АКТУЕЛНО

Рајица Марковић: АУТОРИТЕТ И СТРАХ


Сваки човек носи своје бреме. Неки су носиоци доброг а неки злог бремена. Свако ће примити плату од онога чије је бреме носио. Умножавање носилаца зла не значи и пораст силе зла. Сила добра увек је јача од силе зла без обзира на број обманутих носилаца зла.

Рајица Марковић

Нема човека праведна и добра који не греши и само страх од казне задржава људе у чињењу грехова. Страх од казне може бити двојак, телесни, од ниже земаљске правде, и духовни од више Божије.

Нижи, на човека делује од споља према унутра грчећи се од тела према души а виши делује од унутра према споља разливајући се од душе према телу. Нижи страх поробљава и тело и душу пакленим бесом и спутан је једино спољашњом контролом. Виши страх ослобађа од унутрашњег беса и припитомљава пакао у грешнику. Носилац ауторитета нижег страха је свет а носилац вишег Бог. Контролисани пакао покреће се налозима спољашњег ауторитета, а припитомљени унутрашњим ауторитетом гласа савести.

Почетак страха Божијег и буђење гласа савести започиње вером у јединог Праведника, Сина Божијег Господа Исуса Христа. Вером која дела и обуздава необузданог грешника, и припитомљава пакао у његовој души.

Тамо где нема унутрашњег ауторитета влада гнусоба опустошења. А тамо где влада гнусоба опустошења престаје вечна борба добра и зла а почиње борба пролазне себичне користи и штете. Гнусоба опустошења замењује унутрашњи ауторитет идолом греха и покорава се једино спољашњем ауторитету.

Да није спољашњег ауторитета већина људи би се поубијала служећи идолима разбеснелих душевних грехова. Спољашњи ауторитет не би био то што јесте да не тежи да се наметне свима. Подједнако онима у којима Царује једини Праведник, као и онима кроз које је прохујала гнусоба опустошења и зацарила идоле грехова.

Нижи страх покушава да се свим силама наметне Вишем и да га потисне из оних душа које су његови носиоци. О судару ова два страха и Ауторитета говори и сам Господ кад каже: “Већи је онај који је у мени од онога који је у вама, ја сам одозго а ви сте одоздо“.

Сваки човек носи своје бреме. Неки су носиоци доброг а неки злог бремена. Свако ће примити плату од онога чије је бреме носио. Умножавање носилаца зла не значи и пораст силе зла. Сила добра увек је јача од силе зла без обзира на број обманутих носилаца зла.

Сила добра правилно се распоређује на своје носиоце без обзира на њихов број. Због десет носилаца Божијег добра, Бог не уништава град у коме стотине хиљада носилаца зла носе своје бреме греха.

ИЗВОР: ФБ Markovic Rajica

—————-

24.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић