АКТУЕЛНО

ЛАВРОВ и ХАН о Србији, Косову и Метохији и Европској унији


ЕУ: Напредак Србије у нормализацији односа са Косовом одређује темпо даљих преговора

ЕУ је саопштила да ће „напредак у нормализацији односа са Косовом одредити темпо даљих преговора са Србијом о придруживању ЕУ“, наводи се у извештају о проширењу, објављеном данас.

„Током периода извештавања, Србија је започела преговоре о четири поглавља, чиме је укупан број отворених поглавља подигнут на 16, од којих су два привремено затворена. Напредак у владавини права и нормализацији односа са Косовом је од суштинског значаја и наставиће да одређује општи темпо преговора о придруживању“, наводи се у документу.

ЕК такође позива Србију да “значајно убрза темпо реформи” у области владавине права, посебно у погледу независности правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала.
Такође, раније данас Европски комесар Јоханес Хан је саопштио да „Србија тек треба да покаже већу одлучност на европском путу“.

Из ЕУ је такође саопштено да „полицијске операције на Косову треба подржати ради владавине права“.

Такође, ЕУ сматра да је неопходно увести „потпуни мораторијум на све кампање“ из Приштине и Београда током периода преговора, саопштила је шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

„Неопходно је у том тренутку, када почнемо да идемо ка преговорима на високом нивоу, за које сам спремна сутра да створим атмосферу, да направимо неку врсту мораторијума, потпуну суспензију свих врста кампања са обе стране, да се створи окружење за преговоре“ рекла је Могеринијева.

Лавров: Покушавају да приморају Србију да прихвати чињеницу да одлука о независности Косова треба да буде формализована

Провокација на Косову је корисна за оне који желе да створе „санитарни кордон“ према Русији на Балкану, изјавио је министар спољних послова Сергеј Лавров.

фото: ВОСТОК

„Што се тиче догађаја у Косовској Митровици – ко има користи од таквих провокација? Такве провокације су корисне за оне који желе да створе санитарни кордон према Руској Федерацији на Балкану. Ради тога све земље у региону морају бити увучене у НАТО“, рекао је Лавров након разговора са министром спољних послова Словеније, Мирославом Цераром.

Према Лавровљевим речима, све је било подређено овом циљу када се одлучивало о промени имена БЈР Македоније.

„Сада видимо како покушавају да приморају Србију да прихвати чињеницу да одлука о независности Косова треба да буде формализована и да се тиме отвори пут у НАТО новим територијама“, нагласио је Лавров.

Лавров је саопштио да је и са словеначким председником Борутом Пахором разговарао о инциденту на Косову.

„Данас сам разговарао о ситуацији у овом региону (Косово) са мојим колегом, са председником Пахором. И видимо да Словенија не подржава настојања за стварање таквих „санитарних кордона“. Као чланица НАТО-а и ЕУ, Словенија се залаже да се не стварају линије раздвајања у Европи, ионако већ довољно дубоке, те покушавају да их превазиђу и развију обострано корисну сарадњу отворену за све заинтересоване земље“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре о резултатима преговора са министром спољних послова Словеније, Мирославом Цераром.

Акција специјалних полицијских снага самопроглашеног Косова на северу српске покрајине почела је у уторак ујутро под изговором борбе против организованог криминала. Полиција је упала на север Косова и Метохије у четири српске општине са десетинама оклопних возила. Локални Срби су поставили барикаде. Након тога је дошло до сукоба и отварања ватре.

(ВОСТОК)

ЕУ: Србија тек треба да покаже већу одлучност на европском путу

Европски комесар Јоханес Хан представио је пред Спољнополитичким одбором Парламента ЕУ годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије и других земаља-кандидата за чланство у ЕУ.

Говорећи о Србији, рекао је да „иако постоји напредак у различитим областима, Србија тек треба да покаже већу одлучност на европском путу и значајно појача напоре у кључним областима“, те „да снажније и уверљивије спроводи реформе, нарочито у области владавине права“.
Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, према Хановим речима, обе стране треба да створе „бољи амбијент“ и „избегну акције које друга страна може да схвати као провокације“.
Такође, Хан је поновио став да Приштина треба да укине таксе које је раније увела.

Раније данас из ЕУ је такође поручено да треба подржати полицијске акције на Косову „ради поверења у владавину права„.

ИЗВОР: ВОСТОК
—————
30.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ГОСПОДИНЕ ЛАВРОВ СРБИЈА НЕМА НИШТА СА ТЗВ еу ТО ЈЕ ДРУГИ НАЗОВИ СВЕТ КО ЈЕ УОПШТЕ ДОЗВОЛИЈО ТЗВ БЕОГРАДСКОЈ ВЛАДИ ДА ПРЕГОВАРА СА шиптарима ДА ЛИ ИГДЕ У СВЕТУ ИМА ДА ЈЕДНА ДРЖАВА ПРЕГОВАРА СА шиптарским терористима ДА ОНИ МОГУ ДА ВРШЕ зулум НАД СРБИМА НА СВЕТОМ КОСОВУ МЕТОХИЈИ И ДА ПРОГЛАШАВАЈУ ТЗВ НЕЗАВИСНОСТ МОГУ ОНИ ИЋИ ОКЛЕ СУ ДОШЛИ СА ЂОРДЂЕМ МАНИЈАКОМ КОЈИ ИХ ЈЕ ДОВЕО У СРБИЈУ И МОЛИЛИ СУ СРБСКОГ КРАЉА ВОЈИСЛАВА ДА ИХ ПРИМИ У СРБИЈУ А ОНИ ЋЕ КА СТОЧАРИ ДА ЧУВАЈУ СТОКУ И БУДУ ВЕРНИ СРБИЈИ ДА ЛИ ЈЕ ТО РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА ПАСИВНО ДОЗВОЛИЛА НОВУ ТЗВ техеранску конференцију и јалту ЗА НАС СРБЕ ВРЛО ЛОШЕ ВЕСТИ КОЛИКО ВИДИМ А РЕТКО ГРЕШИМ ОД БОГА ЈЕ ТО ДАР ДА МОГУ ДА ВИДИМ ОНО ШТО ДРУГИ НЕ МОГУ ОДАВНО ОНИ ЗБОРЕ ДА СЕ СРБИ ОКАНУ СВЕТОГ САВЕ ДА МОГУ У ТЗВ јевропу НЕ ТРЕБА СРБИЈИ НИКАКВА ТЗВ еу ВЕЋ ВОЈВОДСТВО СВЕТОГ САВЕ НА ЖАЛОСТ СРБИЈА ИМА НА ТЗВ ВЛАСТИ НАЈГОРИ олош КОЈИ СВЕ ШТО ЈЕ СРБСКО ИЗДАЈЕ РЕЦИМО ЈА БИ ПИТАО ТЕ ТЗВ западњаке УМЕСТО ВАС КАД ЋЕ СЕ СРБИЈИ ВРАТИТИ ПРВА СРБСКА ПРЕСТИОНИЦА СКАДАР ДА ИХ МАЛО НЕРВИРАМ И ДРАЧ ТЕ СОЛУН КОЈИ ЈЕ СРБСКИ ГРАД НИЈЕ ГРЧКА ИТД ЗБОГ ЧЕГА РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШКУ ТЗВ АВ шиптарском копилету И СВИМА рдђама несојима поганима У ОКУПИРАНОЈ БЕОГРАДСКОЈ СКУПШТИНИ УМЕСТО ДА РУСИ ПОДРЖЕ СРБСКУ ПРАВУ ОПОЗИЦИЈУ СНП НАШИ И СРБСКИ ОБРАЗ ДОКАЗАНЕ СРБСКЕ НАЦИОНАЛИСТЕ КАД НИКО НИЈЕ СМЕО ИЋИ НА КОСОВО МЕТОХИЈУ МОЈА БРАЋА ИЗ ГОРЕ НАВЕДЕНЕ СРБСКЕ ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ СУ ИШЛИ НА КОСОВО МЕТОХИЈУ И ДОНОСИЛИ ПОМОЋ И ЧУВАЛИ МОСТ НА ИБРУ У СЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ТО СУ ЉУДИ И СРБИ КОЈИМА ТРЕБА ПОМОЋИ РУСКА ФЕДЕРАЦИЈА ДА СЕ ПОНИШТИ ТЗВ ПОЛИТИЧКО ЗАБРАЊИВАЊЕ ТА ДВА СРБСКА ПОКРЕТА И ДА РУСИЈА ПРЕКИНЕ СВАКУ САРАДЊУ СА БЕОГРАДОМ СВЕДОЦИ СМО ДА У СРЕД БЕОГРАДА шиптари ИМАЈУ ТЗВ ПРОМОЦИЈУ мирдита ДОК НА СЕВЕРУ КОСОВА МЕТОХИЈЕ У ИСТО ВРЕМЕ БЕОГРАД СПРОВОДИ ПРЕКО ТЗВ СРБСКЕ листе ТЕРОР НАД СРБИМА КОЈИ НИЈЕСУ ЗА ТЗВ косово репубљик ТО ЧИТАВ СВЕТ ВИДИ САМО ТО РУСИЈА НЕ ВИДИ ЊЕТ јевропи ВЕЋ САМО ЗА СВЕТОСАВСКУ СРБИЈУ УОСТАЛОМ СВИ РУСИ СУ СРБИ ПОРЕКЛОМ САД СЕ ОДЛУЧИ ДАЛИ РУСИЈА ЋЕ ПОМОЋИ ПРАВЕ СРБЕ ИЛИ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА ПОДРЖАВА ИВИЦУ ДАЧИЋА ЗВАНОГ КОФЕРЧЕ И БЕОГРАДСКЕ дахије ТО ЈЕ НА ТЕБИ ГОСПОДИНЕ ЛАВРОВ СА НЕБА ТЕ КНЕЗ ЛАЗАР И КОСОВСКИ ЈУНАЦИ ГЛЕДАЈУ КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГА ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ СССС

  Свиђа ми се

 2. НИ ЈЕДАН КАМЕН ЗЕМЉЕ СРБИЈЕ

  Ни један камен земље Србије,
  под овим Сунцем сигуран није?
  докле га газе чизме тиранске,
  Храмове руше хорде албанске.

  Није сигурна трешња у цвету,
  јер ће пауци да је заплету,
  Пауци људи што крију лице,
  Око цркава заплићу жице.

  Европски олош чим Сунце зађе,
  за нови злочин прилику нађе,
  Србима срце чупа из груди,
  за злочин нема ко да им суди.

  Свет и Европу зар није срам,
  гробља скрнави шиптарски шљам,
  и манастире српска кандила,
  руши и пљује нељудска сила.

  Косово је Јерусалим српски,
  по њему вршљају моћници дрски,
  да на гробници српских хероја,
  саграде паклена здања своја.

  Фашистима су увек Срби мета,
  и нашим јудама из „преокрета“,
  Чак ни к`о Ирод руке не перу,
  кад за вечеру продају веру.

  Некад су Срби клели Јуде,
  и кажњавали их без пресуде,
  А данас људе без морала,
  чека ордење и похвала
  .
  Кукавни Срби у страху ћуте,
  у свом не знању још не слуте,
  Само ти видиш драги Боже,
  Бранковићи се рађају – множе!

  МОДРАГ ТОМИЋ СТУБЛИНСКИ

  Свиђа ми се

  Liked by 1 person