АКТУЕЛНО

Лиценце враћене „Југоремедији“ – следи продаја


Одбор поверилаца „Југоремедије“ прихватио је предлог новосадске фирме „Унион медик“, доскорашњег закупца фабрике, о вансудском поравнању и враћању дозвола за производњу и промет лекова зрењанинској фармацеутској компанији – сазнају „Новости“.

За реализацију споразума потребна је и сагласност Привредног суда из Зрењанина, пред чијим већем се води стечајни поступак против „Југоремедије“. Очекује се да ће одлука бити донета у току ове недеље, што би одблокирало продају и одредило судбину посрнуле фабрике лекова.

– Циљ је да сачувамо имовину стечајног дужника и обезбедимо највећи могући степен намирења поверилаца. Са парницом против „Унион медика“ то сигурно не бисмо брзо постигли, па смо се определили за вансудско поравнање – каже, за „Новости“, Владимир Пецикоза, председник одбора поверилаца.

Први покушај продаје „Југоремедије“ одложен је прошлог месеца решењем суда, а на предлог поверилаца. Продаја, иначе, не би ни успела, јер нико није био заинтересован за откуп документације. Проблем се појавио због одбијања „Унион медика“ да врати лиценце, односно дозволе за производњу и промет 22 препарата који припадају „Југоремедији“.

Стечајни управник покренуо је парницу за враћање лиценци, а бивши закупац фабрике у Зрењанину тражио је да му се претходно намире трошкови од 46,7 милиона динара због улагања у регистрацију препарата.

– „Југоремедија“ без лиценци, које су њена највећа вредност, није потребна никоме! А, нагодба са „Унион медиком“, коме ће бити плаћен део захтеваних трошкова, обезбеђује потенцијалном купцу улазак у најсавременије погоне опремљене по стандардима ЕУ. Такође, даје могућност производње и пласмана на српском и светском тржишту 22 изузетно вредна лека – истиче Пецикоза, уверен да ће после верификовања поравнања у Привредном суду веома брзо доћи до новог оглашавања продаје зрењанинске фармацеутске фабрике.

Њена вредност, без лиценци, утврђена је на 32 милиона евра. По закону, почетна цена на лицитацији требало би да износи 50 одсто процењене вредности.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ

Према сазнањима „Новости“, до сада су интерес за куповину фармацеутских погона у Зрењанину показали Асоцијација произвођача лекова Руске Федерације „Витамедик“ из Бијељине, „Свисфарма“ из Швајцарске, али и неколико веледрогерија и предузетника из Београда и Новог Сада.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————

8.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић