АКТУЕЛНО

Kisha D. Dorado: Енглеска у описима Љубомира П. Ненадовића


Имам неке стотинак година старе књиге Српске књижевне задруге, а међу њима и Ненадовићеве путописе, штампане 1922. који, иако носе наслов ,,Писма из Немачке“ говоре и о Француској, Италији и Енглеској.  Љубомир П. Ненадовић, син војводе и проте, Матеје Ненадовића, унук кнеза Алексе Ненадовића кога су Турци погубили у сечи кнезова.
Ту има тако занимљивих запажања о народима међу којима је живео и чије је државе посетио, да нисам могла да одолим да не извучем неколико цртица  (писала сам онако како је СКЗ штампала, у складу са тада важећим правописом).
За Енглеску, на пример, Ненадовић бележи да тамо нико не иде ради провода и уживања.
То је земља трговаца, фабрика, дима и магле; то је земља где на минут рачунају и где грожђе сазри само у стакленим кућама.

… Све што дође са стране, нема у Енглеској и Француској цене ни уважавања. Они не носе хаљину која није у њиховој земљи изаткана, не читају књигу која није која није на њиховом језику написана. Као што је негда код старих Јелина реч “варвар“ (што ће рећи туђе, туђинац), била довољна да означи рђаву ствар или необразована човека, простака, тако је исто данас у Енглеској и Француској: варварско, лоше и туђе, то је код њих као и код старих Грка – свеједно. У Паризу и Лондону за туђине и за туђу робу нема ни цене ни уважења. Мало има изузетака. Међу ове изузетке спадају: хаванске цигаре, талијански Гарибалди и франкфуртске кобасице.“

,,Енглези и Французи не уче стране језике; они су свет за себе, Ко хоће с њима посла да има мора научити њихов језик.
,,Пет година како сам овде “ – пише неки Француз из немачке вароши – и још нико не зна француски, да би се могао са мном разговарати!“ Он се не чуди себи што за толико година није научио немачки, него се чуди што цела варош њему за љубав није француски научила.

Енглези још мање уче туђе језике. Све што им треба имају на свом језику. У осталом они радо ћуте: могу проћи целу Европу да ништа не проговоре. Њихови новци знају све језике, они за њих свуда говоре. Многи Енглез има чудновату, врло често простачку ћуд, и у страним земљама прави различите лудорије и свињарске неучтивости, па нико неће рећи: то је свиња. Сваки само каже: ,,То је Енглез!“ (заиста, сетимо се по злу чувених пијаних, дрогираних, штрокавих енглеских туриста које полуонесвешћене износе са оргија по грчким хотелима – то им је до данас непромењено).

Главне вароши Европе, то су само кратке постаје за њихова дугачка путовања. Њихово море је све што је преко мора. Енглески језик није језик Европе, његово царство шири се на све друге делове света. Где год се Енглези настане, они народи приме њихов језик. У Аустралији  су и пси пролајали Енглески, јер су били сасвим мутави, нису имали никаква гласа пре него што су се Енглези тамо доселили.

Нико нема такве способности као Енглези, да заузму туђе земље и да управљају њима. Шеснаест милиона правих Енглеза владају над триста милиона неенглеза. (…)

(…) Производи њихових руку надмашују производе других народа. Они су озбиљни, а целој Европи дају најбоље пајаце. У хришћанској вери врло су побожни, а од њихове себичности хришћани не могу да живе.
Они имају пословицу која каже: ,,Време је новац.“ Ипак, нико се толико не жали на дуго време као они.
Енглези су врло монархични а њихов монарх, владалац, нема никакве власти. Све што је државно, они кажу да  је то Њенога Величанства Краљице, а при том половина њене плате мора да се издаје по законским прописима на благотворне циљеве (половина плате која јој се исплаћује одмах иде у добротворне сврхе).
Свака власт у њено име ради, а међу тим нов министар има право све њене слушкиње променути.
Енглези су својим (неписаним) Уставом и законима и својим сталним карактером претворили своје краљеве у грађане, а грађане у краљеве.“
….

Ово је сажет и веран опис енглеске политике и менталитета, погледа на остале народе, да у њему препознајемо Енглеску из нашег времена.

 

Kisha D. Dorado

ИЗВОР: Минимални дневници

———

6.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић