АКТУЕЛНО

Суспендовани сви летови боинговог модела 737 MAX 8


БРИСЕЛ – Након трагичне несреће лета ЕТ302 компаније Етиопијан Ерлајнс, када се авион Боинг 737 МАКС 8 срушио без преживелих, Европска агенција за безбедност у ваздухопловству (ЕАСА) одлучила је вечерас да суспендује све летове тог модела авиона.

Танјуг (AP Photo)

Као меру предострожности, ЕАСА је објавила Директиву о пловидбености и обуставила све летачке операције свих авиона Боинг Модел 737-8 МАКС и 737-9 МАКС у Европи.

Поред тога, ЕАСА је објавила и Директиву о сигурности и обуставила све комерцијалне летове наведених модела ваневропских компанија који лете у, унутар или из ЕУ.

Обе директиве ступиле су на снагу у 19 часова по средњоевропском времену.

Истрагу несреће воде етиопске власти уз подршку Националног одбора за безбедност у саобраћају, пошто је авион дизајниран и изграђен у Сједињеним Државама. ЕАСА је понудила своју помоћ и подршку у истрази несреће.

ЕАСА каже да континуирано анализира податке чим постану доступни, да је истрага о несрећи у току и још је прерано доносити закључке о њеном узроку.

У Србији забрана летова Боинга 737-8 MAX и 737-9 MAX

Авионима Боинг 737-8 MAX и 737-9 MAX забрањени су полетање и слетање у Србији и прелетање ваздушног простора наше земље, саопштио је вечерас Директорат за цивилно ваздухопловство.

„Имајући у виду безбедносну директиву Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја – ЕАСА, Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије донео је хитно ваздухопловно обавештење којим се забрањује коришћење ваздухоплова типа Боинг модел 737-8 MAX и 737-9 MAX за полетање и слетање на аеродроме у Републици Србији, као и за прелете у ваздушом простору Републике Србије“, наведено је у саопштењу.

Директорат за цивилно ваздухопловство напомиње да у регистру ваздухоплова у Републици Србији нису уписани поменути модел ваздухоплова.

ИЗВОР: РТВ

———–

12.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић