АКТУЕЛНО

СЗО: У Србији годишње умре 5.400 људи због загађења


Светска здравствена организација (СЗО) проценила је да сваке године у Србији због загађења ваздуха прерано умре више од 5.400 људи, изјавила је шефица СЗО Европског центра у Бону за животну средину и здравље Елизабета Пауновић.

„Анализе су показале тачно стање по општинама, где су црне тачке и које активности треба предузети да би се проблем решио“, рекла Пауновић на округлом столу о животној средини у Београду.

Према њеним речима, у решавање проблема загађености ваздуха треба да се укључе све надлежне институције, али и локалне самоуправе јер је, како је нагласила, међуресорска сарадња једини начин да се стање у тој области поправи.

Стручни сарадник Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Урош Ракић, који је годину дана радио на анализи утицаја квалитета ваздуха на здравље људи у периоду од 2010. до 2015. године, уз помоћ најсавременијег софтвера СЗО, истиче да су подаци потврдили да повећана количина емисије штетних супстанци у ваздуху директно утиче на повећану смртност грађана.

Како је прецизирао, урађена су истраживања о утицају на здравље азот диоксида (NO2) и озона (О3), а у 11 градова урађена је и анализа колико емисија суспендованих честица (PM10) у ваздуху утиче на здравље.

„Уколико би загађење тим честицама смањили за 10 микрограма по метру кубном број смртних случајева би се преполовио“, казао је Ракић и навео да су анализе показале највећа загађења измерена у Београду, Ужицу и Ваљеву.

Респираторна обољења, мождани удари, болести срца

Истраживање је показало и да проблем представља неадекватно старање о аутоматским мерним станицама које мере квалитет ваздуха, због чега поједине нису радиле и више година.

За одржавање 45 мерних станица годишње је потребно око пола милиона евра, а на данашњем скупу из Агенције за заштиту животне средине најавили су да су средства обезбеђена.

Национални коресподент Министарства здравља за животну средину и здравље при СЗО Бранислава Матић Савићевић истакла је да загеђени ваздух највише изазива респираторна обољења, али све више и мождане ударе и срчана обољења.

„СЗО је са агенцијом за истраживање рака УН 2014. потврдила да честично загађење има канцерогена својства. То не значи да је свака прашкаста материја канцерогена, али мора се имати у виду да се на велики број честица у ваздуху лепе штетне материје“, казала је она.

Готово сву канализацију испуштамо у реке

Помоћник министра за животну средину Александар Весић нагласио је да поред загађеног ваздуха, Србији највећи проблем представљају непречишћене отпадне воде из великих градова.

„Само осам одсто вода на територији Србије се пречишћава, што значи да 92 одсто канализације испуштамо у реке, а то је веома скуп проблем за решавање“, казао је он наводећи да ће Србију само изградња инфраструктуре у области вода коштати више од пет милијарди евра.

Према његовим речима, тренутно се решава проблем отпадних вода у Лесковцу и Шапцу, у плану је наставак градње постројења у Београду, а урађена је и техничка документација за постројења у Нишу и Новом Саду и за те пројекте ће се тражити средства из фондова ЕУ.

Из СЗО су подсетили и да у Србији још увек постоји велики јаз у квалитету водоснабдевања урбаних и руралних области.

Како је истакнуто, истраживања су показала да 70 одсто водовода у сеоским срединама мора да се поправи.

 

ИЗВОР: N1/БЕТА

***

ФБР КОМЕНТАР: НАРОД СРБСКИ УМИРЕ ОД РАЗНИХ ОБЛИКА РАКА, ОД ДЕЦЕ, ОНИХ У НАЈБОЉОЈ СНАЗИ И ГОДИНАМА, ДО НАЈСТАРИЈИХ, А ОНИ  НИ РЕЧ О кемтрејл запрашивању из ваздуха и злочиначком бомбардовању Србије (био, еколошком и хемијском тероризму 1999.) КАО УЗРОЦИМА БОЛЕСТИ И ПОВЕЋАЊА СМРТНОСТИ?!

*ВЕСТИ ИЗ СВЕТА: 600 врста вакцина за контролу мисли кроз аеросоле већ тестиране на људима

*ДОКАЗ БИО-ТЕРОРИЗМА: АМЕРИЧКИ АВИОНИ ЗА БИОЛОШКО-ХЕМИЈСКО ОРУЖЈЕ, ПРИЗЕМЉЕНИ У ИНДИЈИ И НИГЕРИЈИ

*ПИЛОТ КОЈИ НАС ЗАПРАШУЈЕ КЕМТРЕЈЛОВИМА ПРОГОВОРИО: „Осећамо се као мрачне силе царства!“ (видео)

NATO злочиначка агресија на Србију 1999.

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Др Даница Грујичић о истраживању последица НАТО агресије: ЧЕГА СЕ ПЛАШИТЕ ГОСПОДО?!

*НАТО бомбе вечита претња по здравље: НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС је оснивање комисије за испитивање последица агресије

*Србија на другом месту: Објављена листа земаља које су највише гађане америчким „томахавцима“

*Трибина „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“: Академик Јелена Гускова – Агресија НАТО је био рат нерава и професионализма, Америка је имала циљ да сломи кичму Србији – и српска војска је тај рат добила (видео)

*Професор Слободан Чикарић: За пораст броја умрлих и оболелих од рака кривац је осиромашени уранијум којим смо бомбардовани током НАТО агресије
*Емисија „СИЛЕН“ Биљане Ђоровић: Др Мирјана Анђелковић Лукић – СРБИЈА ЈЕ БОМБАРДОВАНА МИНИ АТОМСКИМ БОМБАМА, немачки научник др Габријел их је назвао „Мини Хирошиме“
*Осиромашени уранијум – Србија по смртности од тумора прва у Европи

*Ања Филимонова: Србија – Уранијумски Нато загрљај 
**
*Примаријус др Алек Рачић: ЋУТАЊЕ О ПОСЛЕДИЦАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА (видео)

Бомбардовање Србије 1999. – ПОДСЕТНИК

—————-

6.9.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Све су учинили,то и данас чине и убудуће ће све док нас не униште а наши саучесници трагедије у издаји народа и отаџбине не слушају савете најмудријих Срба.Није ли нам Св. Сава показао прави пут,и савет„ Не тражите нове пријатеље међу доказаним душманима„.

    Свиђа ми се