АКТУЕЛНО

Документ из 1945. – Комунисти су наметнули Нову Годину да би одвратили народ од празновања Божића


ФБ страница Историја Срба
31.12.2018.

Као што знате, прослава календарске Нове Године је појава новијег датума. Тек од доласка комуниста на власт 1944. године овај празник постаје оно што је данас, одређују се три нерадна дана, Божић Бата (тј. Свети Никола) постаје Деда Мраз, организују се приредбе по школама итд. 

До 1919. године јулијански календар је био званичан и до тада се званично славио Божић, који је био државни празник, па затим као Слава – Свети Василије, па Свети архиђакон Стефан итд. И када је 10. јануара 1919. године држава званично усвојила грегоријански календар и када је дошло до размимоилажења између световног и црквеног календара, световна Нова година се практично није посебно прослављала, нарочито зато што пада у сред Божићног поста.

Са доласком комуниста на власт се све мења.

Као што можете да видите у овом документу Министарства просвете НР Црне Горе које је поступало по налогу Министарства за науку и образовање ФНР Југославије из 1945. године, комунистичке власти су одмах почеле да раде на „учвршћивању” календарске Нове године „као народног празника”, а све у циљу да се „помогне, сузбије и одврати пажња од светковања божићних празника”, нарочито „код деце и омладине”. (документ у прилогу)

Фото колаж СРБски ФБРепортер

Тако се прослава световне Нове године уводи у све основне и средње школе, добијају се у циљу прославе 3 нерадна дана и налаже се организовање новогодишњих приредби у свим школским установама и радним организацијама. 

Оно што је најзанимљивије је то да комунисти уопште нису крили да то чине да “потисну и сузбију значај верских празника” који је до тада у народу био неприкосновен.

Такође се тражи да избор и садржај програма новогодишњих прослава “очисти од утицаја мистичких и симболичких обреда” који уз такве прославе често буду везани због близине Божића.

Данас се чини да је комунистички експеримент у великој мери успео и да је српски Божић код многих Срба још увек у сенци новогодишњих крканлука, опијања и шенлучења.

***

„Ових дана дискутовало се у министарству за науку и културу заједно са преставницима Народне омладине и савеза синдиката о прослави Нове године за дјецу и омладину. Закључено је да се Прослава Нове године организује што шире, да се учврсти као народни празник и да уједно ова прослава помогне, сузбије и одврати пажњу од светковања божићних празника код дјеце, школске омладине и омладине у опште.

Разматрајући ово питање, као и на предлог наших масовних организација која ће узимати најактивијег учешћа организовања у прослави Нове године, Министарство за науку и културу ријешило је да празник Нове године за све основне, ниже и средње стручне школе траје три дана…“

Имајући у виду да прослава Нове године носи обиљежје народног празника, те да потисне и сузбије значај вјерских празника, потребно је за овај дан припремити и извести приредбе за одрасле, омладину и дјецу по свим школама. Избор и садржај програма треба да буде такав да престави лијеп и радостан доживљај за омладину и пионире, да се очисте од утицаја мистичких и симболичких обреда који су уз такве прославе често били везани.

Познато је да има мало драмске литературе погодне за овакве омладинске и пионирске приредбе. Па зато треба настојати да се оно што постоји искористи и да се надопуни другим добрим материјалом и рецитацијама, музичким програмом и слично. Не треба схватити да ове приредбе имају карактер чисто школске приредбе, с тим да главни носиоци буду омладина и дјеца, него напротив, да буду одраз бриге наше заједнице за њих.

Да би прослава добила такав карактер а у исто вријеме и карактер националног празника. У мјестима формирани су одбори од преставника масовних организација, то са њима ступите у контакт ради заједничког извођења прославе.

Смрт фашизму – слобода народу!“

(Транскрипт: Благоје Мишић)

5 replies »

 1. „Odlukom kralja Aleksandra I Karađorđevića Srbija je zamenila Julijanski
  kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim delovima novostvorene države
  već bio u upotrebi“?!
  Тиме је одређена и прослава Нове године, по “gregorijasnkom“ календару
  Иста судбина је здесила и ћирилицу, када је декретом Краља „LATINICA“
  проглашена као друго, „ravnopravno“, писмо у Краљевини СХС?!
  Српска Православна Црква се није повела за овим новотаријама
  и задржала је јулијански календар, као и ћирилично писмо!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 2. НИЈЕСУ РЕКЛИ ДА СУ комунисти ЗАБРАНИЛИ ПРОСЛАВУ СВЕТОГ САВЕ И ЗАБРАНИЛИ СУ ДА СРБИ ГУСЛАЈУ УЗ СВЕТЕ ГУСЛЕ И ГУДАЛО ИЛИРИ ГУСЛИРИ ОНИ СУ рдђе погани несоји НА ЖАЛОСТ ЊИХОВИ ПОТОМЦИ НАС СРБЕ У ОКУИПАРАНОМ БЕОГРАДУ И ПОДГОРИЦИ КОНТРОЛИШУ ИЗ ОКУПИРАНЕ СКУПШТИНЕ КОЈА ИМА НА ВРХУ ГОРЕ ђаволску петокраку ТО ЈЕ ВАЉДА ДА ОНИ СРБЕ ПОДСЕЋАЈУ НА ПРЕКО 70 комунистичког РОБСТВА СССС

  Свиђа ми се

 3. комунисти бандо ђаволска УБИЈАЛИ СТЕ СРБЕ КОЈИ СУ БИЛИ ВЕРНИ КРАЉУ И ОТАЏБИНИ И ЈАТАКЕ НИЈЕСТЕ НИШТА БОЉИ ОД турака османлија аустрије аустроугарске *****АМ ВАМ СЕ НА НАШУ ТЗВ НОВУ ГОДИНУ СССС

  Liked by 1 person