АКТУЕЛНО

СКАНДАЛ У ИТАЛИЈИ: 200.000 евра из буџета завршило у геј клубовима за проституцију


spano-unar-iene-650x380

фото: radiopopolare.it

Шеф агенције италијанске владе УНАР Франческо Спано (Francesco Spano, direttore dimissionario dell’Unar) поднео је оставку пошто је откривено да је средства из буџета предвиђена за борбу против хомофобије та агенција инвестирала у приватне клубове за хомосексуалце, где се догађала проституција. Ова владина агенција до сада је дала стотине хиљада евра организацијама које се боре против хомофобије.

Истраживачка телевизијска емисија “Хијене” показала је да је 180.000 евра пореских обвезника отишло у приватне геј клубове широм Рима, где су корисници плаћали за секс.

Доказано је и да су три клуба у главном граду Италије који су примили 55.560 евра нудили масаже са опцијом за сексуални однос или орални секс, ако корисник додатно плати за то.

Остали клубови нудили су „тамне просторије“ у којима је организован групни секс.

За улазак је била потребна чланска картица, која се добијала уз важећу личну карту. Један од припадника обезбеђења је у емисији рекао да је то учињено да би се „полиција и жене држали даље од клуба“, наводи „Спутњик„.

На питање да ли је било културних манифестација у клубовима, што је био услов да се добију средства од владе, један редовни посетилац је одговорио: „С времена на време, постављали су штанд удружења против АИДС-а на улазу. То се дешавало можда три пута годишње“.

Пошто су га новинари суочили са својим открићима, укључујући и постојање чланске картице са његовим именом, Спано је обећао да ће проверити групе повезане са клубовима и рекао да ће, ако се такво понашање докаже, прекинути њихово финансирање.

Убрзо након тога он се повукао са чела агенције.

Коментаришући своју оставку, Спано је рекао да је дао отказ, „из поштовања према раду канцеларије“ и да то „није признање кривице.“

Клубови су и даље остали на списку за финансирање.

***

ИЗВОР: НОВОСТИ, radiopopolare.it

—————-

23.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић