АКТУЕЛНО

РТ: Гугл суспендовао лиценцу Хуавеју након што је стављен на америчку црну листу


Гугл је суспендовао своју лиценцу и споразуме с кинеским комуникационим гигантом Хуавејом, јер Вашингтон оптужује компанију да шпијунира за Пекинг.

Технолошки гигант смањио је своје пословне договоре са Хуавејом који укључују пренос хардвера и софтвера. Након тог корака, Хуавеј ће вероватно изгубити приступ ажурирањима „Андроид“ оперативног система, а његови предстојећи паметни телефони биће искључени из неких Гуглових апликација, укључујући „Гугл плеј продавницу“ и „Џи мејл апликације“. Међутим, кинеска компанија ће и даље имати приступ јавној верзији оперативног система „Андроид“.

„Ми се придржавамо налога и разматрамо последице“, потврдио је портпарол Гугла у кратком саопштењу.

„За кориснике наших услуга, `Гугл плеј` и безбедносне заштите `Гугл плеј протект` ће наставити да функционишу на постојећим Хуавеј уређајима.“

Вашингтон је више пута оптуживао Хуавеј да инсталира такозване „бекдоре“ у своје производе за кинеску владу. Шефови шест америчких обавештајних агенција упозорили су прошле године америчке грађане да не користе производе Хуавеј, а телефони кинеске компаније су недуго након тога били забрањени у америчким војним базама.


Хуавеј пориче све оптужбе за шпијунирање. Ипак, америчко министарство трговине је у четвртак додало Хуавеј на црну листу, након што је председник Доналд Трамп навео да би кинеска фирма могла „поткопати америчку националну безбедност или интересе спољне политике“, посебно у развоју америчке 5G мреже. Ограничењима се забрањује Хуавеју и да купује делове или технологију од америчких добављача.

Иако је Гугл често имао антагонистички однос са Трамповом администрацијом, недељни извештај долази мање од два месеца након што се генерални директор Сундар Пичаи састао с председником Трампом у Белој кући. Након састанка, Трамп је објавио да је Гугл „потпуно посвећен војсци САД-а, а не кинеској војсци“.

Компанија је заиста показала спремност да ради за добробит америчке војске. Гугл је договорио у 2017. години да креира програм за Пентагон за анализу видео снимака са беспилотних летелица користећи 
вештачку интелигенцију, пројекат под кодним називом „Проџект Мавен“. 

„Ванредно стање“: Трамп забрањује Хуавеј и друге „непријатељске технологије“

Амерички председник Доналд Трамп прогласио је ванредно стање због технологија које су осмислили или произвели „страни непријатељи“, што је чин очигледно усмерен на кинески ЗТЕ и Хуавеј у покушају да их удаљи са 5G тржишта.


Тврдећи да „страни непријатељи све више стварају и искориштавају рањивости у информационој и комуникацијској технологији и услугама“ од којих САД све више зависe, Трампова извршна наредба  о ванредној ситуацији у среду је објављена у вези с информацијама и комуникацијским технологијама које су дизајниране, развијене и произведене у иностранству.

Хитна наредба даје министру трговине овлаштење да блокира све трансакције које би представљале „непотребан ризик од саботаже или диверзије“ информационих технологија  или комуникацијских технологија и услуга, или „непотребан ризик од катастрофалних ефеката на безбедност или отпорност … инфраструктуре или дигиталне економије“.

Наводи се и свеобухватна одредба која има за циљ да блокира све што „иначе представља неприхватљив ризик за националну безбедност САД-а или безбедност“ Американаца.

Министарству трговине се наређује да одреди компаније или технологије које ће бити забрањене у хитним случајевима, те му је наложено да развије режим примене, који ће трајати најмање неколико месеци.

Иако ниједна земља није посебно наведена у хитној наредби, и Трампова администрација и Конгрес су у више наврата издвојили кинеске телекомуникацијске гиганте ЗТЕ и Хуавеј као потенцијалне претње САД-у, посебно због њиховог развоја 5G технологије.


Пекинг је ову меру осудио као дискриминаторску, реагујући на извештаје у више америчких медија.
„Ово није ни поштено“, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг на информативном састанку.

„Позивамо САД да престану наводити безбедносне проблеме као изговор да неоправдано гуше кинеске компаније, те да обезбеде правично, равноправно и недискриминаторско окружење за кинеске компаније како би послуовалеу САД-у“, додао је он.

Трампова одлука долази само неколико дана након што су америчко-кинески трговински преговори остали без договора, а САД су увеле додатне царине на милијарду долара кинеске робе.

Извор: Восток / РТ