АКТУЕЛНО

АРАНЂЕЛОВДАН 1918. – Дан уласка српске војске у Бањалуку


Током новембра 1918. Српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра 1918., на Аранђеловдан, ушла је у Бањалуку

Војска је дошла под командом мајора Драгољуба Бајаловића, команданта Првог батаљона 13. пешадијског пука „Хајдук Вељко“. Њега је на станици поздравио добродошлицом председник новоизабраног Народног већа свештеник Никола Костић, а одмах и подначелник Паво Гргић, понудивши му со и хљеб.

Председник Народног већа, Никола Костић, ступајући пред мајора Бајаловића са сузним очима које су одавале неограничену радост и љубав виде велике ослободиоце и поздравио га речима:

„Жељно очекивана, браћо, добро нам дошли. Вјекови су вас изгледали, гусле су вас дозивале, храбри јунаци гинули с именом вашим на уснама, многе су се руке потајно шириле, да вас приме у загрљај. И, ето, испуњен је дуго сањани сан. Први пут ступа нога српског војника на тло крваве Крајине, хајдучко коначиште Петра Мркоњића, благословене нека су ваше стопе. Процвјетаће њиве и ливаде, пропјеваће шуме и лугови, заиграће коло браће од три имена и три вјере, заориће се химна слободе, силна, громка, никад не чувена. Ви, јунаци, који носите ране с небројених крвавих бојишта, чија је племенита крв текла за слободу нашу, ходите у наш загрљај. Остало је још јаких мишица да вам помогну доградњу велике домовине. И сестре ваше, чију неограничену љубав уживате, дошле су да вас оките цвијећем, да вам изразе сестринску милошту, милошту у пјесми опјевану какве равне у свијету нема. Мала је људска ријеч у овом часу гђе историја говори. Сувише су силни осјећаји да би их могла уста изразити. Мада би срца наша извадили, она би вам показала трзаје наше велике радости“.

И док је Костић изговарао ове дирљиве речи, непрегледна маса непрестано је одушевљено клицала: „Живела српска војска, живио краљ Петар Ослободилац“.

***

Дан уласка српске војске у Бањалуку 

У Бањалуци је одржана свечана академија поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик истакао је данас да је улазак српске војске у Бањалуку 1918. године један од најважнијих датума, те да не смију бити заборављени хероји који су дали живот за слободу српског народа.

Додик је нагласио да је у Бањалуци потребно изградити споменик српском војнику који је са солунског фронта дошао и подарио слободу, те подржао иницијативу градоначелника Бањалуке Игора Радојичића да градским Статутом датум уласка српске војске буде одређен као посебан.

„Морамо вратити увјерење да је Република Српска наша једина земља, а Србија матица“, рекао је Додик обраћајући се на свечаној академији поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године. Он је напоменуо да Срби нису мали народ, али да, нажалост, имају политичаре који губе национални карактер.

Према његовом мишљењу, Срби јединство требају бранити окупљени око патриотских идеја, иако то западне силе покушавају да бране.

„Предстоје нам године борбе за права и на том путу не смијемо стати, као што није стала ни наша војска у ослободилачком рату“, додао је Додик и поновио да се Србија не мијеша у унутрашње ствари БиХ, него се залаже за национално јединство.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је задати циљ српског народа увијек била слобода, али да је тај пут увијек био тежак.

„С поносом се присјећамо пожртвованости српске војске. Не постоји ниједан запис из тог времена у ком се о уласку војске у Бањалуку и борбама на фронтовима не говори са великим поштовањем“, каже Цвијановићева.

Она је навела да је неопходно у Бањалуци изградити споменик српском војнику.

„У једном периоду се због околности у ком се налазило друштво овдје, жртвама није придавао довољан значај. Република Српска се труди да ту неправду исправи“, додала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су након вијекова страдања, потребни мир, стабилност и слобода.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић каже да је очување Републике Српске приоритет.

„Наши борци су нам 1918. године овдје донијели слободу. Цијена слободе за српски народ била је огромна и то не смије бити заборављено“, рекао је Савановић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић истиче да је српски народ Бањалуке и Крајине са одушевљењем дочекао ослободиоце, јер су ти крајеви вијековима трпјели турско, а потом и аустроугарско насиље.

Претходно је служењем литургије у бањалучком Храму Христа Спаситеља почело обиљежавање дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Парастосу су присуствовали предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић, предсједник бањалучког Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918 Небојша Куштриновић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и бројни грађани.

Организатори обиљежавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од којих 53 одсто мушкараца старости од 25 до 45 година.

Солунски фронт једна је од највећих операција у Великом рату чији је резултат био капитулација Бугарске, Аустроугарске и Њемачке, ослобођење Србије и прелазак српске војске у прекодринске крајеве.

Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд.

Током новембра српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је у Бањалуку. (фото и текст РТРС)

ИЗВОР: ФБ Ilic Branko

————–

22.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ДАЈ БРЕ НЕ КОРИСТИ ВИШЕ ТО ОД аустроугарске БАЊА ЛУКА ПРАВИЛНО ЈЕ БАНОВА ЛУКА И НИЈЕ СРБИЈА САДАШЊА МАТИЦА СВИМ СРБИМА ТО ЈЕ ЗАГОРЈЕ ОНО КОД КАЛИНОВИКА ВЕЧНА СЛАВА СВИМ ПАЛИМ СРБСКИМ ВОЈНИЦИМА КОЈИ ПАДОШЕ ЗА ОСЛОБОДЂЕЊЕ И УЈЕДИЊЕЊЕ СРБСКИХ ЗЕМАЉА СССС

    Свиђа ми се