АКТУЕЛНО

Николић најавио заједнички наступ Кине и Србије на европском тржишту


Политика, 31.03.2017.

ПЕКИНГ – Србија у сарадњи са Кином креће у потпуно нови циклус који није више само опоравак већ и развој, изјавио је председник Србије Томислав Николић који данас завршава вишедневну посету Пекингу.

Николић је у Кини разговарао са председником Си Ђипингом, премијером Ли Кећијангом, као и компанијама које улажу и које намеравају да инвестирају у Србију, а било је речи, каже, о свему, укључујући РТБ Бор, инвестиције Града Београда, Петрохемији…

„Моје највеће инсистирање је било на једној директној (авио) линији ка Београду, која би ишла или из Шангаја или из Пекинга. Постоје две фирме које су заинтресоване”, рекао је Николић.

Очекује, казао је, да ће у најскорије време Кина и Србија заједно наступати на европском тржишту.

„Од доласка председника владе Србије, а о томе смо се договорили председник Си Ђинпинг и ја, много тога ће бити јасније. Кина и Србија ће чврсто заједно наступати на европском тржишту”, рекао је Николић.

Како је оценио, то ће грађанима донети олакшање, а влади да може много мирније да води економску политику и да размишља и о неким другим проблемима, а не само о незапослености, минималним зарадама и синдикалним правима.

Николић је рекао да је посета Кини протекла у знаку великог пријатељства и у сумирању досадашњих резултата, као и у представљању пројеката за које је, каже, имао безрезервну подршку Си Ђипинга.

Он каже да је председник Кине изнео благонаклон став и рекао да ће охрабрити све кинеске фирме које желе да инвестирају у Србију, додајући да је приметио како је Си Ђипинг одлично обавештен о свим пројектима о којима су разговарали.

„Тај став је пренео на председника владе Ли Кећијанга који је био задужен за сарадњу са великим компанијама и инвеститорима. Имао сам много састанака са компанијама које инвестирају, или који намеравају или који су одлучили да инвестирају и сви ти састанци су били изузетно успешни”, рекао је Николић.

Рекао је да је задовољан пријемом, а сматра и да је Србија отворила врата Европе Кини.

Коментаришући то што је постао почасни грађанин Пекинга, Николић је напоменуо да Кина нема одликовање за стране држављане, а да је он први пут у историји Пекинга као страни председник постао почасни грађанин у присуству председника Кине као сведока.

Он је закључио да са Кином треба упорно радити и да се од те земље много тога може научити, нарочито у области технологије.

Николић се састао с премијером Кине

ПЕКИНГ– Председник Србије Томислав Николић састао се с кинеским премијером Ли Кећијангом у Пекингу у склопу своје државне посете Кини.

Николић и Ли разговарали су о побољшању механизама сарадње у оквиру Иницијативе „16+1” , известила је кинеска државна агенција Синхуа.

Успостављање форума 16+1 иницирала је НР Кина у циљу интензивирања и проширења сарадње са 11 земаља чланица Европске уније и пет балканских земаља у области инвестиција, транспорта, финансија , науке, образовања и културе.

Двојица званичника такође су се сложила да убрзају и напредак свог свеобухватног стратешког партнерства.

Николић ће се састати и са председником Свекинеског народног конгреса Џангом Деђиангом.

Николић: Визна либерализација знак поверења

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је визна либерализација знак поверења које постоји између Србије и Кине.

„То је огромна повољност и служи грађанима да лакше комуницирају, односно да путују. Очекујем да уведемо редовне линије из Кине за Београд, а то може да се деси веома брзо. Мање је важно из ког града ће бити успостављени летови за Београд. Када се то догоди од тога це највише користи имати туристи”, рекао је Николић за Кинески међународни радио (ЦРИ).

Према његовим речима, Србија има шта да понуди кинеским туристима, а да би, у сарадњи са земљама у окружењу, могла да им понуди и заједничке туре.

„Кинези би у Србији видели земљу која је веома мирна, у којој их сви воле и нико их не гледа попреко”, рекао је Николић и подсетио да у Србији већ ради велики број Кинеза, од којих су неки засновали и мешовите бракове.

„Пријатељство које сада постоји између Србије и Кине може да буде велики подстрек туризму”, закључио је Николић.

(Танјуг)