АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ „СОЛИДАРНО ПРОТИВ ИЗВРШИТЕЉА!“ – Свако у Србији мора да има кров над главом!


На платоу испред Филозофског факултета у Београду одржан је протест против извршитеља на коме учествује 16 организација, 26.маја 2019. у 12 часова. Организатор протеста је организација „Здружена акција КРОВ НАД ГЛАВОМ“, на протесту су поред активиста Крова над главом, говорили: Мирјана Јакшић, исељена из свог стана у Новом Саду 2017., Татјана Аничић, која одолева узастопним покушајима исељења у Београду, Јулијана Терек, исељена из куће у Београду 2017. Поред њих говорили су и Јован Ристић члан организације „Ефектива“ и Борисав Прелић члан „Удружени покрет слободних станара“ из Ниша. 

Протест је организован против нових овлашћења извршитеља, криминализације солидарности, а за заштиту права на једини дом. Поручили су: „Ово се тиче свих нас! Уколико ово прође, све ће нас од улице делити неколико неплаћених рачуна! Не дозволи да 1. јануар 2020. постане дан од када ће извршитељи бити власт, а дужници – робови!“

На протесту су коментарисали то што Министарство правде спроводи „јавну расправу“ о Нацрту измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу у потпуној тајности, то што се новим законом:
– дужници се оптерећују новим наметима – затезним каматама на трошкове извршења!
– није заштићено право на дом, што је супротно међународним конвенцијама које је Република Србија потписала!
– солдарност се криминализује – сви који покушавају да помогну људима које истерују на улицу могу да заврше у затвору!
– извршитељи добијају већа овлашћења – директно издају наредбе полицијацима на дужности – а механизми контроле њиховог рада су и даље никакви!
– жртве преваре – „трећа лица“ – су још у горем положају, јер плаћају трошкове свог исељења!
„Министарство је наводно 9. маја отпочело „јавну расправу“. Ова „расправа“, која се води на интернету и по хотелским салама и за коју нико не зна је све само не јавна! Зато 26. маја ми отварамо стварну јавну расправу!“ – поручили су са скупа.

Представник ЕФЕКТИВЕ подсетио је на неке чланове Нацрта измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу „за који се његови творци надају да ће проћи непримећен“.

„Са једне стране бучна медијска прича о увођењу лимита дуга за комуналије од 5.000 евра испод којег неће бити могуће продавати дом дужника. Са друге стране, у тишини, остаје предлог да извршитељ добије право да у пратњи два сведока уђе у стан извршног дужника ако овај није присутан или неће да га пусти – само зато да би неко лице које је заинтересовано да купи тај стан могло да га РАЗГЛЕДА. Баш хумана одредба, је л’ да? А знате какво је образложење предлагача? Да ће се на тај начин повећати цена стана. А ми кажемо – на овај начин се шиканирају извршни дужник и његова породица. Одредба је, сувише благо речено, скандалозна.

Ево да видите како спорна одредба изгледа. Великим словима дати су делови који су предложени за убацивање у закон. И биће убачени ако се буде ћутало.

Разгледање непокретности
Члан 163.

(став 1) У закључку о продаји одређује се време у коме лица заинтересована за куповину могу да разгледају непокретност.
(став 2) У СЛУЧАЈУ ДА ИЗВРШНИ ДУЖНИК НИЈЕ ПРИСУТАН ИЛИ ОНЕМОГУЋАВА ПРИСТУП НЕПОКРЕТНОСТИ, ЈАВНИ ИЗВРШИТЕЉ ЋЕ ПОСТУПИТИ НА НАЧИН ПРОПИСАН ЧЛАНОМ 142. СТАВ 3. ОВОГ ЗАКОНА.

Члан 142

(став 1) Јавни извршитељ дужан је да извршне радње, посебно претраживање стана и пословне или друге просторије извршног дужника или одеће коју он носи предузме с дужном пажњом према личности извршног дужника и члановима његовог домаћинства.
(став 2) Извршним радњама (попису и процени покретних ствари и сл.) у стану извршног дужника којима не присуствује извршни дужник, његов законски заступник, пуномоћник или одрасли члан његовог домаћинства, обавезно присуствују два пунолетна лица као сведоци.
(став 3) Јавни извршитељ може да отвори закључану просторију само у присуству два пунолетна лица као сведока, ако извршни дужник није присутан или неће да је отвори.
(став 4) Лица која службено присуствују извршној радњи не могу бити сведоци њеног предузимања.

Да се подсетимо времена извршења:

Члан 141

(став 1) Извршење се спроводи сваког дана од 7 до 22 часа.
(став 2) Извршење се може спровести изван тог времена ако извршни дужник избегава испуњење обавезе или то налажу нарочито оправдани разлози.
(став 3) Организација за принудну наплату спроводи извршење на новчаним средствима извршног дужника сваког радног дана од 9 до 16 часова.

А шта каже Устав Србије о неповредивости стана?

Члан 40

(став 1) Стан је неповредив.
(став 2) Нико не може без писмене одлуке суда ући у туђи стан или друге просторије против воље њиховог држаоца, нити у њима вршити претрес. Држалац стана и друге просторије има право да сам или преко свога заступника и уз још два пунолетна сведока присуствује претресању. Ако држалац стана или његов заступник нису присутни, претресање је допуштено у присуству два пунолетна сведока.
(став 3) Без одлуке суда, улазак у туђи стан или друге просторије, изузетно и претресање без присуства сведока, дозвољени су ако је то неопходно ради непосредног лишења слободе учиниоца кривичног дела или отклањања непосредне и озбиљне опасности за људе или имовину, на начин предвиђен законом.

ИЗВОР: ФБ страница Združena akcija Krov nad glavom

——–

26.5.2019. за СРБски  ФБРепортер приредила Биљана Диковић