цена знатно испод тржишне која износи 60 евра по мегават сату. Анализом тих података долази се до закључка да ЕПС ценом нижом од тржишне ствара губитак у свом пословању. Прогнозе показују да на тај начин ЕПС на годишњем нивоу губи од 60 до 90 милиона евра – наглашава Гавриловић.

Са друге стране, у Електропривреди Србије за Данас категорично демантују да примењују дампиншке цене како би елиминисали конкуренцију и да тиме наносе штету предузећу и држави која је њен власник. У том предузећу додају да на основу пројекција о продаји струје планирају своје производне капацитете, односно планирају и гарантују да уговорену струју и произведе и испоручи у датом периоду.

– Захваљујући дугогодишњем искуству, одговорном и стручном пословању, ЕПС купцима у Србији пружа сигурност и поузданост које су изнад конкуренције и због таквог приступа, ЕПС представл?а снабдевача којем купци указују највеће поверење – тврде у том предузећу.

Иако су демантовали тврдње челника компаније Енергија занимљиво је да у одговору Данасу надлежни у ЕПС-у ниједном речју нису коментарисали изнети податак да због ниске продајне цене струје ЕПС губи око 90 милиона евра годишње.

Део стручне јавности који сматра да су процене о губицима ЕПС-а тачне, сумња да се свесно иде на њихово стварање због тога што је крајњи циљ актуелних власти да јефтино продају ту компанију. Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ каже за Данас да је веома могуће да држава планира продају ЕПС-а те да због тога не мари што то предузеће ствара пословне губитке.

– Оно што се дешава са ЕПС-ом је је већ виђено у безброј наврата када је реч о државним предузећима у Србији. На њихово чело се прво поставља неспособни менаџмент по партијској линији, затим предузеће долази у финансијске проблеме те се приватизација намеће као једино и логично решење у том тренутку. На челу ЕПС-а имамо нестручно руководство које ничим не заслужује да се налази на том месту јер ствара губитке. По свему судећи циљ је да се ЕПС у потпуности обезвреди како би га током приватизације неко купио за мале паре – истиче Веселиновић.

Према речима нашег саговорника, за приватизацију ЕПС-а не постоји ниједан разлог јер би уз постављање професионалног менаџмента то предузеће изашло на „зелену грану“. У случају да до приватизације ипак дође, истиче он, то би било погубно решење како по интересе грађана Србије тако и запослених у ЕПС-у.

– Један од првих корака новог власника, да ли би то били послодавци из Кине, Уједињених Арапских Емирата или неке треће земље у овом тренутку не можемо знати, би био повећање цена струје што би представљало додатно оптерећење животног стандарда грађана Србије. Такође, у циљу повећања профита нови власник ЕПС-а би отпустио део запослених а из прихода тог предузећа више не би могао да се пуни буџет – наводи Веселиновић.

Приватизациони саветник Бранко Павловић не верује да ЕПС примењује дампиншке цене а такође сматра да би приватизација тог предузећа била веома лош потез.

– Мислим да ЕПС из цене коју има веома лако може да подмири трошкове производње и нисам сигуран да су информације да нуди својим купцима цене струје које нису тржишне. Губици ЕПС-а не потичу са те стране већ их има искључиво зато што се предузећем руководи на неадекватан и нестручан начин. Не верујем да држава ЕПС свесно гура у пропаст да би га продала, али да је нестручно руководство круцијални проблем који ствара губитке је неспорно. ЕПС свакако не треба приватизовати и треба се угледати на пример чешког ЧЕЗ-а који је једно од најјачих електроенергетских предузећа у Европи а у власништву је државе. Претходно је било приватизовано, то је изазвало гомилу проблема и чешка држава је поново постала његов власник. Ако ЧЕЗ успешно послује и функционише у тој земљи а у државном је власништву нема разлога да исти случај не буде и у Србији са ЕПС-ом – каже Павловић.

ЕПС: Наше цене су усклађене са европским берзама

– Није тачно да Електропривреда Србије продаје струју по цени која је нижа од производне. ЕПС је јавно предузеће чији је основни задатак сигурно снабдевање купаца електричном енергијом по тржишно најповол?нијим условима. Као само један од 67 лиценцираних снабдевача на отвореном тржишту у Србији, ЕПС приликом формирања цена за купце нуди оптималне услове, поштујући тржишне принципе. ЕПС купцима нуди цене електричне енергије које су усклађене са кретањима цена на референтним европским берзама за период за који се уговара снабдевање, истовремено водећи рачуна да те цене омогућавају стабилну и континуирану производњу и сигурно снабдевање купаца – истичу у Електропривреди Србије.

ИЗВОР: ДАНАС

***

Економиста Драган Радовић на свом фејсбук профилу коментарисао је ову вест.

Економиста Драган Радовић

ОВО ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋА ВЕСТ!

ЗАШТО?

О продаји ЕПС-а паметним Немцима неколицина нас упозорава већ више година. ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ДОШЛО ТО ВРЕМЕ!

Подела бесплатних акција је први корак. Откуп по минималној цени је други корак, паметни Немци ће са 1,5 до 2 милијарде евра постати већински власници.

АЛИ, ТУ НИЈЕ КРАЈ?

ЕПС вреди између 15 и 16 милијарди евра. Логично се питате, колика је провизија и ко ће је узети?

Провизија је „половина уштеде“, ценим 5 милијарди евра!

Да би се узимање провизије ПОКРИЛО, мора да избије рат (већ виђено 90-их када су тадашњи олош жртвовали преко 100 хиљада живота зарад присвајања више десетина милијарди марака).

Рат мора избити због Косова! Мислите да се случајно баш сада воде ВАЖНИ ПРЕГОВОРИ У БЕРЛИНУ, док се у земљи покреће тема продаје ЕПС-а.

Можда у Берлину и није главна тема решење Косова, већ приватизација ЕПС-а….?

***

ПОВЕЗАНО:

*„Телеграфи“ објавио наводни нацрт заједничке изјаве у Берлину

——

29.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић