АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Драган Радовић, поводом вести о СУФИЦИТУ у буџету: Морам објастини том ОЛОШУ у Министарству финансија, да неће још дуго обмањивати јавност


Коментар економисте Драгана Радовића на вест која је данас 1. 4. 2017 објављена на сајту Министарства финансија да је у првом тромесечју суфицит у буџету од седам милијарди динара.

***

Ударна вест јутрос на сајту Министарства финансија је остварен суфицит у буџету. Замислите – у Влади раде и суботом, од велике важности за народ је да објаве овакву вест…

Морам објастини том ОЛОШУ у Министарству финансија, да неће још дуго обмањивати јавност, а ево зашто:

1. Боља наплата ПДВ-а
ЧИСТА ЛАЖ!!! Министарство финансија објављује само податак о већој наплати, не даје податак колико Влада дугује привредницима који имају претплату ПДВ-а. Привредници траже повраћај а држава не враћа!!! Прошле године држава није вратила скоро милијарду евра, процењујем да у I кварталу није враћено привредницима око 250 милиона евра, што говори да је значајан ПАД У НАПЛАТИ ПДВ-а. Логично, криминал заштићених бизнисмена који не пријављују приходе, врше утају пореза, је све већи, наравно када их покривају управо запослени у Министарству финансија.

2. Боља наплата акциза од промета дуванских производа!!!
Чиста обмана је да је боља наплата. Разлог је текст објављен на Макроекономији који доказује да домаће фабрике дувана, у рукама страних инвеститора, извозе дуван из Србије са двојним, лажним фактурама, све то покривају исти крииминалци из Министарства финансија.
Пример: извоз дувана из Србије у земљу X је 150 мил. евра, увоз у земљу X из Србије они приказују 550 милиона евра.

3. Порез на добит – не може бити боље наплаћен јер привреда ради са губитком. Једини већи приходи су наплаћени од јавних предузећа која приказују фиктивну добит, да се прикаже како страначки кадрови добро раде – такозвани непорески приходи. Приватни сектор је пред колапсом.

4. Наплата доприноса у ПИО фонду – све је гора наплата, реални сектор скоро 80% зарада исплаћује на минималну основицу, тренутно се скоро две трећине Фонда пуни од доприноса запослених у јавном сектору – потпуно нездраво, ПИО фонд је у реалној опасности од банкрота.

Као што видите, криминалци и даље обмањују јавност, вероватно да би прикрили бесомучно пљачкање народа Србије у коме највише УЧЕСТВУЈУ ЗАПОСЛЕНИ НА ПЛАТНОМ СПИСКУ ДРЖАВЕ!!!

Верујем да ОЛОШ неће јуш дуго опстати, решетке им неће побећи. Заваравају се да их правда неће стићи, Мисле да су изнад закона. Варају се.

Порука министру Вујовићу: кад-тад ћеш одговарати за неспречавање криминала, за обмањивање јавности, по командној одговорности си ПРВИ!!!

1 reply »