АКТУЕЛНО

ДСС: НИЈЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА СРБИЈЕ


На данашњи дан пре једанаест година проглашен је највиши правни акт Србије – садашњи Устав. Он није савршен, као што ни један Устав то не може да буде и самим тим може да се мења.

Демократска странка Србије сматра да у овом тренутку не постоје објективни разлози за хитне измене Устава, нити су у постојећим околностима које одликује потпуно одсуство демократског дијалога о важним друштвеним питањима испуњени неопходни услови да се изменама приступи.

Исхитрена промена Устава је диктирана споља, а не унутрашњим потребама. На захтев бриселске администрације, испостављен као услов наставка евроинтеграција, српска власт се обавезала да ће да мења Устав, а да никада није поведена јавна расправа о Европској унији, нити су грађани питани желе ли да Србија уђе у ЕУ.

Проблеми Србије нису последица несавршености Устава, већ превасходно чињенице да се Устав некажњено крши и да Уставни суд, претворен у продужену руку извршне власти, не стаје у његову заштиту. Зато је неопходна промена власти, да би се променила политика, а не промена Устава. Тек када Србија добије власт која ће да води самосталну политику, поштује Устав, створи у друштву атмосферу толеранције и отвори демократски дијалог о свим питањима од животног значаја за судбину државе и грађана, може да се дође до нових уставних решења којима се отклањају садашње мањкавости и штите национални и државни интереси.

 

Информативна служба ДСС

—————–

8.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Тачно.Устав се не смије мијењати у стању окупације.Каква је то држава кад се амбасадори држава које су на нас бацале атомске бомбе више питају него пресједник?

    Свиђа ми се