АКТУЕЛНО

Ко су специјалне јединице ЊСО, некадашње РОСУ?


Специјална јединица ЊСО, о којој се веома мало зна, мало пише и ретко говори, настала је 1999. године када је на Косово стигла специјална полиција УНМИК-а (ЦИВПОЛ) са циљем да обучи локалне полицијске снаге.

Обучавали су их шеф ЦИВПОЛ-а Американац Ангел Квеипо и његов заменик Џим Ренфрау, који су важили за стручњаке за операције у сузбијању шверца наркотика, хапшење по потерницама и за разбијање демонстрација, али и експерти из САД, Немачке, Велике Британије, Француске и Турске.

Већ 2000. године, Ренфрау је преузео место шефа јединице, која је била базирана у Косову пољу и требало је да буде регионална по потреби, а за време његовог мандата име је промењено у РОСУ (Регионална оперативна јединица за подршку) и у сваком региону Косова постављена је по једна, преноси Блиц.

Након једнострано проглашене независности 2008. године, име је промењено у Специјална оперативна јединица (Njesia Speciale Operative – ЊСО), које се и данас користи, а за комаданта оперативних снага косовске полиције постављен је Рашит Калај.

Како се наводи, од наоружања које користе помињу се пиштољи „глок 19“, „хеклери МП-5“, АК 47 модификовани калашњиков, сузавац и у неким случајевима снајпери.

Ове јединице, наводи се, активирају се приликом већих нереда, протеста, ризичнијих хапшења и слично, а углавном служе за разбијање демонстрација, заштиту политичара, или учествују у акцијама проналажења дроге.

Приштински медији о њима пишу веома мало и веома ретко, пишу пре свега о томе колике су им плате и да вежбају у бившој бази КФОР-а „Белведере“ у Јужној Митровици, коју им је КФОР уступио 2011. године.

ЊСО је неколико пута интервенисала на северу Косова – 2011. године када су Срби поставили барикаде на северу Косова, након чега су били на територији Зубиног Потока, када су хапсили Србе због убиства Енвера Замберија, косовског специјалца.

Јануара 2017. године помињани су као специјална јединица која је требало да минира пругу којом је од Београда до Косовске Митровице саобраћао „српски воз“, а прошле године у марту учествовали су у хапшењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

%d bloggers like this: