АКТУЕЛНО

УСВОЈЕНЕ КВОТЕ: На буџету – 17.265 бруцоша


Највећи и најпопуларнији универзитет у Србији – београдски – ове године на буџет ће уписати 9.544 студента. На Универзитету у Крагујевцу о трошку државе студираће 2.408 бруцоша, на нишки универзитет уписаће се 3.253, на универзитет у Приштини 1.098, а на универзитет у Новом Пазару 684 студента. На Универзитету уметности у Београду о трошку државе студираће 278 студената. О трошку буџета Србије уписаће се укупно 17.265 студената.

фото: илустрација

Ово је у четвртак одлучила Влада Србије, а универзитети су раније дали своје предлоге квота за упис на буџет, које је влада прихватила.

И 14 факултета Универзитета у Новом Саду доставили су своје предлоге за упис на буџет, а одлуку да ли ће остати бројка од 5.424 студента, колико је предложено, треба да донесе покрајинска влада.

Такође, сви универзитети предложили су и број студената који могу да се школују о свом трошку. Тако ће на Универзитету у Београду своје студије моћи да плаћа 5.675 студената, на крагујевачком универзитету 1.375, на нишком 1.929, на новопазарском 899, приштинском 644, а на Универзитету уметности у 148. У Новом Саду је предложено да се упише 3.924 самофинансирајућих студената.

Матуранте који не успеју да упишу неки од државних, чека око 13.000 индекса на приватним универзитетима.

Очекује се да и ове године, као и претходних, највеће интересовање матураната буде за Електротехнички факултет, Медицински, ИТ смер на Математичком факултету и психологију на Филозофском факултету у Београду.

Традиционално се на овим факултетима пријављује и по неколико пута више бруцоша него што је планирано да се упише.

– Статистике показују да се код нас пријављује у просеку око 1.200 будућих бруцоша – каже нам декан Електротехничког факултета Мило Томашевић. Он наводи да ће више података о заинтересованости будућих академаца имати након пробног пријемног испита који ће на ЕТФ бити организован у јуну.

Примера ради, ове године је планирано да се на ЕФТ упише 720 бруцоша, плус на софтверско инжењерство 180.

Када је реч о цени школарина, оне су на већини факултета остале као и прошле године, а повећане су на Економском, Правном, Саобраћајном, Машинском и Учитељском факултету у Београду.

Пријемни испит на Београдском универзитету одржава се од 24. до 30 јуна, а сваки од 31 факултета овог универзитета одлучиће о тачном датуму.

СПРЕМНЕ И ВИСОКЕ ШКОЛЕ

Влада је, иначе усвојила и квоте за упис студената са инвалидитетом, студената ромске националности и оних који су средњу школу завршили ван Србије. Усвојен је и број студената који ће се уписати на високе школе.

Такође Влада је усвојила и број студената који ће се о трошку државе уписати на мастер и докторске студије.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ФБР КОМЕНТАР: 

ШТА СЕ ДОГОДИЛО СА АГЕНЦИЈАМА? ЗАШТО НИСУ УКИНУТЕ?

Немачка има шест агенција, Словачка осам, Хрватска 40, а Србија, чији је друштвени производ неупоредиво мањи од БДП-а поменутих држава, најмање 130. Нико тачно не зна колико је људи запослено у тим телима и, мада не постоје прецизни подаци о томе колико се новца годишње издваја за њих, процена је да оне грађане Србије годишње коштају више од 820 милиона евра. (Блиц 2011.)

ДО ДАНАС ЈЕ БРОЈ СИГУРНО ВЕЋИ, И ЊИХОВО ФИНАНСИРАЊЕ ЗНАЧАЈНО НЕПОТРЕБНО ОПТЕРЕЋУЈУ БУЏЕТ СРБИЈЕ – ТАЈ НОВАЦ СЕ МОГАО ИСКОРИСТИТИ ЗА МНОГО ВИШЕ „СТУДЕНАТА НА БУЏЕТУ“!

———

25.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић