АКТУЕЛНО

Метода „штапа и шаргарепе“: Американци поново покушавају да „превеслају“ Србију


Српско друштво је узнемирио текст Едварда Џозефа, професора на Високој школи међународних односа које носи име Џона Хопкинса, у којем је је аутор понудио своју визију „компромисног“ рјешења косовског питања.

Професор вјерује да ће Сједињене Државе морати да преузму „мировну мисију“ и да ријеше балкански проблем. Признати такозвану независну државу Косово у замјену за америчку базу на територији Србије, финансијску и војну помоћ Америке и Европске уније – то је оно на шта амерички професор сматра да се Срби могу “упецати”. Иначе ће, пише аутор, предсједник Вучић морати да посматра како те исте „шаргарепе“ одлазе Косоварима.

Американци су већ поставили сличне ултиматуме српским предсједницима, подсјећа Владимир Кршаљанин, српски дипломата и политичар.

„Мислим да је било питање времена када ће неко плаћен од стране америчких елита поново почети да изражава овакве пријетње, јер Америка једноставно није у стању да промијени свој став према Србији и православним народима”, сматра Владимир Кршљанин.

Са њим се слаже и балкански аналитичар Бошко Козарски. “Од деведесетих година, сви они који су на власти у Србији, на овај или онај начин, били су подвргнути таквој врсти уцјене од стране Запада. Они намећу немогуће услове, намећу економске санкције, присиљавају нас да признамо независност [Косова] и годинама покушавају да приморају неке од српских лидера да изврше издају, да учине нешто што је у супротности са Уставом!”, истакао је Козарски.

Владимир Кршљанин вјерује да се, ипак, САД неће усудити да дјелују на начин на који професор из Америке храбро описује.

“Вјерујем да то није пријетња коју је актуелна америчка влада спремна спровести. Прво, Запад је у стању системске кризе: они би морали да решавају своје проблеме. Друго, стратешки партнери Србије – Русија и Кина – су снаге које су спремне да подрже легитимну жељу Србије да задржи свој суверенитет на читавој територији“, рекао је политичар. Према томе, он сматра да се питање Косова може ријешити само у оквиру резолуције 1244, коју је усвојио Савјет безбједности УН-а.

“За аутора је аксиом да Косово мора да буде независна земља. Он и они који стоје иза њега о томе неће ни да расправљају. И тако овај приступ не може довести до резултата. Он помиње “дивљаштво деведесетих”, али ни Срби ни Албанци нису криви за то! Њени прави кривци су западне земље, и све док не признају своју кривицу, не може бити ни рјешења ни компромиса“, убијеђен је српски дипломата. Он сматра да је некоректно поредити процесе преговора између Грчке и Македоније и Београда и Приштине.

„У нашем случају, компромис са терористима које финансира нарко-мафија је – немогућ. Они нису легитимни представници албанског становништва на Косову. Ако су они изабрани демократски, онда можемо говорити о могућности компромиса!“, оцјењује Кршљанин.

Аналитичар Бошко Козарски такође сматра да је рјешавање косовског питања немогуће све док Запад сматра да је Косово независно.

“Косово и Метохија је аутономна регија суверене републике Србије, која је одузета након НАТО агресије. Србија је члан УН-а, такозвана независна држава Косово није, и нема смисла да нас пореде са Грчком и Македонијом. Све док Сједињене Државе полазе од чињенице да је Косово независно, неће наћи никакво прихватљиво рјешење, јер је за сваког Србина Косово интегрални дио Србије“, каже он.

Наши саговорници су се сложили да је западњачка стратегија „штапа и шаргарепе“, када Србија нуде положај привилегованог партнерства са Америком, истовремено знајући да „магарац увијек могу ударити штапом на коме виси шаргарепа. Свакако, овај метод нема смисла“, каже Бошко Козарски.

„Већ годинама покушавају да намаме Србију неким привилегијама, мамећи нас као магарца шаргарепом, у Европску унију, обећавајући улазак до 2025. године, иако је очигледно да ствари иду у правцу распада, а не експанзије ЕУ!“, закључује Козарски.

 

Превод: Дарко Папић

Извор: КАТАРИНА ЛАНЕ – balkanist.ru

ИЗВОР: ИН4С

———

23.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић