АКТУЕЛНО

Руски „iFly“ планира летове из Сочија за Београд, Загреб и Сарајево


СОЧИ – Руска компанија „Ај Флај Ерлајнз“ (iFly Airlines) у среду је добила дозволу од федералних ваздухопловних власти за летове из Сочија за Београд, Загреб и Сарајево, преноси B92.net.

Илустрација: freeimages.com

Компанија је поднела захтев да четири пута недељно превози путнике из црноморског олимпијског одмаралишта до три престонице на Балкану.

Ова компанија сада мора добити дозволу од одговарајућих регулаторних тела Србије, БиХ и Хрватске. „iFly Airlines“ је приватни чартер превозник који обавља летове за неколико туристичких агенција.

Бивша Југославија постаје све популарнија код руских туриста. Преко 130.000 руских туриста посетило је Хрватску 2018. године, а ове године се очекују да њихов број буде већи за око 20 одсто.

Руски туристи у Хрватској углавном бораве у Истри, Сплитско-далматинској жупанији и на Кварнеру. Према званичној статистици, руски туристи троше 50 одсто више од просечног госта.

Током 2018. године, Србију је посетило 50.000 руских држављана. Влада је недавно одобрила средства за субвенционирање туроператора који доводе руске туристе у земљу. Укупно двадесет евра обезбеђује се по госту, односно тридесет евра ако остане преко пет ноћи. Групе за обилазак морају имати најмање петнаест особа које ће испуњавати услове за ову стимулацију, преноси B92.net.

С друге стране, број руских туриста који су посетили Босну и Херцеговину током 2018. години износио је свега 6.000.

„iFly Airlines“ је брзо растућа авиокомпанија а прошле године је превезла 1,1 милион путника. Има јаку флоту који броји девет „ербасових“ авиона.

Како се наводи на њеном сајту, „iFly Airlanes“ је основана 2009. године. Власништво је Александра Буртина, који је уједно и шеф велике туристичке компаније „Тез Тоур“.

Београд, Загреб и Сарајево немају редовне летове за Сочи, иако „Air Serbia“ има блиску сарадњу са „Аерофлотом“. „Аерофлот“ има летове између руског главног града и Загреба, док између Русије и Босне и Херцеговине нема редовне авионске линије

ИЗВОР: РТВ

————-

28.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић