АКТУЕЛНО

Мишо Вујовић: Бомбама на Васкрс


Они нам никада неће опростити што су нас мучки бомбама убијали”, рекао ми је на Васкрс 2000. године Момо Капор.
Ни Васкрс нам не праштају”, помислио сам док смо разговарали о разблудној београдској чаршији која је призивала бомбе.
За наше добро туците јаче”, вапили су антиратни профитери и НАТОфилисти.
Гађате и убијате народ, а не режим”, упозоравали су часни трибуни попут Волкова, Чомског, Хандкеа…
Народ је гласао за режим”, цинично су одговарали Блер и Клинтон.

Тог Васкрса су гађали жестоко. У центар душе. Гађали су Христа отпалим анђелима цинично названим милосрдни. Спрдали су се са Богом, убеђени да земаљска снага нема границе. Од Нерона, Наполеона до Хитлера, сви насилници су веровали у моћ силе. Брутално и богохулно су се такмичили ко ће побити више људи.

Нацисти су бомбардовали Београд од шестог до шеснаестог априла 1941. године. Стали су на Велики четвртак, поштујући симболику Христовог страдања и Васкрса. Нацисти су поробили Србе, али је дух отпора опстао. Сломили су га комунисти уз помоћ тих истих савезника. Броз је цртао мете, савезници су просипали бомбе по српским градовима. Нагађало се чији нас авиони гађају:
“Не знам чији су авиони, али знам да су бомбе наше”, у свом стилу је коментарисао легендарни Јово Џада, академик никшићких улица и џада.

“Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће брзо све заборавити”, изјавио је Џејми Шеј, портпарол НАТО Алијансе 1999. године. Колективна амнезија, само непуне две године након бруталног злочина Алијансе, потврдила је цинизам тог монструма овалних усана.

Брзо смо заборавили васкршње бомбардовање савезника 16. и 17. априла 1944. године. За два дана Васкрса бомбама је преоран Београд. Савезници су побили између 2500 и 3000 грађана, махом нејачи. Рањено је и осакаћено 5000 житеља главног града. Дан пре, на Велику суботу, од савезничких бомби у Нишу је страдало 700 цивила. Савезници су нас тукли од априла до септембра 1944. тепих бомбама. Без предаха. Из италијанске базе у Фођи на Београд летело је 600 авиона носећи тепих бомбе. Потврда традиционалне љубави Енглеза према Србима је идентична честитка исписана на васкршњим бомбама 1944. и 1999. године: “Heppy Easter” – “Срећан Васкрс”.

На Васкрс, 11. априла 1999. интензивирани су копнени напади на Косову и Метохији, као и дејства касетним бомбама по свим градовима СРЈ.

Ноћ уочи Васкрса, са 20 пројектила и мноштвом касетних бомби, гађано је Мердаре. Међу пет страдалих је и Божина Тошовић и његова једанаестомесечна кћерка Бојана. Тешко је повређена његова супруга Марија, у то време у седмом месецу трудноће. Породица Тошовић била је тог Васкрса једна од многих страдалих у рушевинама свога дома.

Сећам се призора на Велики понедељак 1999. из Српске Хирошиме (Алексинца ) где су за столом док су вечерали страдали супружници старије животне доби. Центар овог рударског градића, у ком доминирају породичне куће, био је сравњен са земљом. Уништено је 700 кућа и станова, 15 грађана је погинуло, док је теже повређено 50 становника Алексинца, чији је једи грех био што је у њему рођен генерал Павковић, главнокомандујући официр Војске Југославије.

Алексинац 1999. NATO агресија на СРЈ

“Наше слепило иде толико далеко да смо до скоро званично тај злочин називали хуманитарном интервенцијом, акцијом или кампањом. Замисли официјелна саопштења у којима се каже ‘НАТО кампања на СРЈ’, као да се ради о изборима или жетви шећерне репе”, резигнирано каже Ратко Булатовић. “Видиш да нам убијају Видовдан и Васкрс. Туку тамо где највише боли. Чупају душу као здраве зубе”, рече Ружа, пружајући јаја украшена Белим анђелом.

Бојана Тошовић, беба од 11 месеци, најмлађа жртва НАТО агресије на СРЈ, погинула је заједно са њеним оцем Божином

Овај Васкршњи осврт посвећујем заборављеној једанаестомесечној беби Бојани Тошовић, најмлађој жртви НАТО злочина, али и свима страдалим од те бруталности убијања једног поносног народа чији је једини грех што се не да у ланце везати и што Бога правде у својој химни призива!

Мишо Вујовић

***

ПОВЕЗАНО:

*Старе вести против кратке памети: Злочиначка НАТО авијација сејала смрт и на Васкрс 1999.године

*Владимир Димитријевић: Крвави Васкрс 1944.

*Највећа мистерија нове историје: Англо-америчко бомбардовање 1943-44. српских и црногорских градова и села – Бомбе са поруком „срећан Васкрс“

*На први дан Васкрса 1944., „Савезничка авијација“ је починила стравичан злочин бомбардовањем Београда!

———-

28.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић