MAIL - RSS FEED

Руски амбасадор: Србија може да се ослони на Русију у погледу ситуације на КиМ


НСПМ 22. децембар 2022.


БЕОГРАД – Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Србија може да се ослони на Русију у погледу ситуације на Косову и Метохији и истакао да ће две земље наставити да координирају ставове по овом питању.

„ц наводи се у тексту објављеном у часопису Интернешенел Аферс (Интернатионал Аффаирс), а преноси агенција ТАС С.

Како је рекао Боцан-Харченко, Русија ће наставити блиску сарадњу са Београдом у одбрани законских права Србије у вези са Косовом и Метохијом.

Према речима дипломате, кључни инструмент Москве по овом питању је чињеница да је Русија стална чланица Савета безбедности Уједињених нација.

„Наравно, уз разумевање да иницијатива увек долази из Београда“, рекао је Боцан-Харченко.

Он је поручио да Русија дели став по овом питању са њеним кинеским партнерима, јер Пекинг такође инсистира на стриктном поштовању норми међународног права и задржавању теме КиМ на дневном реду Савета безбедности УН.

Он је поручио да Русија дели став по овом питању са њеним кинеским партнерима, јер Пекинг такође инсистира на стриктном поштовању норми међународног права и задржавању теме КиМ на дневном реду Савета безбедности УН.

Руски дипломата је подсетио на речи председника Владимира Путина да је став Русије по питању КиМ непромењен.

Позивамо на трајно обострано прихватљиво решење између Београда и Приштине на основу међународног права и резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација“, рекао је Боцан-Харченко.

Додао је да овакво решење треба да задовољи интересе Београда и српског народа и да га одобри Савет безбедности УН.

Позивамо на трајно обострано прихватљиво решење између Београда и Приштине на основу међународног права и резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација

Руски амбасадор је истакао да Русија бриге и проблеме Србије схвата као своје, јер не попушта поводом става о санкцијама и одбија да се придружи западним ограничењима према Русији.

„Запад користи немире на Косову као средство притиска на председника Александра Вучића како би га сатерао у ћошак и натерао да се придружи антируским санкцијама“, оценио је Боцан-Харченко.

Додао је да је сарадња Русије са Србијом усмерена на јачање борбене способности те земље, обезбеђивање њене социо-економске стабилности и јачање њеног суверенитета.

(Танјуг)

Категорије:MAIL - RSS FEED

1 reply »

  1. КАО СРБСКИ НАЦИОНАЛИСТА У БЕОГРАДСКИ издајнички режим НЕ ВЕРИЈЕМ ВЕЋ У БОГА И СВЕТОГА САВУ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА ЖИВЕЛИ ПОТОМЦИ ЧЕТНИКА И НЕДИЋЕВЕ ДРЖАВНЕ СТРАЖЕ доле петокрака КОКАРДУ У ВИСИНУ СРБСКОМ ЧЕТНИЧКОМ УНУКУ И СИНУ

    Свиђа ми се