АКТУЕЛНО

КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА: Суђење генералу Бориславу Ђукићу у Хрватској – Сплитски судија мења исказе


фото: НОВОСТИ

фото: НОВОСТИ

Судија Славко Лозина, који суди српском генералу Бориславу Ђукићу пред Жупанијским судом у Сплиту, исказе сведока у записник уноси на такав начин да они добијају сасвим други смисао, који иде искључиво у прилог тезама тужилаштва. Како „Новости“ сазнају, изјаве сведока које одговарају одбрани, судија исправља и коригује све док по његовим специфичним мерилима не постану адекватне за записник.

Ово је само један од примера као се генералу Ђукићу драстично крше људска права и да нема ни праведно, ни правично суђење у Хрватској. Он је оптужен за командну одговорност због минирања бране „Перуча“, а после хапшења у Црној Гори оптужен је са још осморицом српских официра и за командну одговорност због дејстава ЈНА од 1991. до 1995. године на подручју Сиња и Шибеника, што је, по тужби, изазвало цивилне жртве и рушење насеља. Та оптужница је у фази потврђивања и на њу се одбрана жалила због незаконитих доказа. Уложили су и захтев да се поступак Ђукићу раздвоји од осталих.

– Суђење се не снима, па се искази сведока после диктирања судије не преносе аутентично, што може да има озбиљне последице по одбрану, пошто су ти записници једини релевантан документ – каже нам адвокат Радивој Николић, један од Ђукићевих заступника.

Адвокат Николић указује и да је Ђукићу дозвољено да погледа предмет „Перуча“ тек два дана пре припремног рочишта, иако је тражио месецима раније. Списе је могао да види само на два сата, без фотокопирања.

– Искази девет сведока тужилаштва још му нису достављени иако их је тражио 6. јуна прошле године – каже Николић.

Бранилац Жељко Остоја каже нам и да Ђукићу није дозвољено да копира цео спис, већ је селективно добијао документацију.

– Суђење за „Перучу“ му се развлачи без потребе, јер је тужилаштво предложило 50 сведока, а из њихових изјава се већ зна да немају никаква сазнања о умешаности Ђукића у минирање бране – указује Остоја. – Онда судија Лозина допушта тужилаштву да у записник уноси небитне чињенице, које немају везе са генералом, па и тиме развлаче процес.

Бранилац додаје да је један сведок без разлога проглашен заштићеним и његово сведочење је затворено за јавност, иако то није тражио – није било претњи ни њему, ни породици.

ЛОША МЕДИЦИНСКА НЕГА

Генерал Ђукић дуго година болује од дијабетеса, али у затвору у Сплиту нема адекватну медицинску помоћ. Тражио је лекарски преглед код специјалисте у децембру, али му је заказан тек за март. Одбијена му је и молба да због болести два пута дневно излази на ваздух у шетњу.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Словенци суде официрима ЈНА – Уколико Србија уђе у ЕУ, њима ће претити хапшење по скраћеном поступку

*СЛУЧАЈ ГЕНЕРАЛА ЂУКИЋА: Истина о брани Перућа – Генерал Борислав Ђукић је невин човек, брана није ни срушена!

*По хрватској потерници: У Црној Гори УХАПШЕН србски генерал у пензији Борислав Ђукић

*СРПСКА ЛИСТА: Изјава поводом хапшења генерала Борислава Ђукића у Тивту

*ВЕСТИ: И Србија тражи изручење генерала Ђукића

*ЗАШТО СЕ ЋУТИ О СЛОВЕНАЧКИМ ЗЛОЧИНИМА ИЗ 1991?

*НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: Злочин у Холмецу је брутално убиство тројице војника Југословенске народне армије, на Видовдан 28. јуна 1991. године, од стране словеначке територијалне одбране
*Крвави злочини Словеначких територијалаца: Убиство потпоручника Александра Милошевића

*БРАНИО ЗЕМЉУ И ЗАКЛЕТВУ: У словеначком Новом Месту спрема се суђење капетану у пензији Драгомиру Грујовићу из Чачка
*ОВАЈ СРБИН ОДБРАНИО ЈЕ КАСАРНУ У СЛОВЕНИЈИ: А после 20 година стигла му је оптужница за убиство! (ВИДЕО)
*ТЕРЕТ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ И ЧАСТИ: БЕЗ УПОЗОРЕЊА – Официру бивше ЈНА стигла оптужница из Словеније после 20 година

————–

23.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ГОСПОДИНЕ ЂУКИЋУ ТИ ЈЕ ГОСПОД У ПОМОЋИ И ЗАШТИТНИК СВИХ ВАСОЈЕВИЋА СВЕТИ АРХАНДЂЕО МИХАИЛО ОД СРБИЈЕ ОВЕ СУЖЕНЕ ПОМОЋИ НЕМА НИКАКО ОНИ СУ ТЗВ ПОЛИТИЧАРИ ИЗГУБЉЕЊИ У југословенству ОДНОСНО јевропи КОЈА УБИЈА СРБЕ ВЕКОВИМА

    Liked by 1 person

  2. Нема ове наше родољубе ко бранити, осим ових честитих новинара који ће написати и описати сву њихову трагичну судбину, јер су бранили себе и свој народ, који ће можда некад али за њих прекасно имати своју државу.Тешка и тужна чињеница, која разара душу сваког иоле поштеног Србина.

    Liked by 1 person