АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ЕКО Покрет: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О УЗРОЦИМА ПОЈАВЕ АФЛАТОКСИНА У МЛЕКУ


НИКОЛА АЛЕКСИЋ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О УЗРОЦИМА

ПОЈАВЕ АФЛАТОКСИНА У МЛЕКУ

Последњих недеља јавност Србије је била запљуснута информацијама о штетности коришћења млека у исхрани због појаве афлатоксина у мери већој од законом дозвољене. На страну то што је становништво Србије и пре тога пило затровано млеко, а да се нико од надлежних није оглашавао у циљу заштите здравља потрошача. Овога пута се недвосмислено показало колико је бившем режиму Србије уопште стало до здравља и живота становништва Србије.
Целокупно препуцавање покрајинских и републичких органа било је на нивоу политикантског обрачуна између истоветних интересних група, а да се нити једна страна није огласила о суштини и узроцима новонасталог проблема. У томе лежи и суштина ове критике државних органа, јер ће описана ситуација око тровања млека бити поновљена и у 2013. години уколико се не предузме једина могућа одбрана заштите здравља и живота становништва Србије.
Појава плесни Аспергилус флавус на кукурузу је била присутна сваке године од како се увози семе Пионир којим је данас Србија преплављена због дампинг цене и веће цене при откупу од домаћих хибрида(!). На афлатоксин нико није раније указивао, јер су увозници Пионировог семена били чланови ДС.
Када је дошло до смене власти, ДС је одлучила да злоупотреби наводну бригу о здрављу најмлађих, па је указала на оно што је годинама знала и дозвољавала. У наводну истинитост забринутости за здравље најмлађих ишло им је на руку неспретно подизање концентрације афлатоксина у млеку за десет пута, колико је дозвољено и у САД, земљи порекла Пионировог семена где се такође масовно гаји семе ове биоинжењерске компаније, али не и у Европи где практично нема Пионировог семена, али ни афлатоксина у млеку.
Тако је покрајинска власт искористила тровање деце које је заправо иницирала странка на власти у Војводини увозом овог семена још пре више од десет година као адут у борби против републичке власти.
Ниско, да ниже не може да буде.
По нашем мишљењу, до којег смо дошли консултујући се са објективним стручњацима, Пионирово семе се брже загади са наведеном гљивицом и садржи више афлатоксина од домаћих хибрида зато што је опна зрна Пионировог кукуруза тања у односу на домаће хибриде, а тиме и подложнија зарази овом гљивицом када временски услови погодују. На нашу несрећу, земља порекла овог опасног семена нам је терористичким чином подарила и незапамћену сушу путем запрашивања отровима са неба међу којима има највише алумунијум оксида који се загрејава електромагнетним таласима ХААРП система и пријемних антена постављених у Србији. Штета од ове суше само се у пољопривреди процењује на преко 4 милијарде долара. У тој несрећи на руку нам је ишла чињеница да је Пионирово семе слабије поднело сушу и мање је родило, али довољно због површина засејаних парцела да се премаши законом дозвољена концентрација афлатоксина у млеку. Да је била нормална година због афлатоксина би потровали сопствену децу.
(Оне који не верују у тврдњу о узроцима суше у Србији упућујем да прочитају недавну изјаву генерала РФ, Леонида Ивашова, у којој тврди да ,,САД располажу климатским оружјем са којим могу да спрже било коју земљу на свету.”).
Да је наведена тврдња о дебљини опне зрна кукуруза тачна, сведочи чињеница што је откупна цена Пионировог кукуруза за око један динар већа од домаћих хибридних сорти иако су квалитетније, зато што су због тање опне трошкови сушења Пионировог кукуруза мањи. Треба ли неком бољи и уверљивији доказ?
Нажалост, поведени разликом у цени набавног семена и већом откупном ценом Пионировог семена, пољопривредници су дали свој допринос тровању сопственог становништва, посебно најмлађих, а да нису нити свесни трагедије коју изазивају, јер им нико до сада то није објаснио. Било је потребно изазвати аферу око тровања деце млеком да би се огласили неки стручњаци, који су до сада ћутали чувајући своје позиције, достављајући нам праве информације и указивањем на прави узрок појаве тровања млека афлатоксином.
Министарство пољопривреде овог пута мора да реагује јединим могућим потезом, да иницира на Влади Србије доношење Уредбе о забрани увоза Пионировог семена кукуруза у циљу заштите живота и здравља становништва Србије, посебно најмлађих, као највећих потрошача овог белог напитка.
Уколико Влада Србије одбије да донесе наведену Уредбу, постаће саучесник у спровођењу геноцида над сопственим народом са свом последичном одговорношћу које подразумева именовано дело.
На крају, без обзира на став Владе и ресорног министарства, Еколошки покрет позива пољопривреднике да буду свеснији од Владе и да не купују и не сеју увозна семена кукуруза, сопствене деце ради. Домаћи хибриди су бољи чак и од семена највећих биоинжењерских компанија на свету, прошла година је то недвосмислено доказала чак и под условима равних елементарној непогоди.

Директор
Никола Алексић, с.р.

Среда у 22:26

3 replies »