АКТУЕЛНО

РЕВИЗОРИ: Академске непрописне повишице – 3,38 милиона евра


Државна ревизорска институција лане поднела 21 кривичну пријаву за ненаменско трошења буџетских пара. Проблем је што је тај новац на неким факултетима грешком додељен од Министарства просвете

Спорни бонуси на Филолошком факултету у Београду Фото А. Станковић

Око 400 милиона динара „вишка“ поделило је, на име плата, пет факултета у Београду, Крагујевцу и Новом Саду. Проблем је што им је тај новац од 3,38 милиона евра додељен грешком Министарства просвете, које је буџет припремало на основу застарелих података. Ово је само једна од неправилности и грешака које су државни ревизори открили током протекле године, због чега су поднете и прекршајне пријаве против одговорних на пет факултета.

Потенцијалних прекршаја било је 242 – толико је лане и Државна ревизорска институција поднела пријава. На ово треба додати још 26 пријава за привредни преступ, али и 21 за кривично дело. Кривични законик Србије је јасан: када се буџетски новац ненаменски користи у износу већем од једног милиона динара, одговорно лице – директор, начелник, управник… биће кажњен новчаном казном или затвором до једне године.

Ипак, добар део ових пријава на крају остане само „мртво слово на папиру“, јер иако их ДРИ поднесе на време – оне застаре до покретања судског поступка. То показују и досадашњи подаци из рада ове институције – од 2007. године до данас ДРИ је поднео укупно 263 кривичне пријаве, од којих је готово половина застарела!

Највише кривичних пријава од државних ревизора лане су „зарадили“ одговорни локални челници појединих комуналних предузећа и установа културе у Јагодини – укупно девет. То су заменик начелника Градске управе за буџет, начелник ГУ за друштвене делатности, директор ЈП „Дирекција“, директор Културног центра, директор Завичајног музеја (стари), начелник ГУ за опште и заједничке послове, директор Библиотеке, директор Предшколске установе, директор Завичајног музеја (нови).

За петама Јагодини по броју кривичних пријава је Нови Пазар – укупно шест. То су начелник ГУ за изворне и поверене послове (стари), директор Предшколске установе, директор ЈП „Дирекција за изградњу“ (стари), начелник ГУ за изворне и поверене послове (нови), директор ЈП „Дирекција за изградњу (нови), директор ЈП „Завод за урбанизам“…

ИЗВОР: НОВОСТИ

———

25.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић