АКТУЕЛНО

Од 2014. спречено чланство Косова* у девет светских организација, 13 држава повукло признање


Од 2014. године до данас спречен је пријем тзв. Косова у девет међународних организација, а за четири године – од 2014. до 2018. године, 13 држава је повукло признање, стоји у Извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013. до маја ове године који је стигао у скупштину и биће предмет расправе.

Илустрација (pixabay.com)

 

Тих девет међународних организација су UNESCO, Светска царинска организација, ИНТЕРПОЛ, Међународна организација за вино и винову лозу (IOV), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (EBU), Међународна организација врховних ревизорских институција, Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију и Међународно удружење авио превозника.

Такође, од 2014. до 2018. године 13 држава је повукло признање – Соломонска Острва, Суринам, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Комори, Мадагаскар, Палау, Гвинеја Бисао и Сао Томе и Принципе.

Државе које су признале од 2014. до 2018. године су: Тонга, Сингапур, Антига и Барбуда, Того, Бангладеш и Барбадос, додаје се у извештају.

Седница на којој ће извештај о КИМ бити једина тачка дневног реда заказана је за понедељак, 27.мај.

ИЗВОР: РТВ

***

АЛБАНСКИ МЕДИЈИ: Више од годину дана без нових признања за Приштину

Последње признање Косова* дошло је од Барбадоса у фебруару 2018. и од тада, више од годину дана након тога, нема нових признања, наводи приштинска Коха.

Аналитичар Емруш Ујкани сматра да су нова признања Косова* заустављена због тога што још нема споразума са Србијом. Према његовом мишљењу, Београд је искористио то време за агресивну дипломатију, преноси Коха.

Повлачење признања Косова* ствара хаос у међународним односима, оцењује аналитичар Артон Муслију.

Чланица Комисије за европске интеграције тзв. „косовске скупштине“ Фатмире Мулхаџа Колчаку сматра да нових признања нема због „слабог учинка косовског Министарства спољних послова“, али и због „хаотичне ситуације која је тренутно на Косову*“.

У међувремену, тзв.“косовско Министарство спољних послова“ је саопштило да константно ради како би дошло до нових признавања.

***

ПОВЕЗАНО:

*Објављен извештај Канцеларије за КиМ о „дијалогу“ – Седница Народне скупштине 27.маја

———

25.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић