АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Професор Милан Брдар: O чвору самозаглављеног просветитељствa и какво нам образовање треба? (видео)


Ситуација у Европи и Србији од револуције у Француској 1789. и просветитељства, до данас – анализа проф. др Милана Брдара.

***

(Издвајамо из излагања проф. Брдара)

„Несрећа је реширена. Имамо већ много, много, много младих људи са безвредним дипломама, који ништа не знају ваљано. To je највеће зло које нас је задесило. Ми ћемо морати ту генерацију да истрпимо – њихов цео радни век! “

„Све вредности модерне Европе које је просветитељство заступало ових 200 година су се окренуле у своју супротност.

Просветитељство је једна плитка мисао, иако ће многи сматрати да је то јерес што сам изговорио, а ја баш зато кажем зато што сам професор и што сам написао 15 књига којих се не стидим ни у светским оквирима, решио сам да после пада берлинског зида претресем европско просветитељство и ево то радим већ 25 година. Свака парола просветитљства је била важнија од било чега и било кога другог. Жртвовање народа заправо креће од тада. Француска револуција уводи коначно нацију као политичког актера, али та комплетна идеологија садржи спремност на жртвовање народа и нација зарад тих идеала.

Образовање са потпуним уништењем религије јер је религија опијум за народ, то је предрасуда која се афирмише – да религија постоји зато што су људи необразовани, а иначе кад се образују они ће се ослободити религије. А шта значи образовати се ? – Научно се образовати.
Међутим, за ових 200 година је установљено да наука не може да објасни многе ствари и да такав став о религији нема порекло у незнању већ у немоћи науке да је објасни !“

___________

Емисија „Српска раскршћа“
Аутор и водитељ: Никола Јовић

HelmCast
 17.06.2017.