КУЛТУРА

Роман „Аписов апостол“ на руском језику


SP Apisov apostol ugovor 2

Фото: Ilmar

Након великог успеха са књигом „Завет хероја“ у Русији, нови роман Славише Павловића „Аписов апостол“ (Лагуна 2016) биће преведен и објављен на руском језику. Сага о пуковнику Драгутину Димитријевићу Апису, мистериозној организацији „Уједињење или смрт“ и њиховим наследницима данас, биће представљена руској књижевној публици почетком 2018. године, у издању фонда руског сенатора Анатолија Лисицина и издавачке куће „Академија 76“, у преводу Викторије Мартинове. Датум издања је везан за стогодишњицу окончања Великог рата – толико битног за два наша народа, али на жалост скоро заборављеног у Русији.

„Изузетна ми је част што ће још једна моја књига бити део руске књижевне сцене. То говори да успех са Заветом хероја није случајан и за мене представља најлепшу потврду вредности мог рада. Такође, једна од тема, коју кроз књигу провлачим, јесте тежња за уједињењем Србије и Републике Српске, па ће, надам се, захваљујући књизи, тај мој национални сан, добити и још већу подршку у Русији. Драго ми што ће ова сарадња бити настављена и са сенатором Лисициним, који је много пута показао да је истински пријатељ српског народа и најбољи промотер културе,“ рекао је Павловић.

Сенатор Анатолиј Лисицин, који је већ скоро читаву деценију посвећен културној сарадњи Србије и Русије, као и обнови гробаља из Великог рата, истакао је следеће:

„Често говорим колико је битно историјско памћење, а Славиша Павловић пише о томе сјајне романе. Његова књига Завет хероја била је посвећена Првом светском рату, а осим тога, иако историја не трпи промене, Павловић нуди читаоцима алтернативни развој историјских догађаја из Великог рата. Јако је корисно размишљати о последицама акција и одлука – да ли припадају личности, групи или целој генерацији. Аутор се усудио да постави питање `шта би било, ако…`. Млад је, и његове речи треба да осете умови и срца његових вршњака. Мислим да је схватање да сами стварамо историју апсолутно коректно, и драго ми је да у братској Србији постоји писац који дели моје мишљење.“

Договор о преводу и објављивању симболично је представљен у београдском ресторану „Мадера,“ који је у роману „Аписов апостол“ стециште чланова „Црне руке.“, а званично је потписан у Београду 31. марта 2017. године.

Такође, треба напоменути да су у јануару ове године, посредством сенатора Лисицина, започети разговори о припреми представе „Завет хероја“ на сцени театра Волков, у извођењу глумаца овог руског професионалног позоришта.

ИЗВОР: РЕДАКЦИЈА СРБског ФБРепортера