All

ЧУДОТВОРНА ИКОНА МАЈКЕ БОЖИЈЕ „ДРЖАВНА“ (дјержавнаја)


ЧУДОТВОРНА ИКОНА МАЈКЕ БОЖИЈЕ „ДРЖАВНА“ (дјержавнаја)

помаже свима који јој се усрдно и скрушено помоле у свакој невољи, у опасности од раскола и јереси, за мир, благодатно уређење и очување државе…

derz-au-01

Чудотворна икона «Владарка» пронађена је истог дана када је Свети Цар мученик Николај II сишао са престола велике Русије (02./15.03.1917.). Руски православни народ протумачио је овај догађај као пројаву Божије воље којом је владање Светом Русијом од Цара Николаја преузела Пресвета Богородица лично.

Пресвета Богородица јавила се 13. фебруара 1917. Јевдокији Адријановој и рекла: «Постоји велика, тамна икона у селу Коломенскоју. Она се мора склонити одатле. Народ се треба молити.» Други пут јој се Богородица јавила 26. фебруара и тада је поред Пресвете Богоматера часна Јевдокија видела и белу Цркву у којој се икона налазила. Храм је препознала у селу Коломенское у које је дошла 02.03.1917.- темељном претрагом, испод пода храма, пронађена је велика икона Пресвете Богоматере. Икона се ускоро показала чудотворном, многа чудесна исцељења су се пред њом дешавала, сликане су многе копије које су разаслате кроз Русију и свет. Са благословом Патријарха Тихона написани су јој и служба и акатист.

Икона заиста осликава своје «владарско» име. На њој је Богородица представљена као владарка Неба и Земље. Обучена је у зелене и црвене одоре, препознатљиве боје империјалне гардеробе, Она седи у царском трону у десној руци држи скиптар а у левој владарски орб. На глави јој је владарска круна, окружена златним ореолом а на њеном десном колену седи мали Христ који десном руком благосиља а левом показује на орб монархије.

Претпоставља се да је ова икона насликана у XVIII веку а да је раније чувана у Успењском манстиру у Кремљу. Из Кремља је однесена у подмосковско село Коломенское у време Наполеонове инвазије. Након богоборне бољшевичке револуције икона је, као и многе друге светиње, конфискована од стране нове јудео-масонске совјетске власти и склоњена је у складиште државног историјског музеја.

Икона је поново враћена православном руском народу након што су се за њу изборили његово високопреосвештенство митрополит Питирим и архимандрит Иноћентије. Икона је враћена у Коломенское 27. јула 1990. уз благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије Г.Г. Aлексеја II. Од тада се овој чудотворној икони сваке недеље служи акатист у Казањском храму у Коломенскојем. Тако се «Владарка» у Русији појавили у тренутку када је Света Русија остала без «оног који задржава» и поново у току деведесетих када је Русија поново била на рубу потпуне пропасти. Данас она предводи елиту руског духовног и народног племства које обилази васељену проносећи добре вести о уједињењу Руске Цркве и буђењу Медведа са Севера. Русија је поново устала!

_______________

http://www.czipm.org/derz-au.html