АКТУЕЛНО

Црна Бара: Тродневна манифестација у част Милоша С. Милојевића


У Црној Бари у Општини Богатић од 22-24. јуна 2018. године организована је тродневна манифестација у част знаменитог историчара и књижевника Милоша С.Милојевића.

Прва по реду манифестација „Дани Милоша С. Милојевића“ богатог је и разноликог садржаја. Отворена је промоцијом књиге „Песме и обичаји укупног народа српског“, Милоша С. Милојевћа, а централни део манифестације другог дана био је први Научни скуп са међународним учешћем, на коме је дискутовано на тему „Допринос Милоша С. Милојевића књижевности“.

Бројне званице својим присуством увеличале су овај скуп, а међу њима се нашао и проф. др Виктор Иванович Мишченко, историчар Државног универзитета у Брјанску у Русији.

„Идеје Милоша Милојевића су актуелне, не само за Србију, већ и за Русију, јер је он заговорник јединства словенског народа. Изучавање историјског наслеђа Милоша Милојевића и даље се спроводи у Русији и наши савремени истраживачи који се баве пореклом Словена у својим радовима користе и истраживања овог знаменитог Србина. Волим Србију, драго ми је да сам данас овде у Црној Бари“, рекао је Виктор Иванович Мишченко.

Виктор Иванович Мишченко.

Први Научни скуп представља свеобухватан приступ у расветљавању разних непознаница које и даље владају када је у питању лик и дело Милоша С. Милојевића и за циљ има да расветли научно деловање истакнутог Србина, како у књижевности, историји, ослободилачким ратовима тако и у несебичном залагању за очување православне вере и српства у суштини.

„Пре тачно двадесет година на трибини у Основној школи Црна Бара је вратила свог Милоша Милојевића и тај талас долази и до дана данашњег. Научни скуп ком присуствујемо је о његовој поезији, али он је вишезначајан и има заслуге и у историографији и у ослобађању посебно јужног дела Србије, као и у сакупљању богате грађе и обичаја свеколиког народа српског. Милош превазилази Србију, учио је у Русији, где је такође цењено његово дело. Уз све то, он је најоспораванији српски научник и сматрам да је ово данас један значајан корак ка његовој рехабилитацији“, истакао је др Зоран Милошевић, са Института за политичке студије Београд.

ФОТО: Србске Новине

Уочи званичног почетка Научног скупа, који је био затворен за медије, присутнима су се обратили и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, проф. др Радомир Ђорђевић, Драгослава Гога Копривица, проф. др Милан Шојић, проф. др Петар Милосављевић и Војин Петровић, оснивач Удружења „Милош Милојевић“ у Минхену.

„Са ликом и делом Милоша Милојевића упознали су ме професор Ђорђевић и мој колега Предраг Ђурић и та њихова искрена љубав према овом истакнутом Србину утицала је и на мене да се позабавим овом тематиком. На срећу постоје људи који нису заборавили Милоша Милојевића и то је потврда да је истина, једна од пет вечности, неуништива. Прошле су године, деценије и он је оживљен, значи да је вредео, да је за живота велика дела спремио и као обавезу у залог свима нама оставио“, изјавио је генерал-потпуковник Милосав Симовић командант Копнене војске Србије.

Други дан манифестације обележило је и Такмичење у кувању рибље чорбе, Мини сајам хране и пића, Турнир у малом фудбалу, Изложба слика Стојана Аничића и Жељка Драгићевића, а под липама у Црквеној порти одржан је концерт КУД-а „Јелица“ из Црне Баре.

Манифестација је затворена у недељу 22. јуна 2018.  када се у јутарњим часовима одржао помен Милошу С. Милојевићу и кратко предавање о историјату црнобарске цркве.

Овај догађај организовали су: Месна заједница Црна Бара у сарадњи са Црквеном општином, Културно-уметничким друштвом „Јелица“, Удружењем жена „Црнобарке“, Риболовачком секцијом „Ушће“, Фудбалским клубом „Хајдук Станко“ и Удружењем „Милош Милојевић“.

ИЗВОР:  Видовдан/ СРПСКА ИСТОРИЈА

Милош С. Милојевић у канџама (анти)српске политички коректне историографије

ИЗВОР: Radio Snaga Naroda – zvanični kanal

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Проф. др Ђорђе Јанковић: Забрањена археологија и забрањена историја Срба

*ТАЈНА И ЗАБРАНА ЗВАНА – МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ

*Етничка карта дела старе Србије према путопису Милоша С. Милојевића од 1871-1877. године

*ИНФОРАТНИЦИ: Драгослава Копривица – Милош С. Милојевић у канџама (анти)српске политички коректне историографије

*Питање за САНУ: Зашто се и дан-данас не учи о драгоценом стваралаштву историчара Милоша С.Милојевића?

——–

26.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »