Знамените личности

Била je велики уметник и велики родољуб – српска сликарка и песникиња Милена Павловић Барили


5. новембра 1909. године у Пожаревцу је рођена српска сликарка и песникиња Милена Павловић Барили (Пожаревац, 5. новембар 1909 — Њујорк, 6. март 1945.)

Тешко је сажети у мало речи све оно што је Милена била. Можда ће помоћи ако кажем да се сматра једном од најистакнутијих личности уметничке Европе између два рата. У српском сликарству она је једини успешни представник надреализма.

На слици: Милена испред свог аутопортрета у Њујорку 1943. године.

Само њено порекло је говорило таленат, посебност и успех. Мајка Даница је била праунука Саве Карађорђевић, удате Ристић, најстарије Карађорђеве ћерке. Студирала је музику, клавир и певање на конзерваторијуму у Минхену. Миленин деда по мајци, Стојан Павловић, био је председник пожаревачке општине, народни посланик. Миленина бака Босиљка годинама је била председница Кола српских сестара у Пожаревцу.

Милена Павловић Барили са портретом младог краља Петра који је управо насликала.
За време другог светског рата Милена је помагала ЈВО и дала највише новца од свих жена. То не чуди ако се зна да јој је бака била председник Кола српских сестара у Пожаревцу. Дакле, имала је од кога да научи и да воли отаџбину и да је помаже.
Колико је била цењена у круговима оданим краљу и после рата говори и чињеница да су на њеној сахрани њене посмртне остатке носили четници.

Током студија, Миленина маjка Даница је упознала Милениног оца Бруна Барилија. Он је био познати италијански композитор, музички критичар, песник и путописац. Током Првог балканског и Првог светског рата био је ратни дописник из Србије и писац мемоарског прозног дела Српски ратови. Чувена пармска породица Барили дала је велики број уметника – сликара, песника, музичара и глумаца. Миленин деда Чекропе Барили такође је био сликар.

Породица се неколико пута селила а Милена живела између две земље. Остала је једино дете а родитељи су се касније развели. Била је болешљива и имала проблема са срцем што је, поред честог сељења и лоших односа родитеља, допринело да се окрене себи, усамљености и сликању. Прву сликарску композицију Егзотични цветови је израдила са само 5 година. Касније је живела у Паризу па у Њујорку где је сарађивала са познатим светским именима и излагала у чувеним галеријама.

Занимљиво је да је у периоду од 1934-1935. дошло до презасићења у стваралачком раду о чему су писале и њујоршке новине. После 11 година непрестаног сликања она је потпуно престала да ствара слике али почела је да пише песме! У овом периоду је написала 60 песама и то на 4 језика: 17 на италијанском, 14 на шпанском, 7 на француском и 22 на српском.

Ова велика уметница је пленила својом појавом и грациозношћу. Била је јединствена и непоновљива и то се видело на њој и преносило на сваког у њеној близини.

На жалост, проблеми са срцем су се наставили. Сваки дан је живела као да јој је поклоњен јер је знала да јој је животни век кратак. Чак је о томе писала у једној од својих песама још као девојчица. Са само 7 година написала је:

,,Кад сунце свањива
и птичице певају
онда, онда је лето
ал ја нећу
да га дочекам
нећу да дочекам
на овом свету!“

12. 11. 1916.

У 36. години живота крхко срце ове велике жене више није издржало. Осликало је последњу слику, записало последњу песму, одиграло последњи плес и стало. Срце је стало али је она наставила да живи у својим делима створеним управо тим чудним, немирним, вредним срцем Милене Павловић Барили.

Невена Татић К.