АКТУЕЛНО

ПОЉСКА: Не желе руски гас, граде нови терминал на мору


Пољска планира да за пет година пусти у рад нови LNG терминал, односно брод за складиштење и даљу дистрибуцију природног гаса у Гдањском заливу.

Лука Гдањск (Фото: Илустрација)

Ову информацију објавио је саветник пољске владе за стратешке енергетске инфраструктурне пројекте Piotr Naimski, а преноси Seebiz.

Пољска диверзификује своје добавне правце како би окончала десетогодишњу зависност од руског гаса. Нови терминал ће дати могућност да постане улазна тачка за снабдевање средином следеће деценије.

Нови терминал требало би да помогне у снабдевању растуће потражње за гасом на пољском и регионалном тржишту. Варшава процењује да ће годишње потребе за гасом у Пољској порасти за до четири милијарде кубних метара, на 21 до 22 милијарде кубних метара током 2023. и 2024. године.

Влада планира да подмири раст потражње куповином норвешког гаса путем пројекта Baltic Pipe и то у количини од десет милијарди кубних метара годишње, уз додатне четири милијарде кубика годишње који би требало да дођу из домаћих извора и до 7,5 милијарди кубних метара годишњих испорука кроз LNG терминал Swinoujscie.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——–

28.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић